Wat is een verantwoord ondernemen? Definitie en uitdagingen

Vooruitgang op het werk

Wat zijn de uitdagingen van een verantwoordelijk bedrijf?

De Europese Commissie definieert het concept van MVO als de vrijwillige integratie door bedrijven van sociale en milieubelangen in hun zakelijke activiteiten en hun relaties met hun belanghebbenden.

Als we het hebben over verantwoord ondernemen, denken we vaak aan het milieu. Hoewel dit inderdaad een van de onderdelen van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is, is het niet de enige. De inzet is niet alleen groen, maar ook maatschappelijk. Ze kunnen worden onderverdeeld in vijf hoofdcategorieën:

  • Milieu en duurzame ontwikkeling : acties ten gunste van energiebesparing, afvalbeheer, schone productielijnen, maar ook het trainen van medewerkers in kleine dagelijkse gebaren zoals het uitschakelen van elektrische apparaten en het niet overmatig gebruik van de airconditioning op kantoor.
  • diversiteit : strijd tegen discriminatie op grond van geslacht, leeftijd, handicap, ras, enz. Respecteer in het bijzonder de wet van 27 mei 2008 en deartikel L. 1132-1 van de Arbeidswet op discriminatie.
  • Lokale economie : lokale werkgelegenheid bevorderen door bij voorrang te rekruteren in de stad en de regio, deel te nemen aan de economie door voorraden aan te trekken van lokale bedrijven en betrokken te raken bij het leven van de gemeenschap.
  • Welzijn op het werk : behandel medewerkers met respect, welwillendheid, luister naar hen, neem maatregelen om stress, beroepsziekten, overwerk, pesterijen te verminderen, ontwikkel ergonomische werkplekken.
  • Strijd tegen corruptie : in het bijzonder indien het bedrijf is gevestigd in landen waar de wetgeving soepeler is dan in Europa, tracht daar dezelfde regels toe te passen als in het land van herkomst.

MVO vertaalt zich dan ook in ethisch en transparant gedrag van bedrijven. Het probleem van klandizie komt bijvoorbeeld steeds vaker aan de orde binnen bedrijven.

Lees ook >> Great place to work 2019: welzijn in het hart van bedrijven

Verantwoorde bedrijven laten groeien

Verantwoorde bedrijven profiteren van een positief imago op het gebied van aanwerving. De sector Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is booming. Er ontstaan ​​nieuwe beroepen (MVO-manager, MVO-projectmanager, enz.) en er wordt training aangeboden aan medewerkers die al in functie zijn. De medewerker van vandaag is steeds meer geneigd om te begrijpen wat hij doet en waarom hij het doet.

Grote groepen kunnen het zich veroorloven om een ​​functie, of zelfs een hele afdeling, te wijden aan sociale en milieukwesties, om gidsen voor beste praktijken te publiceren en om seminars over dit onderwerp te organiseren. Maar VSE’s en KMO’s mogen niet achterblijven: op hun niveau kunnen ze ook optreden, vooral met betrekking tot de lokale economie. Ze kunnen hun werknemers ook trainen op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Lees ook >> De wereld veranderen: de 10 meest gevraagde en best betaalde banen

>> Wil je een baan vinden in MVO? Raadpleeg onze aanbiedingen op .