Excuses om niet te gaan werken: de 7 beste

Vooruitgang op het werk

De wekker: het klassieke excuus om niet te gaan werken

Geloofwaardigheid: 30%

“Mijn wekker ging niet”, dit excuus, je hebt het noodzakelijkerwijs minstens één keer (zo niet meer…) aan je manager betekend. Wie is de avond ervoor nooit vergeten zijn wekker te zetten? Als dit excuus begrijpelijk is, raden we je aan het spaarzaam te gebruiken. Als het regelmatig wordt, kan het tenminste voorwerp worden van een berisping of in het slechtste geval een reden voor ontslag.

Het waterlek: ooit het verschoonbare excuus

Geloofwaardigheid: 50%

“Ik kan vandaag niet komen omdat ik gisteravond een waterlek had in mijn huis en ik wacht op de loodgieter”. Als dit excuus om niet naar kantoor te gaan geldig kan zijn, pas dan op dat je het niet te veel gebruikt, anders kan je argwaan wekken over de echte redenen van je afwezigheid (bijvoorbeeld een dronken bedrijfsfeestje of een vergadering die je wilt vermijden).

Het transportprobleem: het joker-excuus om niet te gaan werken

Geloofwaardigheid: 70%

Beroofd van het openbaar vervoer (metro, RER, trein, bus, tram, enz.), kunt u om redenen buiten uw wil niet naar uw werkplek komen. Gelukkig is telewerken, sinds de lockdowns, een oplossing om je werkdag niet te missen. Zijn dit niet de gewoontes van het huis, dan zul je betaald verlof of een dag RTT moeten opnemen.

De medische reden: het onstuitbare excuus om niet te gaan werken

Geloofwaardigheid: 90%

Er zijn ziekten die niemand wil oplopen en uw afwezigheid zal zelfs worden aangemoedigd om niet alle open ruimte te decimeren en het bedrijf op minimale service te laten draaien. Op het podium van ziektes om voor jezelf te houden: covid, griep, gastro-enteritis en waterpokken. Andere gezondheidsproblemen kunnen vrije tijd vereisen, zoals migraine, voedselvergiftiging of rugpijn.

Let op: afwezigheid wegens ziekte is alleen geldig als u ziekteverlof verstrekt door uw arts binnen 2 dagen naar uw werkgever en naar de sociale zekerheid. Na een wachttijd van 3 dagen ontvangt u dagvergoedingen van uw Caisse Primaire d’Assurance Maladie (CPAM).

Goed om te weten : sommige cao’s heffen de wachttijd op. Anderen plannen ‘zieke kinddagen’. Neem contact op met uw HR-afdeling.

Slecht weer: het ecologische excuus

Geloofwaardigheid: 90%

Klimaatverandering kan gevolgen hebben voor je beroepsritme. Herhaalde stormen, hevige sneeuwval of sterke waterstanden als gevolg van stortregens kunnen schade aan het transportnetwerk of aan uw huis veroorzaken, waardoor u niet naar uw werk kunt gaan. In dit geval kan uw afwezigheid niet worden bestraft door uw werkgever omdat deze het gevolg is van een geval van overmacht (onweerstaanbaar, onvoorzienbaar en extern). Die laatste heeft daarentegen het recht om deze dag, of de uren vertraging op het werk, uit je salaris te halen (tenzij je cao gunstiger is). Om verlies van totale bezoldiging te voorkomen, kan u ook een alternatief worden aangeboden, zoals telewerken of het behoud van uw betaald verlof of RTT.

De dood: het onbetwistbare excuus

Geloofwaardigheid: 100%

Er is een sterfgeval in uw familie of uw omgeving, uw lijnmanager zal uw afwezigheid ongetwijfeld begrijpen en zal u aanraden, afhankelijk van de mate van nabijheid met de overledene, de tijd te nemen die u nodig heeft om te herstellen. Juridisch gezien zul je de afwezigheid moeten rechtvaardigen met een overlijdensakte, wat de mogelijkheid inhoudt om te genieten van dagen afwezigheid. Er is geen anciënniteitsvoorwaarde vereist om recht te hebben op dit specifieke verlof. De duur van het verlof varieert naargelang de status van de overledene ten opzichte van de werknemer. Deze afwezigheidsdagen worden normaal uitbetaald, alsof er gewerkt is.

Goed om te weten : dit zijn wettelijk vastgelegde minimumtermijnen. De cao of de cao waarvan je afhankelijk bent, kan voor langere tijd voorzien.

Baan verlaten: het wettelijke excuus

Geloofwaardigheid: 100%

Het zich niet melden op het werk, onterecht en herhaaldelijk tijdens de werkuren, van de ene op de andere dag, vormt het verlaten van het werk. Het leidt tot een ontslagprocedure voor de werknemer en is dus onherstelbaar. Het verlaten van een baan moet niet lichtvaardig worden opgevat. Als je deze optie overweegt om niet meer te gaan werken, raden we je aan om de voor- en nadelen af ​​te wegen voordat je een beslissing neemt.