Dromen van werk tijdens de vakantie: wat betekent het?

Nieuws

zij zijn getuige

  • Frédéric Asselineau, analist
  • Dr Marc Rey, slaapspecialist
  • Tristan-Frédéric Moir, psychoanalyticus gespecialiseerd in de taal van dromen

Klanten zullen komen. De powerpoint van 150 pagina’s is klaar. Alles is onder controle. Je gaat naar de vergaderruimte, maar… ze is weg. En dan realiseer je je ineens dat je in een onbekend gebouw bent. De vergadering begint over 10 minuten.

En dan word je in paniek wakker.

U bent echter op vakantie!

Waarom dromen we van werken tijdens de vakantie?

De man brengt meer dan de helft van zijn volwassen leven door met werken en deelt min of meer sterke momenten met zijn collega’s. Geen wonder dat zijn professionele omgeving zijn verbeelding voedt als hij slaapt. “De wereld van werk is compleet. Mensen hebben functies, een positie zoals in een gezin. Het staat ook voor een zoektocht naar zingeving in het leven.zegt analist Frédéric Asselineau.

Verder, slaappatronen veranderen tijdens vakanties. Gelukkig dat er geen tijdsdruk meer is, is de eerste week vaak bevorderlijk voor lange avonden en slaperige ochtenden. De kans om te herstellen. “Als de slaap langer is, is de REM-slaap dat ook, dus dromen zijn talrijker, maar ze zijn ook meer geladen en complexer”legt Dr. Marc Rey, slaapspecialist uit.

Dromen die verband houden met werk kunnen overeenkomen met werken aan jezelf.

Welke signalen sturen dromen over werk tijdens de vakantie?

Als medewerkers meer slapen, is het soms moeilijk om de verbinding te verbreken. Droom over het niet kunnen bijwonen van een belangrijke vergadering is een klassieker voor het begin van de vakantie. Deze droom katalyseert situaties van mislukking die we op het werk hebben ervaren, maar ook gevoelens van mislukking of zelfs eenvoudige angsten om niet te presteren. “Tijdens de vakantie moet je jezelf losmaken van het dagelijks leven, uit de gewoonte van automatismen stappen. Dromen met betrekking tot werk zijn vaak een anticipatie op stress, legt Tristan-Frédéric Moir uit, een psychoanalyticus die gespecialiseerd is in de taal van dromen, maar het kan ook overeenkomen met werken aan jezelf”.

Sommige managers die een bepaalde leeftijd of verantwoordelijkheidsniveau bereiken, kunnen bang zijn voor een zekere leegte. Paul, directeur studies bij een groot bedrijf, geeft toe dat hij tijdens zijn vakantie moeite heeft met oppakken. Hij stelt zich voor dat hij midden in de nacht collega’s belt of plotseling wakker wordt met een lijst van te onthouden taken. “Ik herinner me vooral de meest onaangename dromen”, hij specificeert. In zijn geval vertaalt de nachtmerrie een vorm van malaise die moet worden behandeld.

Wat betekent dromen over werken op vakantie?

Een van de nuttigste functies van dromen is om spanning los te laten. Dromen is dus een positief proces als we er aandacht aan besteden als we wakker worden. Maar wees voorzichtig om verder te gaan dan de eerste graad: “Als de auteur van de droom de dromer is, stelt hij zich alle personages voor”, waarschuwt Frédéric Asselineau. Zoveel onderwerpen die licht kunnen werpen op een persoonlijkheid:

Dromen over zijn baas

In de droom kan de baas vertegenwoordigen “een vader, een leraar, zichzelf als een baas, of iemand die verbonden is met autoriteit”, wijst Frédéric Asselineau op. Dromen over je baas betekent niet noodzakelijk dat je aan hem denkt.

Dromen van een loonsverhoging

Voor Tristan-Frédéric Moir is dromen van een loonsverhoging geen voorgevoel, maar eerder: “het teken dat we onszelf een stijging van onze waarde toestaan”. Misschien de vertaling van een gevoel van gebrek aan herkenning in zijn werk.

Dromen over zijn collega’s

Pas ook op dat u niet verkeerd interpreteert als sommige van uw collega’s in uw dromen verschijnen. Ze vertegenwoordigen eigenlijk delen van jezelf, waarmee je al dan niet gecombineerd bent.

“Wat belangrijk is, is de kleur van de droom. Wat je voelt is interessanter dan de scène zelf”voegt Frédéric Asselineau toe.

En als de dromen van werk zelfs tijdens de vakantie obsessief worden, is het misschien tijd om te overleggen … of van baan te veranderen!

Voor het eerst gepubliceerd: 11 augustus 2019 – Bijgewerkt: 26-7-22