Energienuchterheid, een onderwerp om te bespreken in een sollicitatiegesprek?

Nieuws

Pierre Cannet, CEO van Blue Search Conseil

Pierre Cannet_Blue Zoeken
Pierre Cannet

“Na de vragen over de functie, de missies en de vergoeding, begonnen de kandidaten ons te vragen naar de Arbeidsvoorwaarden. Hoe zit het met telewerken, hybride werken, organisatie, etc.? Hun vragen hebben de afgelopen maanden in interviews ook betrekking op MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen). Zowel op de waarden als op de maatschappelijke engagementen van het bedrijf. Maar Ik heb nog geen vragen gehoord over energienuchterheid. Toch zou ik het logisch vinden dat kandidaten deze onderwerpen schrappen. Vooral als werkgevers publiekelijk toezeggingen doen over deze kwesties. Als onze klant, dus het bedrijf, ons vertelt dat hij gevoelig is voor energienuchterheid, zullen we hem om sluitende indicatoren vragen. Informatie die we vervolgens aan de kandidaten kunnen doorgeven. Het stellen van dit soort vragen kan een werkgever overtuigen. In ieder geval zullen we niet vragen naar de energie-nuchterheid van de kandidaat in zijn persoonlijke leven, omdat het verboden is. Aan de andere kant kunnen we hem heel goed vragen hoe dit onderwerp is opgepakt door zijn vorige werkgever.

Coralie Rachet, General Manager Frankrijk van het wervingsbureau Robert Walters

Coralie Rachet

“Voor 64% van onze kandidaten is het onderwerp MVO een bepalende factor bij de keuze van het bedrijf. En ze vragen ons steeds vaker naar het ecologisch engagement van werkgevers. Consultants van onze engineeringafdeling hebben bijvoorbeeld vragen over: koolstofarme strategieop de vergroening van productieprocessen…. Sommige werkgevers, met name in onroerend goed, zijn aantrekkelijker omdat ze deze gevoeligheid hebben. In de compensatiepakketten hebben we: steeds minder bedrijfswagens ten gunste van groenere vervoersbonussen (fietsen, carpoolen, enz.). Werkgevers bereiden zich voor om te praten over hun CO2-voetafdruk maar ik heb nog nooit kandidaten een baan zien afslaan omdat zakenreizen per vliegtuig gepland waren! “.

Maxime Masraff, managing partner bij LesTalents by Frenchfounders

Maxime Masraff

“Laten we eerlijk zijn: ecologische vragen blijven nog steeds anekdotisch in sollicitatiegesprekken. Kandidaten zullen meer of minder interesse hebben om erover te praten, afhankelijk van de gevoeligheid of actualiteit van een toekomstige werkgever over het onderwerp. Sommige industrieën hebben het onderwerp nog niet serieus genomen. Dus wees voorzichtig, met het risico te klinken als een onruststoker. Een kandidaat kan het vermelden, maar zonder oordeel. U kunt beter vragen “wat is uw mobiliteitsbeleid voor zakenreizen?” » dan te zeggen « wat vindt u van de trend naar vergroening van wagenparken? “. Want als het bedrijf niets heeft geregeld, kan het zich aangevallen voelen.”

Wanneer zijn de “Hoofd nuchterheid officieren”?

De “ambassadeurs van de nuchterheid”, waar de minister-president tijdens de universiteiten van de Medef om vroeg, kwamen schuchter in de aankondigingen. Maar de meeste functiebenamingen bevatten momenteel “energie-efficiëntie” of “energietransitie” in plaats van “nuchterheid”. Voorbeelden van vacatures:

  • nuchterheid en decarbonisatie manager
  • projectmanager energie nuchterheid
  • energie efficiëntie ingenieur
  • projectmanager energietransitie

Opgemerkt moet worden dat andere functies in commercieel/verkoop, communicatie, kantoorbeheer of boekhouding energienuchterheid in hun toewijzingen opnemen, maar het woord komt niet voor in hun titel.