Een grafische roman om te begrijpen waarom vrouwen minder rijk zijn dan mannen (en andere informatie over pariteit)

Nieuws

Een graphic novel om te begrijpen waarom vrouwen minder rijk zijn dan mannen

Edities Delcourt

Woorden leken niet genoeg om de genderongelijkheid in het bezit van rijkdom te ontcijferen. Dus besloten de sociologen Céline Bessière en Sibylle Gollac om een strips van hun naslagwerk “Het soort kapitaal. Hoe het gezin ongelijkheden reproduceert ». Een onverbiddelijke analyse van het probleem van de verdeling van erfgoedrijkdom tussen mannen en vrouwen. We houden van de bewerking geïllustreerd door Jeanne Puchol van het grote onderzoek van de twee sociologen over dit onderwerp. Om overal achter te laten op kantoor maar ook thuis!

Gewoon seksisme op het werk, we nemen hetzelfde en we beginnen opnieuw

Vernederende opmerkingen, herkenbare interpellaties of seksistische grappen die zo ver kunnen gaan dat professionele vaardigheden in twijfel worden getrokken en seksistische discriminatie… 1 op de 2 vrouwelijke managers geeft ook aan vanwege zijn genre te maken te hebben gehad met aanvallen op specifieke managementkwaliteiten en -gedragingen. In de #StOpE-barometer 2023, leren we ook dat 79% van de vrouwen (alle CSP’s samen) regelmatig worden geconfronteerd met seksistische attitudes of beslissingen in de wereld van werk. Een observatie die door 57% van de mannen wordt gedeeld en die stagneert in vergelijking met 2021. De resultaten onderstrepen ook dat 93% van de vrouwen en 89% van de mannen de schadelijke effecten van gewoon seksisme op het werk erkennen (destabilisatie, verlies van zelfvertrouwen, isolement , verminderde gezondheid), blijft het gevoel “dat we niets meer kunnen zeggen, niets meer doen” grotendeels helaas nog erg (te) aanwezig.

Op donderdag 15 juni 2023 kwamen de ondertekenende organisaties van het #StOpE-initiatief op afstand en in de lokalen van L’Oréal France bijeen voor de teruggave van de resultaten van de #StOpE-barometer 2023.

Salarisonderhandeling: lopen om de cijfers te verhogen

Ervan overtuigd dat een traditionele werkomgeving vrouwen niet bevoordeelt als het gaat om salarisonderhandelingen, kwam onderzoeker Margaret Neale, professor aan de Stanford Graduate School of Business, op het idee om deze gesprekken tijdens de mars te verplaatsen. En observeer het resultaat. Dus binnen Marie Claireleren we dat “onderhandelen over het algemeen wordt geassocieerd met meer negatieve gevoelens voor vrouwen, maar samen buiten lopen leidde tot minder negatieve emoties “, in tegenstelling tot mannen die minder positieve resultaten hadden en meer negatieve emoties rapporteerden dan degenen die zaten”.

Salaris van vrouwelijke kaderleden: de rekening is er nog steeds niet

48.000 euro per jaar voor vrouwelijke managers, 55.000 euro voor mannen. De cijfers van Apec zijn vasthoudend. Behalve dat ze minder betaald krijgen, worden ze ook aangenomen tegen een lager loon. Ondanks de wetten blijven de ongelijkheden tussen mannen en vrouwen op het gebied van beloning bestaan. Jammer genoeg.

Aldi zet zich in voor de vervrouwelijking van eSports

Om dichter bij nieuwe consumenten te komen, in dit geval vrouwelijke consumenten, zet Aldi zich in voor de vervrouwelijking van esports. Het kortingsmerk ondersteunt de oprichting van een van de eerste vrouwelijke teams ondersteund door een professionele structuur in Frankrijk, de French Bees of Team Vitality, een semi-professioneel team in de League of Legends-game. Tegelijkertijd gaat het een partnerschap aan met de vereniging “Women In Games”, werken aan diversiteit in de videogame-industrie in Frankrijk, die tot doel heeft het aantal vrouwen en niet-binaire mensen in de branche in 10 jaar te verdubbelen.

Startup: de weg naar pariteit is nog lang

Waar zijn de vrouwen aan het hoofd van startups in Europa? In ieder geval niet alomtegenwoordig. Dat blijkt uit de 4e editie van hun jaarlijkse barometer over gendergelijkheid in het startup-ecosysteem. Onder leiding van de Sista collectief en de BCGIn Frankrijk, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden, slechts 10% van de tech start-ups die in 2022 zijn opgericht, is gemaakt door volledig vrouwelijke teams, en 12% door gemengde teams. In Frankrijk zijn de resultaten nog slechter: niet alleen zijn ze ondervertegenwoordigd tijdens creaties, hun situatie verslechtert gedurende hun hele carrière. Exclusief vrouwelijke teams concentreren zich dus slechts 7% van de fondsenwerving en 2% van de financiering.

Vaderschapsverlof: mannelijke managers vertragen jonge vaders tijdens hun afwezigheid

Volgens een recente studie uitgevoerd door Audencia neemt slechts 5% van de jonge vaders hun 21 dagen vaderschapsverlof op, terwijl 70% van hen de 3 dagen verplicht betaald verlof bij een geboorte opneemt. Sophie Hennekam, professor aan Audencia, Jasmine Kelland van de Universiteit van Plymouth en Jean Pierre Dumawert van Excelia Business School onthullen dat deze obstakels meestal afkomstig zijn van managers die ook vader zijn. “28 geïnterviewde jonge vaders, werkzaam in Franse bedrijven, die vroegen om te profiteren van nieuwe flexibiliteit in hun werk, kregen een negatieve reactie van hun leidinggevende. Die laatsten hebben wel soortgelijke regelingen getroffen als het gaat om vader worden, maar ze lijken niet geneigd het door te geven aan hun ondergeschikten.wijzen ze erop.

Ouderschap: borstvoedingskamers op het werk

Om de terugkeer naar het werk van hun werknemers na zwangerschapsverlof te vergemakkelijken, willen bedrijven zoals Orange, Axa France, Sanofi of BNP Paribas graag hun beschikbaarheid van plekken gewijd aan borstvoeding. Initiatieven die nog steeds zeer zeldzaam zijn en toch goed gepland door de Arbeidswet.

Ambtenaar: straks meer vrouwen in het topmanagement

Vrouwen zijn zeker in de meerderheid (63%) bij de overheid, maar ze vallen op door hun lage aantal in de hoogste functies. Het wetsvoorstel dat is aangenomen door de Senaat en de Algemene Vergadering, nu in een gemengde pariteitscommissie, verhoogt vanaf 2026 tot 50% van het aandeel mensen van elk geslacht in “eerste benoemingen” in senior- en managementfuncties. wetsvoorstel introduceert ook een index van professionele gelijkheid in de publieke sector, met verplichte publicatie. Laten we hopen dat deze tekst geen wensgedachte blijft!

Comex-switch: benoemingen van vrouwelijke leiders in juni 2023

  • Amandine Auri trad toe tot PwC Frankrijk en Maghreb als HRD.
  • Adeline Lefevre is de nieuwe Chief Marketing Officer en lid van het Executive Committee van NCT.
  • Virginia geplant wordt benoemd tot HR-directeur van IPG Mediabrands in Frankrijk.
  • Rachel Thortonvoorheen van Amazon, wordt marketingdirecteur van Fivetran.
  • Valerie Brusseaudirecteur onderzoek en ontwikkeling bij Valeo, is zojuist benoemd tot voorzitter van de vereniging Elles Bougent.
  • Hinda Gharbi wordt CEO van Bureau Veritas.