Dit is wat je moet doen als je verdrietig bent om je beter te voelen

Vooruitgang op het werk

Het ontwikkelen van sterke coping-strategieën helpt je te genezen en geeft je de veerkracht die je nodig hebt om met grote gevoelens om te gaan.

Maar soms weet u pas welke hulpmiddelen u nodig heeft als u ze nodig heeft. Misschien je gebruikelijke manier van tegenwerken droefheid doen niet genoeg om het emotionele gewicht te verminderen, of dat doe je wel mentaal uitgeput en kan de energie niet opbrengen om te reflecteren en te genezen.

Iedereen ervaart verdriet, maar weten wat je moet doen als je verdrietig bent, maakt het verschil om verder te gaan en te leren hoe om te gaan en wanneer u om hulp moet vragen. Dit begrip helpt je emoties te kanaliseren zelfzorgwaardoor een gevoel van welzijn en, idealiter, vrede wordt bevorderd.

6 verschillen tussen verdriet en depressie

Verdriet is normaal. Maar wanneer het zo extreem of constant wordt dat het uw leven negatief beïnvloedt, kan dit wijzen op een groter geestelijk gezondheidsprobleem, zoals depressie.

Volgens een recensie van Medical News Today wordt verdriet niet geclassificeerd als een psychiatrische stoornis omdat het met de tijd overgaat. Het komt meestal voort uit specifieke gebeurtenissen, zoals een romantische breuk of het verlies van een geliefde. Aan de andere kant is klinische depressie een diagnosticeerbare psychische stoornis die geen verband houdt met specifieke gebeurtenissen, waarbij verdriet een van de belangrijkste symptomen is.

Voordat je gaat kijken wat je moet doen als je je depressief voelt, moet je het verschil tussen verdriet en depressie onderzoeken. Het doel is niet om zelf een diagnose te stellen, maar om zelf te reflecteren en te overwegen of een gesprek met een professional in de geestelijke gezondheidszorg de juiste beslissing is.

Hier zijn enkele verschillen tussen verdriet en depressie, volgens Medisch nieuws vandaag:

 • Triggerende gebeurtenissen: Verdriet is vaak een natuurlijke reactie op specifieke incidenten, zoals tegenslagen op het werk, aanzienlijke veranderingen in het leven of ontslag. Depressie kan echter voortkomen uit deze gebeurtenissen, maar blijft ondanks de omstandigheden bestaan.
 • Duur: Verdriet is meestal tijdelijk en verdwijnt naarmate de tijd verstrijkt of wanneer u activiteiten onderneemt die u leuk vindt. Volgens de Cleveland Clinic duurt een depressie daarentegen langer, doorgaans meer dan twee weken, waardoor uw dagelijks leven wordt beïnvloed en routinetaken overweldigend lijken. Als je je afvraagt ​​hoe je niet verdrietig kunt zijn en het gevoel langer dan een paar weken aanhoudt, kan dit een teken van depressie zijn.
 • Plezier in activiteiten: Iemand die verdriet ervaart, kan vaak nog steeds genieten van zijn favoriete hobby’s. Maar iemand die aan een depressie lijdt, verliest vaak zijn interesse in dingen waar hij ooit van genoot, een symptoom dat ook wel bekend staat als anhedonie.
 • Gevoelens van waardeloosheid: Depressie gaat soms gepaard met gevoelens van waardeloosheid en neerslachtigheid zelfvertrouwendie kan maken negatieve gedachten en emoties erger.
 • Complexe oorzaken: In tegenstelling tot verdriet is depressie niet alleen een emotionele toestand. Het is een psychische aandoening die het gevolg is van een complex samenspel van genetische, omgevings- en psychologische factoren.
 • Effect op het dagelijks leven: Depressie gaat verder dan vluchtige gevoelens van verdriet en heeft een aanzienlijke invloed op uw dagelijks leven. Mensen met een depressie kunnen daar moeite mee hebben concentreren, wees productief op het werk, of vrienden maken en betrokken te zijn bij hun gemeenschap.

12 dingen die je kunt doen als je verdrietig bent om je beter te voelen

Als je verdrietig bent en worstelt met hoe je jezelf beter kunt laten voelen, kan het hebben van een routekaart je helpen een pad naar een beter humeur te volgen. Hier zijn enkele strategieën om u te begeleiden:

1. Vermijd schuldgevoelens

Schuldgevoel gaat soms gepaard met verdriet, vooral als je weet dat andere mensen zich zorgen om je maken. Maar verdrietig zijn is geen teken van persoonlijk falen. Het is een universele menselijke ervaring en een normale reactie op bepaalde levensgebeurtenissen.

In plaats van jezelf de schuld te geven of je schuldig te voelen voor je emotionele problemen, beschouw het doel van verdriet als een natuurlijk onderdeel van de levensreis. Probeer een dagboek bij te houden of een gesprek met vrienden te beginnen om jezelf ervan te verzekeren dat het gevoel normaal is. Deze acceptatie kan de deur openen naar een beter begrip en emotionele regulering zonder de last van oordeel of zelfmedelijden.

2. Breng tijd door met jezelf

Vriendelijk zijn voor jezelf is geen toegeeflijkheid. Het is essentieel voor het behoud van uw gezondheid en welzijn, zelfs als u verdrietig bent. Breng tijd met jezelf door zoals je met een vriend zou doen als hij of zij van streek was. Dit kan inhouden dat u zich bezighoudt met activiteiten waar u blij van wordt of dat u aan zelfzorg doet.

Onthoud: of u nu in een warm bad ligt, uzelf onderdompelt in een goed boek of een bewuste wandeling in de natuur maakt, deze activiteiten zijn nooit tijdverspilling. Het zijn belangrijke hulpmiddelen om voor je geestelijke gezondheid te zorgen en jezelf eraan te herinneren dat het leven meer is dan verdriet.

vrouw-die-alleen-buiten-wandelt-naar-muziek-luistert-wat-moet-doen-als-je-verdrietig-bent

3. Schrijf je gevoelens op

Een krachtige vorm van zelfhulp is het uiten van uw gevoelens door middel van schrijven of het bijhouden van een angstdagboek. Door je emoties op een privéplek op te bergen, biedt dit een veilige ruimte om je gevoelens te erkennen en te onderzoeken. Dit proces brengt duidelijkheid en helpt je de oorzaken van je verdriet te identificeren als je het niet zeker weet. Zie het als een zelfgeleide verkenning die inzicht biedt in uw emotionele landschap.

4. Accepteer je emoties

In plaats van je verdrietige gevoelens opzij te schuiven of te proberen ze te verdoezelen, sta jezelf toe ze te voelen. Het ervaren van een scala aan emoties is een integraal onderdeel van het mens zijn – en daar hoort ook verdriet bij.

Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar omarm deze gevoelens en leer hoe u uw emoties kunt verbeteren in plaats van er weerstand aan te bieden. Praat met een vriend, coach of therapeut en wees eerlijk over wat er aan de hand is. Die waarheid is de eerste stap naar genezing.

5. Adem

Eenvoudige ademhalingsoefeningen of meditatieoefeningen zijn uitstekende manieren om jezelf te kalmeren, en ze kunnen wonderen verrichten bij alle vormen van stress en angst. Wanneer je je op je ademhaling concentreert, grond je jezelf in het huidige moment, waardoor je een gevoel van stabiliteit creëert dat gevoelens van verdriet kan verlichten.

6. Huil als dat nodig is

Soms huilen mensen op het werk, in de buurt van vrienden of familie, of alleen. En uit onderzoeken blijkt dat het eigenlijk goed voor je is, omdat het gelukshormonen vrijgeeft. Als je de drang voelt om te huilen, gun jezelf dan die bevrijding. Het is een vorm van emotionele expressie die verlichting en genezing biedt.

vrouw-die-op-de-vloer-zit-te-huilen-en-haar-neus-snuit-wat-moet-doen-als-je-verdrietig-bent

7. Doe iets waar je blij van wordt

Streef activiteiten na die u vreugde schenken en uw humeur opbeuren, zelfs als u er op dat moment geen zin in heeft. Of je nu in je woonkamer danst, met je huisdier speelt of gewoon geniet van een kopje van je favoriete thee: vind geluk in kleine momenten.

8. Doe iets creatiefs

Schilderen, schrijven of tuinieren zijn geweldige manieren om je emoties te uiten en je op te vrolijken. Ze kunnen je helpen bij het navigeren en uiteindelijk verwerken van je gevoelens, of bieden gewoon afleiding als dat is wat je nodig hebt. Denk buiten de gebaande paden en vind iets dat jouw passie aanwakkert.

9. Luister naar muziek

Muziek kan je helpen je te concentreren en je humeur aanzienlijk beïnvloeden. Een nummer met een positieve boodschap of een opbeurende beat kan je herinneren aan de dingen waar je van houdt, en biedt een gemakkelijke en leuke manier om gevoelens van verdriet te bestrijden. Zet een van je favoriete nummers aan en laat de muziek stromen.

10. Oefening

Volgens een onderzoek van JAMA Psychiatry vermindert slechts 15 minuten hardlopen per dag uw kans op depressie. Maar de trainingsvoordelen komen niet alleen voort uit hardlopen of joggen. Elke beweging zorgt ervoor dat negatieve gevoelens op afstand worden gehouden, dus als u uw lichaam gedurende de dag meer beweegt, op welke manier dan ook, heeft dit een positieve invloed op uw humeur.

11. Geef prioriteit aan slaap

Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania ontdekten dat personen die een week lang slechts 4,5 uur slaap per nacht hadden, meer woede, verdriet en mentale uitputting rapporteerden. Onvoldoende slaap veroorzaakt prikkelbaarheid en stress, dus prioriteiten stellen is essentieel om je humeur te stabiliseren. Kijk eens naar uw slaaphygiënegewoonten en probeer manieren te vinden om meer rust te krijgen.

12. Praat het uit

Het delen van uw gevoelens met een vertrouwd persoon kan een enorme opluchting bieden. Ze weten misschien niet wat ze moeten zeggen tegen iemand die verdrietig is, maar daar gaat het niet om. Dit gaat over het uiten van je emoties en kwetsbaar zijn, zodat iemand anders steun, begrip en een nieuw perspectief kan bieden als hij of zij dat heeft.

Denk eraan: als uw verdriet overweldigend aanvoelt of aanhoudt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Het is geen teken van zwakte, maar een essentiële stap op weg naar welzijn.

verdrietige vrouw-praat-met-een-vriendin-wat-te-doen-als-je-verdrietig-bent

3 signalen waar u op moet letten

Als je gevoelens van verdriet onder controle hebt, is het belangrijk om te weten welke signalen kunnen wijzen op een dieper liggend geestelijk gezondheidsprobleem. Hier zijn er een paar waar u op moet letten:

 1. Aanhoudend verdriet: Het is normaal dat u zich somber voelt. Maar als je jezelf voortdurend afvraagt: “Waarom ben ik verdrietig zonder reden?” of als het verdriet niet lijkt te verdwijnen, kan dit duiden op een ernstiger aandoening, zoals een klinische depressie.

  Dit kan een aanhoudend neerslachtig humeur zijn dat uw dagelijkse activiteiten verstoort, uw relaties beïnvloedt of leidt tot fysieke symptomen van depressie, zoals een verandering in eetlust of slaappatroon.

 2. Plotselinge stemmingswisselingen: Emotionele ups en downs maken deel uit van het leven. Maar als u plotselinge, intense stemmingswisselingen ervaart, kan dit duiden op een psychische aandoening. Het kan zijn dat u het ene moment extatisch bent en het volgende moment in gevoelens van verdriet stort. Deze dramatische schommelingen kunnen duiden op een stemmingsstoornis zoals een bipolaire stoornis of een depressieve stoornis.
 3. Gedachten over zelfbeschadiging: Je moet gedachten over zelfbeschadiging nooit negeren. Zoek onmiddellijk hulp bij een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Neem contact op met een plaatselijke crisislijn voor geestelijke gezondheidszorg, een vertrouwde zorgverlener of een ondersteunende dierbare die u kan begeleiden naar de hulp die u nodig heeft.

Deze signalen zijn niet iets om je schuldig of beschaamd over te voelen. Het zijn indicatoren dat het tijd is om dat te doen vraag om hulp, wat een moedige stap is. Geestelijke gezondheidsproblemen, waaronder depressie, zijn geen karakterfouten. Het zijn echte gezondheidsproblemen die u met de juiste behandeling kunt behandelen.

Het terugwinnen van de zon

Leren omgaan met verdriet is niet eenvoudig, maar je bent niet de enige.

Als je je afvraagt ​​wat je moet doen als je verdrietig bent, concentreer je dan op de dingen die je vreugde brengen, zoek hulp wanneer je die nodig hebt, en onthoud dat het oké is om je verdrietig te voelen. Jij hebt de kracht om door deze gevoelens te navigeren, en met deze strategieën ben je goed op weg om je zonneschijn terug te winnen.