Deze kleine zinnetjes die je collega’s doen vluchten

Vooruitgang op het werk

“Nee, ik kan je niet helpen”

Voor Denis Desvignes, professionele coach, “moet het ‘nee’ zoveel mogelijk vermeden worden. Als een collega je om een ​​hand vraagt, ben je misschien momenteel bezig met een andere missie, maar in plaats van hem ontkennend te antwoorden, is het beter om te proberen de onderhandeling te spelen en aan te bieden om hem later te helpen, aan het einde van het werk ben je momenteel mee bezig. Het is duidelijk dat dit “nee”, dat kan worden beschouwd als een weigering en kan leiden tot legitieme ontevredenheid van uw gesprekspartner, in de loop van de tijd kan worden heroverwogen. “Voorbeeld: “Ik zou u graag willen helpen, maar deze week laat mijn werklast het niet toe. Zou het mogelijk zijn om dit begin volgende week te zien?” We gaan in discussie, het vermijdt elke overval ”, illustreert Adrienne Le Bomin-Beyssac, businesscoach.

“Dat zien we later wel”

Andere formuleringen die u moet vermijden: die te vaag zijn om uw gesprekspartner vast te stellen. “Alles op het gebied van ‘misschien’ of ‘later’ mist contouren. Het brengt de zaken niet vooruit ”, zegt Adrienne Le Bomin-Beyssac. Om deze vaagheid te bestrijden, pleit Denis Desvignes voor “wederzijds engagement. Je moet weten hoe je moet gaan zitten, je agenda openslaan en een bepaalde datum afspreken. » Het zwart op wit schrijven van een afspraak of een uit te voeren missie geeft de voldoening om de oplossing van het probleem te hebben geïnitieerd.

“Het heeft geen zin om zo boos te worden”

Een geïrriteerde medewerker die geïrriteerd raakt en zijn geduld verliest bij een werk dat hem te boven gaat? Dit scenario kan zich voordoen in een bedrijf en de reflex van zijn collega’s is vaak om hem te vertellen dat hij moet kalmeren. Volgens Pascale Belorgey, trainer bij Cegos, is dat niet per se de juiste oplossing. “Het is alsof je zegt: ‘Ik verbied je te voelen wat je voelt. Het is beter om op zoek te gaan naar een oplossing voor zijn ziekte dan om het te ontkennen. Zeg: “Ik begrijp dat je boos of ontmoedigd bent en laten we eens kijken hoe we je uit deze situatie kunnen halen”. Soms duurt het maar een uur of twee om de impasse te doorbreken.

“Dit is niet mijn toevlucht”

U heeft een afgebakende functie met een precies handelingsbereik en het is normaal dat u deze gang van zaken wilt afdwingen. Dit is echter geen reden om je collega’s kortaf terug de touwen in te sturen omdat ze je gevraagd hebben in een vakgebied dat niet het jouwe was. Gewoon zeggen dat het jouw zaken niet zijn, zelfs als het de waarheid is, is te droog om diplomatiek te zijn. “In plaats daarvan kun je zeggen: ‘Ik ben niet de juiste persoon om je te antwoorden, maar…’ En verwijs ze door naar een andere medewerker waarvan je weet dat die meer competent is op dit gebied, of stel voor een e-mail te lezen die hen kan informeren” , adviseert Pascale Belorgey.

“Je bent altijd te laat”

Verban ook uit uw vocabulaire de termen “altijd” en “nooit”. “Je bent altijd te laat”, “je bent nooit aanwezig bij vergaderingen”… “Er is een gebrek aan feiten in deze reflecties, merkt Adrienne Le Bomin-Beyssac op. Misschien moet je een collega verwijten maken die vaak te laat komt, maar formuleer de opmerking dan beter. Bijvoorbeeld: “Sinds je in deze functie zit, merk ik dat je op maandagochtend stelselmatig een half uur te laat komt”. Dit is zowel een bewijs als een startpunt om verder te gaan in de discussie: heeft deze medewerker die dag een vervoersprobleem? Is bijvoorbeeld een oplossing als telewerken mogelijk?

“Ik ben het die beveelt”

Van een manager tot een manager of soms tussen collega’s van hetzelfde niveau, er kunnen dit soort richtlijnen zijn: “Ik heb de leiding, jij gehoorzaamt”. “Het is een gemiste kans om de werknemer te motiveren, het duwt hem niet omhoog, meent Denis Desvignes. Het is altijd beter om uit te leggen waarom je dingen doet. Dit is minder infantiliserend en kan de medewerker in kwestie ertoe aanzetten meer initiatieven te nemen en dus beter werk af te leveren dan wanneer hij domweg een gegeven opdracht uitvoert.