De 8 tips voor het maken van een goed cv

Zoek werk

Om een ​​perfect cv te hebben, moeten enkele basisregels gerespecteerd worden. Om precies te zijn, het zijn er 8. Checklist van wat je niet mag vergeten om een ​​goed cv te maken.

Voeg de essentiële secties toe om een ​​goed cv te maken

Het cv stelt recruiters in staat iets meer over u, uw achtergrond en uw ervaring te weten te komen. Ze moeten in één oogopslag je cv kunnen scannen en de essentiële informatie over je sollicitatie kunnen vinden. Hiervoor moet je cv essentiële onderdelen bevatten:

  • een rubriek met informatie over uw burgerlijke staat (naam, voornaam, adres, telefoon, e-mail en eventueel of u in het bezit bent van een rijbewijs als de functieomschrijving dit vereist);
  • een rubriek over je opleiding en behaalde diploma;
  • een ander op uw professionele ervaring;
  • een laatste op uw centra van belang.

Vermeld in het gedeelte “Professionele ervaring” de bedrijven waarin u hebt gewerkt, van de meest recente tot de oudste. Koppel de verworven vaardigheden aan elke fase van uw professionele carrière.

Deze lijst met essentiële onderdelen voor het maken van een goed cv is niet uitputtend. Je kunt ervoor kiezen om andere informatie toe te voegen, zoals bijvoorbeeld je soft skills.

Geef een titel aan het CV

Onmogelijk om de titel van het CV te negeren. Net als de cv-samenvatting of de teaser, laat het de recruiter weten wat uw professionele project is en wat uw verantwoordelijkheidsniveau is. Zo kan de recruiter in één oogopslag zien of jouw profiel aansluit bij zijn behoefte. Vergeet de flatterende kwalificaties die volledig versleten zijn door het verschijnen in alle cv’s (bijvoorbeeld: Commercieel directeur serieus en attent).

Als u reageert op een advertentie, is het raadzaam om de titel op de advertentie te gebruiken en deze aan te vullen met een of twee eigenschappen die u kunnen onderscheiden van uw concurrenten (bijvoorbeeld: commercieel directeur drietalig in het Frans, Engels en Italiaans).

Pas het cv aan

Een gepersonaliseerd cv zal eerder de aandacht van de recruiter trekken. Er is natuurlijk geen sprake van om je cv van boven naar beneden te transformeren. Noch de lay-out, noch de inhoud, noch de aangenomen kopjes hoeven te worden gewijzigd. Anderzijds zal de titel, de titel van de uitgeoefende functies, moeten worden geretoucheerd om zoveel mogelijk overeen te komen met de verwachtingen van de recruiter. Hij moet het gevoel hebben dat jouw cv echt voor hem bestemd is.

Een truc is om de jobaanbieding te ontcijferen en de trefwoorden te identificeren die verspreid zijn over de jobaanbieding en deze opnieuw te gebruiken in uw cv. Lees hiervoor de aankondiging aandachtig en let op de belangrijke woorden die in alle kopjes voorkomen. Van de sector van de activiteit tot de titel van de functie of de vereiste ervaring via het studieniveau, ze moeten in het cv worden gevonden zodat het de eerste hindernis overwint.

Een goed cv moet op één pagina passen

Recruiters zijn wat dit betreft categorisch: één pagina en niet meer als je junior bent, maar ook als je een senior profiel hebt. Gezien de hoeveelheid cv’s die ze moeten analyseren, is de tijd die ze eraan kunnen besteden dan ook vrij beperkt. Wees zo beknopt mogelijk.

Meer dan één recruiter zal je vertellen dat ervaringsbeschrijvingen vaak onnodige details bevatten. Niet nodig om te vermelden, de voedseljobs die je hebt gedaan toen je student was en niet gerelateerd aan de functie waarop je solliciteert, of de stages van 3 tot 6 maanden toen je student was. Sorteer je ervaringen.

Zet in op nuchterheid om een ​​goed cv te maken

Het beste is de vijand van het goede. Weinig kleuren, een adequaat cv-lettertype, weinig logo’s, weinig tabellen: je cv moet vooral informatief zijn. Behalve natuurlijk als je op zoek bent naar een baan als grafisch ontwerper. De mooiste modellen zijn vaak de eenvoudigste.

Luchtig, harmonieus, netjes, het cv moet vanaf het eerste gezicht de beste indruk geven aan de recruiter. Wees voorzichtig, de geringste valse noot kan je automatisch diskwalificeren.

Ban leugens op je cv

In alle omstandigheden moet je de gouden regel volgen bij het aannemen: lieg niet op je cv. Komen je achtergrond en je ervaring niet in alle opzichten overeen met de functieomschrijving? Het is al snel verleidelijk om met een beetje artisanale inflatie over te gaan om wat meer aan het profiel van de ideale kandidaat te houden.

Wat riskeer je te liegen op je cv? (C. trav., art. L1221-6). Het diploma en de ervaring die op uw cv staan, moeten de exacte realiteit van uw professionele achtergrond weerspiegelen. De aanwezigheid van misleidende informatie kan, afhankelijk van het belang ervan en de daaruit voortvloeiende schade voor de werkgever, het ontslag van de werknemer rechtvaardigen wegens wangedrag (eenvoudig of ernstig).

Vermeld uw professionele referenties in het cv

Professionele referenties zijn een pluspunt in een CV. Wie is er beter dan je voormalige managers of collega’s om over je te praten? Zij zullen een waardevolle mening kunnen geven over uw knowhow, maar ook over uw interpersoonlijke vaardigheden. Recruiters zijn dol op deze feedback en zullen niet aarzelen om contact op te nemen met de contacten die op je cv staan.

Goal zero fout om een ​​goed CV te maken

Om een ​​goed cv te hebben, is het absoluut noodzakelijk dat er geen spelfouten in zijn geglipt. Spelfouten zijn altijd fataal. Ze vertonen ofwel een gebrek aan spelling of onoplettendheid, een karaktereigenschap die niet gewild is in een bedrijf.

Proef jezelf voordat je je sollicitatie verzendt en laat je cv proeflezen aan de mensen om je heen.