5 tekenen van een mislukt sollicitatiegesprek

Zoek werk

Terwijl sommige tekens echte interesse in uw toepassing tonen, zijn andere minder positief.

1ᵉʳ teken van een mislukt sollicitatiegesprek: de monoloog

Een wervingsgesprek is een uitwisseling, met een gesprekspartner die je vragen stelt en reflecteert op wat je zegt. Als dit niet het geval is, dat wil zeggen dat ofwel de recruiter geen vragen meer heeft of je een monoloog aan het maken bent, is dat vaak een indicatie dat hij niet geïnteresseerd is en dat je sollicitatie het risico loopt door de mand te vallen.

Ons advies : om te slagen in uw interview, probeer het gesprek opnieuw te starten. Je kunt hem bijvoorbeeld altijd vragen of hij op bepaalde punten opheldering wil.

2ᵉ teken van een mislukt interview: lichaamstaal is gesloten

Recruiters zijn gewend om de non-verbale signalen van kandidaten te ontcijferen. Je kunt deze techniek ook gebruiken om erachter te komen of je kans maakt op de baan. Een geïnteresseerde zal eerder naar voren leunen, met levendige lichaamstaal en open uitdrukkingen. Als uw interviewer zijn armen over elkaar heeft, onderuitgezakt tegen de rugleuning van zijn stoel en verveeld lijkt, zult u waarschijnlijk niet bij het bedrijf komen.

3ᵉ teken van een mislukt interview: geen oogcontact

Het sollicitatiegesprek is als een verleidingsspel. En bij verleiding is de look belangrijk!

Zonder zo ver te gaan dat hij je permanent aankijkt zonder zelfs maar te knipperen, zal een recruiter die verleid wordt door je profiel je in het gezicht kijken. Als zijn blik daarentegen diffuus is, vooral als hij vaak naar de deur gaat alsof hij een nooduitgang zoekt of, erger nog, als hij vaak terugkeert naar zijn mobiele telefoon, is dat een van de tekenen die je kunt oversteken de post uit.

4e teken van een mislukt sollicitatiegesprek: de afwezigheid van vragen

Het sollicitatiegesprek is een uitwisseling. Om aan te tonen dat je gemotiveerd bent om de baan te krijgen waarvoor je hebt gesolliciteerd, is het belangrijk dat je de recruiter vragen stelt over bijvoorbeeld de werking van het bedrijf, de hoofdlijnen van de functie of de aangeboden opleiding.

Bereid van tevoren een paar vragen voor om op D-Day niet op te drogen en op te vallen. De totale afwezigheid van vragen kan worden opgevat als een gebrek aan interesse en motivatie en daarom leiden tot een mislukt interview.

5ᵉ teken van een mislukt sollicitatiegesprek: “We bellen je terug”

Een “we bellen u terug” is op zich niet erg, maar als de recruiter ondanks uw verzoeken om opheldering erg vaag blijft over de identiteit van de persoon die contact met u opneemt, de gebruikte middelen en de deadlines, is dat erg. teken.

Een kandidaat die in de race blijft, hoort liever “We sturen je binnen drie weken een e-mail” of “Hier zit je in het proces, ik laat het je persoonlijk weten”.

Ons advies : vraag de recruiter een paar dagen later om feedback over je sollicitatiegesprek.

De recruiter stuurt u een e-mail om u te informeren dat hij het wervingsproces niet met u voortzet? Geef niet op en maak van de gelegenheid gebruik om de redenen voor zijn keuze te begrijpen om de volgende keer te verbeteren. Reageren op een weigering van een sollicitatie betekent dat u het proces doorloopt en u vervolgens de baan van uw dromen laat binnenhalen.