De 4 signalen die laten zien dat een medewerker ontslag gaat nemen

Vooruitgang op het werk

zij zijn getuige

  • Alain Humbert, welwillende managementcoach, manager van Crono concept
  • Hymane Ben Aoun, voorzitter van de adviescommissie voor werving van Syntec Conseil

tekenen van lekkage

Als een van uw medewerkers plotseling niet meer naar vergaderingen komt of regelmatig te laat komt, terwijl hij voorheen nooit een vergadering miste en de koning van stiptheid was. Als hij weigert deel te nemen aan nieuwe projecten, erger nog, vraagt ​​om vrijgelaten te worden uit een aantal van zijn dossiers, ruikt het naar een volslagen vertrek. Als hij plotseling de potten en andere feestelijke afterworks vermijdt, terwijl hij de teaser van het team was, wees dan waakzaam. “Deze medewerker vertoont eigenlijk tekenen van verzadiging. Zijn werk interesseert hem niet meer. Erger nog, zijn werk irriteert hem. Misschien gaat hij verder.” benadrukt Alain Humbert,

Tekenen van protest

Meestal zo kalm, beheerst, in compromis en empathie, laat hij zich snel (en voor een prikkie) meeslepen door jou, zijn collega’s, zijn klanten… Kortom, je medewerker ergert zich snel? Zijn ongebruikelijke uitdaging zou je ook alert moeten maken.

Een sterkere aanwezigheid op sociale netwerken

“Een nieuwe profielfoto, de update van zijn laatste professionele ervaringen, de toevoeging van details over zijn huidige baan… kunnen betekenen dat deze medewerker erg actief op zoek is. Sommige zittende medewerkers gaan zelfs zo ver dat ze de knop “luisteren naar nieuwe kansen” activeren, merkt Hymane Ben Aoun, voorzitter van de adviescommissie voor werving van Syntec Conseil, op. Daar is de boodschap in ieder geval duidelijk!

Het is duidelijk dat al dit soort zwakke signalen cumulatief zijn. En hoe meer hun aantal toeneemt, hoe dichter uw werknemer bij vertrek komt.

Getuigenis manager: Fred*, medewerker van een communicatiebureau

Tweemaal ! Het is al twee keer op rij dat Fred de klap niet ziet aankomen en met aftredende medewerkers zit. “De eerste, een jonge consultant, was feilloos professioneel, alles ging goed en hij nam ontslag. Als ik de film opnieuw maak, klopt het dat hij op het laatste moment de neiging had om dagenlang telewerken te vragen. Waarschijnlijk voor sollicitatiegesprekken. En we hebben hem gegund, want voor ons is het belangrijkste niet de aanwezigheid, maar het behalen van de doelstellingen. Als hij op kantoor was, ging hij eigenlijk veel naar buiten om te bellen. De laatste weken was hij een beetje in zichzelf teruggetrokken. Zijn werk was “fuzzy”, minder streng. Hij vergat details. Wat hem nog nooit eerder was overkomen”, zegt Fred een beetje geïrriteerd. Voor de tweede aftredende, zelfde topo: een nauwelijks waarneembare terugtrekking op dagelijkse basis. Maar een bundel waarschuwingsborden, die achteraf gezien een vlo in zijn oor hadden moeten zetten.
*Naam is gewijzigd