Video-interview: hoe bereid je het voor?

Zoek werk

Vraag de recruiter naar de voorwaarden van het video-interview

Levend of vertraagd? Dit is de vraag die je nodig hebt om een ​​antwoord te krijgen van de recruiter.

Live bevindt u zich bijna in dezelfde omstandigheden als het fysieke interview. Met het verschil dat je het frame kunt kiezen dat je omringt.

Offline kun je je woorden herhalen en nieuwe takes nemen als het eindresultaat niet bij je past. In dit geval moet de recruiter je vooraf uitleggen wat hij op de video wil zien: welke vragen moet je beantwoorden, hoe lang moet de video duren, in welk formaat en op welk e-mailadres je hem moet verzenden.

Bereid uw video-interview-toespraak voor

Kortom, om te slagen in een sollicitatiegesprek, verschilt de voorbereiding van de videoversie niet fundamenteel van de klassieke fysieke versie. Je wordt beoordeeld op dezelfde criteria als een fysiek gesprek: de recruiter zal altijd proberen te controleren of je over alle vaardigheden beschikt die nodig zijn om de te vervullen vacature in te vullen. Het is op het formulier dat het video-interview verschillen presenteert. Met de video-ondersteuning kunt u de plaats van opname kiezen en de verzending naar de recruiter uitstellen, als deze niet live wil. Bedenk ook dat de uitdaging precies dezelfde is: uw doel is om u te onderscheiden van andere kandidaten door de sterke punten van uw profiel te versterken. En let op: je bespaart ook tijd door video-pre-interviews te houden: stress dus niet meer dan nodig is.

Kom meer te weten over het bedrijf dat rekruteert, de functie en probeer de verwachtingen van uw recruiter te achterhalen: u kunt uitgaan van de advertentie waarop u heeft gereageerd, maar ook de website van het bedrijf bezoeken.

Bereid ook uw presentatie voor, waarbij u uw drijfveren en uw kwaliteiten op het werk belicht. Naast de antwoorden op vragen over de functie en het bedrijf, is het belangrijk dat je kunt praten over jezelf en je professionele project.

Als de recruiter je heeft verteld dat het video-interview is uitgesteld en je een paar vragen heeft gegeven, bereid je antwoorden dan voor. Zeg vooral niet tegen jezelf dat je gaat improviseren: door stress kun je essentiële elementen vergeten om te zeggen.

Ons advies : denk ook na over het kalibreren van uw antwoorden. Wees waakzaam met de tijd die aan uw prestaties wordt toegewezen.

Onze Podcast “De checklist van de kandidaat” geeft je al het advies dat je nodig hebt om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek.

Kies een locatie waar u zich comfortabel voelt bij het opnemen van de video

Stel een geschikte plaats en tijd in om uw video-interview op te nemen: kies een rustige en neutrale kamer (of een locatie die niet al te persoonlijke aspecten of versieringen onthult), zo licht mogelijk (aan de andere kant, vermijd ten koste van alles de tegen- dag: ga niet voor een raam staan).

Als je kinderen of huisdieren hebt die mogelijk aanwezig zijn wanneer je van plan bent om op te nemen, kies dan voor een kamer die je kunt afsluiten of kijk naar een buitenlocatie (bij iemand anders thuis, in een coworking-ruimte of waarom niet in koffie).

Belangrijk : Waar je ook je sollicitatiegesprek hebt, zorg ervoor dat je een goede internetverbinding hebt. Er gaat niets boven het opnemen van slechte video zoals een zwakke of intermitterende verbinding.

Zorg goed voor je outfit

Zorg voor je outfit, of in ieder geval het deel dat zichtbaar is voor de recruiter. Alleen omdat je het interview vanuit huis doet, wil dat nog niet zeggen dat je je dresscode moet verslappen. Laat de joggers, pantoffels, plaids of andere comfortabele outfits in de kast en kies voor iets simpels en sobers, niet te benauwd en ook niet helemaal relaxed.

Oefen voor het video-interview

Net als bij een traditioneel sollicitatiegesprek moet uw werkgever het gevoel hebben dat u competent bent, maar ook dat u vertrouwen heeft in uzelf en in uw vaardigheden voor de functie.

Noteren : in het kader van een vooraf opgenomen video-interview heb je normaal gesproken een vrij precies idee van wat je te zeggen hebt zonder dat je naar je woorden of je antwoorden hoeft te zoeken. Voor een live-interview wordt het je gemakkelijker vergeven dat je de tijd neemt om te antwoorden, dus haast je niet halsoverkop zodra de vraag is gesteld.

Hier zijn enkele trainingstips voor een video-interview:

  • Leer je houding te beheersen en je stress te beheersen terwijl je jezelf uitdrukt: je recruiter mag niet merken dat je gespannen bent of dat de oefening van het video-interview te veel inspanning kost.
  • Beheer uw adem en uw spreeksnelheid. Je moet hoorbaar en prettig zijn om naar te luisteren: eet je woorden niet op, spreek duidelijk, rustig en articuleer.
  • Werk aan je houding: sta rechtop (maar niet stijf…) en kijk voor je uit, zonder je ogen neer te slaan of naar je voeten te kijken.
  • Denk eraan om tijdens het spreken een paar keer te pauzeren en te glimlachen. Recruiters moeten het gevoel hebben dat je dit interview graag wilt voeren. Het is stom, maar een goed humeur verandert alles!

Goed om te weten : je kunt je voorbereiden door jezelf te filmen, of gewoon voor de spiegel te beginnen.

Ons advies : het is belangrijk dat je een beetje traint voordat je begint, maar houd er rekening mee dat te veel voorbereiding nadelig is. Het is beter als je spontaan blijft om je werkgever een waarheidsgetrouw beeld van jezelf te geven.