De 4 meest voorkomende sollicitatiegesprekken

Zoek werk

Het chronologische interview: zorg voor de consistentie van je carrièrepad

Dit is het sollicitatiegesprek dat het meest wordt gebruikt door recruiters. Het principe is eenvoudig: je begint bij je opleiding, vertelt je belangrijkste ervaringen ten opzichte van de functie, van de oudste tot de meest recente, om tot je huidige situatie te komen. “Ik vraag de kandidaat om zich via een open vraag voor te stellen. Het is aan hem om mij de logica en consistentie van zijn carrière en de verworven vaardigheden te laten zien”, legt Stéphane Thiriet, senior manager bij Attitudes, uit.

Als u wijzigingen heeft aangebracht in het management, zoals de overgang van een grote groep naar een MKB-bedrijf, of een functiewijziging, licht dat dan toe. “Wat de reden ook is, leg ook uit waarom je je huidige baan opgeeft. Zwijgen kan de recruiter achterdochtig maken”, zegt Magali Erb, directeur ontwikkeling bij Randstad search en selection.

Maar pas op dat je geen monoloog maakt. Door bijvoorbeeld de recruiter een aantal van zijn vragen te verduidelijken, of door vragen te stellen over het bedrijf. “De recruiter moet 20% van de tijd spreken. Bijvoorbeeld door vragen te stellen of bepaalde functiegegevens opnieuw te specificeren. Het is aan de kandidaat om zijn of haar carrière uit te stippelen, rekening houdend met de functie in het achterhoofd. Het is aan hem om bruggen te slaan tussen zijn carrière en de aangeboden functie”, zegt Magali Erb.

Het sollicitatiegesprek zonder cv: weet hoe je je vaardigheden en ervaring kunt verkopen

Twee mogelijke scenario’s: of de recruiter heeft je cv nog nooit gezien, of hij houdt het ondersteboven op tafel. Deze techniek zou de aandacht van de recruiter moeten richten op de persoonlijkheid van de kandidaat. “Wees dus volledig en zo precies mogelijk over je vaardigheden en je ervaringen, want de recruiter heeft geen document om je op te volgen”, dringt Magali Erb aan. “Ik verwacht dat de kandidaat bij dit soort oefeningen meer nadruk zal leggen op de knowhow en interpersoonlijke vaardigheden die hij beheerst voor de functie in kwestie”, voegt Stéphane Thiriet toe.

Het destabiliserende interview: bewijs dat je je stress onder controle hebt

Dit type test komt vooral voor bij commerciële functies of zelfs managers met hoge verantwoordelijkheden. Doel: hun weerstand tegen stress testen. Vaak vindt het interview plaats met twee recruiters, waarvan de ene de rol van “aardig” op zich neemt, de andere die van “slecht”. U krijgt bijvoorbeeld te maken met een extreme situatie. Of je wordt overstelpt met vragen: “Vertel me over een mislukking, een conflict met een medewerker, een manager…; Hoe analyseer je dit conflict? ; Ah, dus je kunt geen bevelen uitstaan…”. Zoveel gekoppelde zinnen zonder je zelfs maar tijd te geven om te antwoorden (of nauwelijks).

“De toon is agressiever, het tempo volgehouden en de inhoud van de vragen is rauwer”, legt Magali Erb uit. Je wordt dan zowel inhoudelijk als qua vorm beoordeeld op je hete reactie. De blik die alle kanten op gaat, de rug in zijn stoel, woorden die er maar moeilijk uitkomen… zijn allemaal waarschuwingssignalen voor de recruiter. “De kandidaat moet altijd laten zien hoe die en die stressvolle situatie hem heeft laten groeien”, merkt ze op. En lever daar tijdens deze oefening het levende bewijs van.

Ons advies : om ontspannen op een sollicitatiegesprek te komen, leer je stress beheersen. Ons artikel Hoe om te gaan met stress voor een sollicitatiegesprek? zal je wat tips geven.

Het empathische interview: weet hoe je professioneel blijft

Het is het tegenovergestelde van het destabiliserende interview. “Hier lijkt het een beetje op “Low the masks” van Mireille Dumas. De recruiter doet er alles aan om de kandidaat op zijn gemak te stellen. De vragen zijn minder rauw en meer open. We lokken geen reactie uit. Hij heeft tijd om zich uit te drukken zonder afgesneden te worden”, illustreert Magali Erb. Het is een kwestie van een klimaat van vertrouwen creëren om het beste uit de kandidaat te halen door hem te helpen zich open te stellen. “Pas op, het doel blijft hetzelfde: je evalueren. We moeten daarom zo transparant mogelijk zijn, zonder in vriendjespolitiek of vertrouwdheid te gaan”, waarschuwt Stéphane Thiriet.

Goed om te weten : een andere vorm van sollicitatiegesprek kan u worden aangeboden door een recruiter die een kandidaat met een echte persoonlijkheid wil aanwerven. Dit is Appreciative Recruitment.

Infografiek sluiten

Bekijk alle infographics