De 4-daagse werkdag zonder loonsverlaging wordt getest in België

Nieuws

De vierdaagse werkdag of het verlagen van het aantal gewerkte uren per week tot 37,5 zijn opties die zowel in Spanje als in andere landen van de Europese Unie voor controverse zorgen. Temidden van de stemmen vóór en tegen het aannemen van deze maatregelen, zet België de stap om arbeidstijdverkorting te testen zonder dat dit een loonsverlaging betekent.

In Spanje is onlangs in Valencia een soortgelijke test van arbeidstijdverkorting uitgevoerd, hoewel in deze autonome gemeenschap de feestdagen zo werden verplaatst dat de weken gedurende één maand slechts vier werkdagen hadden. In het geval van Belgiëschreven zo’n 286 bedrijven en verenigingen zich in voor de test, voor een echte ‘collectieve arbeidstijdverkorting’.

België “Werk minder om beter te werken” zonder de lonen te verlagen

De Belgische minister van Economie en Arbeid, Pierre-Yves Dermagne, heeft aangekondigd dat het proefexperiment om de werkdag terug te brengen tot vier dagen per week en zonder het salaris te verlagen, begint in het land. ‘Werk minder om beter te werken’, stelde de minister als hoofddoel van de maatregel.

“We willen de voordelen en moeilijkheden van deze ervaring van collectieve arbeidstijdverkorting in bedrijven in verschillende sectoren kunnen analyseren”, aldus Europa Press in verklaringen aan de Belgische zender RTL. Het is niet de eerste keer dat de Belgische overheid een proef uitvoert om de werktijden te verkorten.

In 2022 had het werknemers en bedrijven al aangeboden de week in te korten tot vier dagen, maar zonder dat dit een vermindering van de werkuren impliceerde, dat wil zeggen dat ze in die vier dagen de uren van de vijfde dag moesten compenseren, wat de dag waarop ze vrijgelaten zouden worden. Bij deze gelegenheid echter werd de Ervaring van een piloot brengt andere voordelen met zich mee, die, indien effectief, kunnen worden gerepliceerd in de rest van de Europese landen.

Arbeidstijdverkorting in België: de pilottest

Zoals gezegd heeft België in 2022 een poging gedaan om de werkdag terug te brengen naar vier dagen per week, maar met dezelfde werkdruk. Dat wil zeggen dat er een poging werd gedaan om de werktijd in minder te ‘comprimeren’. Nu is deze nieuwe ervaring een ‘collectieve verkorting van de arbeidstijd’, in de woorden van de minister zelf.

Tot nu toe hebben zo’n 286 bedrijven en verenigingen zich aangemeld voor een online training van het Federaal Planbureau om meer te weten te komen over de pilot-ervaring. De bedrijven die zich willen aansluiten, krijgen “de grootst mogelijke vrijheid”, zodat ze dat kunnen aanpassen aan hun respectievelijke activiteiten en productiviteit de werklast van uw medewerkers, maar ook de roosters.

De Belgische regering vertrouwt erop dat dit de oplossing zal zijn voor de problemen op de arbeidsmarkt, dat werknemers gelukkiger zullen zijn en dat het betere voorwaarden zal bieden, vooral voor mensen die zwaarder werk doen.