Bij Hellfest bestaat de helft van het publiek uit senior executives

Nieuws

Antropologieonderzoeker bestudeert metalfans

Corentin Charbonnier kent zijn onderwerp. Deze antropologieonderzoeker heeft fans van bestudeerd Metal-muziek, vreemde muziekliefhebbers in het zwart gekleed, die elkaar elk jaar ontmoeten op Hellfest, het grootste Franse festival van extreme muziek. Hij observeert ze, bevraagt ​​ze en analyseert ze. Hij schreef zelfs een proefschrift The Hellfest – Een pelgrimsoord voor metalheads ”) waaruit hij een (in eigen beheer uitgegeven) boek tekende. Het moet gezegd worden dat hij zijn weg naar deze omgeving vindt, zichzelf zijnde een metalen kop uitgegaan van.

Sinds 2019 werkt deze onderzoeker samen met het Hellfest-team om beter te begrijpen wie deze liefhebbers van bruut geluid zijn. Hij voerde twee enquêtes uit, één voor en één na de dubbele editie van het festival in 2022, die in zes dagen tijd meer dan 400.000 mensen bij elkaar bracht. Met in totaal bijna 30.000 verzamelde reacties was hij in staat een onderzoek te produceren waarvan hij de resultaten afgelopen dinsdag 13 juni onthulde in Clisson, de stad waar Hellfest sinds 2006 plaatsvindt.

Zo levert hij een verbluffend portret, verre van vooroordelen, van fans van Black Sabbath, Iron Maiden of The Hu (subjectieve selectie 🤘).

Een meerderheid van Bac + 5 onder Hellfest-toeschouwers

Zijn conclusie: metalheads zijn nogal respectabele mensen. Ver van de clichés van buitenmaatse marginalen of dikke bruten:

  • 48% van de respondenten beschouwt zichzelf als leidinggevende (maar we weten niet in welke beroepen).
  • meer dan een derde van hen heeft een diploma hoger dan bac + 5 (maar we weten niet of ze Les Mines of Efap hebben gedaan).

Het Hellfest-publiek bestaat uit senior executives met een vrij comfortabele levensstijl. dat komt goed uit want je moet de middelen hebben om de 4-dagenpas te betalen (allemaal 339 euro), om nog maar te zwijgen van de extra’s: een festivalganger geeft gemiddeld 100 tot 300 euro uit aan accommodatie, catering en merchandising (3 van de 4 festivalgangers vertrekt met een officieel T-shirt). Ondanks deze prijzen was het Hellfest-loket in minder dan een uur uitverkocht.

Het festivalpubliek vergrijst, constateert de onderzoeker ook: de gemiddelde leeftijd van de festivalgangers was 10 jaar geleden 27, bijna 40 jaar eind 2022. En de 18- tot 25-jarigen die arriveren, blijven zeer in de minderheid.

Aan de andere kant, het publiek is gefeminiseerd : ze waren ongeveer 15% 10 jaar geleden, ze zijn 30 tot 35% vandaag.

Op Hellfest herontdek ik mijn puberteit. Ik vind daar een theatraliteit. In metal is er een louterende kant: onze angsten, onze angsten, onze woede zijn te vinden in deze muziek. Daarom zijn metalheads zo leuk. Ze blazen stoom af met deze muziek en daarna is alles beter.

Aldebert, zanger, geïnterviewd door France Inter op 17 juni 2023.

Maar waarom spreekt metalmuziek vooral executives aan?

Hoe deze voorliefde onder leidinggevenden voor dit zeer specifieke muziekgenre te verklaren? Metal, super uitvoerende muziek, maar waarom? Verschillende mogelijke verklaringen hier en daar verzameld:

Metal, een ontstressende muziek: metal, door zijn intensiteit en zijn wilde ritmes, is muziek om stoom af te blazen. Stapel wat leidinggevenden en managers nodig hebben om druk en stress te evacueren.

Metal, een complexe muziek: gevarieerde klanken, dissonant voor de niet-ingewijden, complexe structuren van de stukken, mysterieuze teksten… Ook metal spreekt de elite aan vanwege zijn veeleisende karakter en niet binnen het bereik van de eerstkomer.

Metal, een carnavaleske muziek: Gevangen in een strak systeem, vinden leidinggevenden in metaal een middel om hun rebellie uit te drukken, zonder alles overboord te gooien. Tijdens een festival of een liedje de gevestigde orde uitdagen, voelt goed en is minder riskant dan gaan protesteren. Ongetwijfeld in het verlengde van de carnavalstraditie.

Metal, gemeenschapsmuziek : het is een tegengif tegen het gevoel van isolement, omdat metaal leidinggevenden in staat stelt om uit de zeer competitieve omgeving van het bedrijf te komen en kameraadschap te vinden dankzij een gemeenschappelijke passie.

Metal, louterende muziek: luisteren naar metal wanneer je je dag in een directiepak doorbrengt, zou je in staat stellen een meer rauw facet van je persoonlijkheid te ontdekken.

Hellfest sfeer gedurende de dag

Het Helfest-programma

Persrecensie van Hellfest-publiek