De product roadmap… wat is het?

Vooruitgang op het werk

De product roadmap wordt in co-constructie opgesteld en heeft tot doel een scenario voor te stellen aan een team (en zelfs aan een heel bedrijf) over de evolutie van een product, op korte of lange termijn. Het ligt niet vast in de tijd en kan evolueren. De roadmap moet consistent zijn met de visie en waarden van het bedrijf, omdat het alle of een deel van de medewerkers van het bedrijf zal betrekken.

Waar wordt een productroadmap voor gebruikt?

De product roadmap maakt het mogelijk om een ​​koers uit te zetten en de belangrijkste ontwikkelingen die dit mogelijk maken. Het heeft een drievoudig doel:

  • Beter samenwerken : dit is het doel van de product roadmap. Houd iedereen die betrokken is bij productontwikkeling op de hoogte, zodat iedereen weet wie wat doet en hoe dit zijn eigen rol zal beïnvloeden.
  • Prioriteiten stellen : dit is de BA-BA van projectmanagement. Waar moet je beginnen en wat zijn de prioriteiten na 3, 6, 12 of zelfs 24 maanden? De roadmap stelt u in staat om de zaken op volgorde te doen, met min of meer precieze deadlines, afhankelijk van uw zekerheden en de toegewezen middelen (een exacte datum voor minimale wijzigingen, “tegen het einde van het jaar” voor grote omwentelingen…).
  • Wereldwijde doelen bereiken : de product roadmap laat je niet alleen stappen één voor één zetten. Het maakt deel uit van de strategie van het bedrijf. Het op de markt brengen van een nieuw product is een belangrijke doelstelling die een grote impact heeft op de resultaten, de roadmap maakt het mogelijk om hieraan vast te houden.

Lees ook >> Producteigenaar versus productmanager

Product roadmap: 3 stappen om het in te stellen

Als je overtuigd bent van het nut van roadmaps, maar niet weet hoe je het moet aanpakken, dan kun je hier beginnen:

  • Rust jezelf uit. Roadmap, Aha!, Wrike, Airfocus, Roadmap planner… Veel software kan u helpen bij het opstellen van uw product roadmap, van de eenvoudigste tot de meest uitgebreide. Het is aan jou om degene te kiezen die bij je past op basis van je behoeften (aantal betrokken personen, zeer directief of flexibeler, enz.) en je ervaringsniveau.
  • Definieer de stappen. Maak een lijst van taken op korte, middellange en lange termijn. Wijs elke taak een budget, middelen en rapportagemethoden toe.
  • Deel het. De product roadmap wordt gebruikt om iedereen die bij het project betrokken is op de hoogte te houden (marketing, teamlid, productie, eventueel klanten…), het is nutteloos als u de enige bent die er toegang toe heeft!

>> Ben je geïnteresseerd in de functie van productmanager? Raadpleeg onze vacatures.

Nut van de product roadmap in de Agile werkwijze?

De product roadmap kan gebruikt worden bij de Agile manier van werken. De Agile-methode maakt het mogelijk om door iteratie rekening te houden met marktveranderingen (bijvoorbeeld als een concurrent een soortgelijk product lanceert) en klantfeedback, waarvan een steekproef wordt betrokken bij het productontwikkelingsproces. De roadmap maakt het mogelijk om de belangrijkste prioriteiten uit te leggen aan de mensen die aan het product werken, terwijl het flexibel en aanpasbaar blijft. De productroadmap in Agile-modus is met name geschikt in sectoren waar het heel snel gaat, zoals IT.