Angst om weer aan het werk te gaan na de vakantie: 5 tips om het te overwinnen

Vooruitgang op het werk

Vlot hervatten om de angst om na de vakantie weer aan het werk te gaan te voorkomen

Hoe organiseer je deze overgang tussen het einde van de vakantie en de terugkeer naar het werk? Hoe voorkom je de angst om na de vakantie weer aan het werk te gaan? U moet kiezen voor een geleidelijke terugkeer naar het werk wanneer u terugkeert van vakantie.

Liever half augustus weer aan het werk

Vermijd allereerst de hervatting begin september: als je de laatste bent die terugkomt, lopen al je juliistische collega’s het risico op je te vallen met een stapel dossiers en een aantal noodgevallen om te beheren. Als u half augustus weer aan het werk bent, kunt u het veel rustiger aan doen. En je kunt zelfs een week van progressief herstel overwegen.

Verlicht je herstelschema

Als je genoodzaakt bent om begin september te hervatten, geen paniek! Voor een vlot herstel raden we je aan om je schema te versoepelen. Vermijd de eerste dagen van 8 tot 19 uur. Er gaat niets boven het snel verliezen van het voordeel van uw rustdagen. Het ideaal is om met een week van 4 dagen te beginnen en kleine schema’s te maken.

Onze adviezen : plan niets op de dag van terugkomst – behalve om je afwezigheidsmelding te deactiveren. Breng deze dag door met het bespreken met uw collega’s, het lezen en sorteren van uw e-mails, en het bijwerken van uw bestanden. Gun uzelf een echte lunchpauze om van uw medewerkers te horen. Met deze uitwisselingen kunt u alle informatie verzamelen die u tijdens uw afwezigheid hebt gemist. Verandering van team, aankondiging van zwangerschapsverlof, nieuwe projecten: zelfs als je dag je niet erg productief lijkt, zul je aan efficiëntie winnen dankzij alle informatie die aan beide kanten wordt verzameld. Voorkom tot slot dat u uw vergaderagenda de eerste dagen niet overbelast. Beter nog: plan de eerste week niets in.

Verban overuren, een bron van angst bij terugkeer naar het werk

Zet in op de lange termijn. Kom je vol energie terug? Erg goed. Maar weet hoe je het spaarzaam moet gebruiken. Met andere woorden: u hoeft de avonden van het nieuwe schooljaar niet op kantoor door te brengen. Je hebt nog veel meer mogelijkheden om over te werken.

Speel voor een ontspannen terugkeer naar het werk op de motivatie tussen collega’s

Om effectief te zijn, moet je gemotiveerd zijn. En om gemotiveerd te zijn, moet je een positieve gemoedstoestand behouden. Teamspirit speelt een cruciale rol in de werksfeer en in ieders motivatie.

Houd het in stand door kleine informele momenten tussen collega’s te bevorderen: koffiepauzes, wekelijkse lunchpauze om instellingen te wijzigen, afterworks om uit te wisselen in een extra-professionele context.

Denk aan die goede tijden om de pil te slikken. En profiteer van dit nieuwe schooljaar om motiverende routines voor de rest van het jaar op te zetten: het kleine Vietnamese restaurant op vrijdag bijvoorbeeld, of de croissants op maandagochtend om de week goed te beginnen!

Organiseer je bureau

Nog een goed voornemen: je kantoor op het werk inrichten. Je wilde alles voor je vakantie archiveren en uiteindelijk vertrokken in een noodgeval, de bestanden verspreid op je bureau?

Terug naar school is een goed moment om op te ruimen. Een rommelig bureau kan stressvol zijn. Dus sorteren, weggooien, opruimen, archiveren zodat je werkplek weer gezellig is. Je meet niet hoeveel de rommel van je kantoor je tot dan toe rommelig maakte. Je kunt je niet voorstellen hoeveel ruimte vrijmaken aangenaam en een bron van efficiëntie zal zijn.

Sorteer uw e-mails om de angst om na de vakantie weer aan het werk te gaan, te voorkomen

Zodra uw werkruimte opgeruimd is, doet u hetzelfde voor uw virtuele kantoor: organiseer uw bestanden en mappen, maak de prullenbak van uw computer leeg… en sorteer uw e-mails! Zelfs als deze opslagbewerking u persoonlijk niet efficiënter maakt, zal uw computer: minder bestanden worden opgeslagen, meer geheugenruimte vrijmaken en dus sneller!

Ons advies : wacht niet tot het volgende schooljaar om de operatie te herhalen. Het ideaal: geniet elke maand van deze kleine opbergmissie om de werkruimte netjes en de ideeën helder te houden.

Geef prioriteit aan je werk de eerste paar dagen

Tijdens uw afwezigheid heeft het bedrijf niet stilgezeten. Het is dus niet nodig om uw hele e-mailachterstand in één keer en vanaf de eerste dag in te halen. Uw uitdaging na de vakantie zal zijn om uw professionele prioriteiten te prioriteren. Om dit te doen, moet u zich afvragen in hoeverre elke taak die moet worden volbracht is, en natuurlijk moet u zich alleen bezighouden met wat echt dringend is. Als een zaak nog een paar dagen kan wachten, plan deze dan in voor de volgende week.

Stel haalbare doelen na de vakantie

Op je strandlaken heb je waarschijnlijk een heleboel goede professionele voornemens met jezelf gemaakt. Maar om effectief te zijn, moeten ze haalbaar zijn. Compleet gekke doelen, waarvan je heel goed weet dat je ze niet zult bereiken, zullen alleen de verdienste hebben om je stress en angst te bezorgen wanneer je na de vakantie weer aan het werk gaat. En daarom, laat u al hun winsten verliezen. Voor een effectieve terugkeer van vakantie, laat u ze in september wat langer rijpen. Als ze een paar weken later nog steeds relevant voor je lijken, is dat omdat ze zeker je serieuze aandacht verdienen.

U bent nu klaar om opnieuw te beginnen op de rechtervoet. Lang leve de comeback!