“Als ik de gegevens verzin, ga dan naar de rechter”: Yolanda Díaz reageert op de PP met de gegevens over discontinue vaste lijnen

Nieuws

De tweede vice-president en minister van Arbeid, Yolanda Díaz, maakte deze vrijdag bekend aantal discontinue vaste werknemers in Spanje: 64.100 werklozen en 55.300 inactieven. Sommige gegevens die hij heeft herhaald zijn ‘openbaar’ en ‘zijn deze maand niet hetzelfde als vorige maand’, hoewel ze variëren tussen de 64.000 en 64.300. Het totale aantal stopgezette werknemers in vaste dienst bedraagt ​​651.000 werknemers, 278.000 meer dan vóór de arbeidshervorming van 2021.

De cijfers, afkomstig uit de Active Population Survey (EPA) van het National Institute of Statistics (INE), werden bekendgemaakt tijdens zijn optreden bij de Senaatsarbeidscommissie, waar hij, naast verslaggeving over de algemene lijnen van zijn afdeling (zoals het ontslag hervorming) is krachtig geweest in het licht van de beschuldigingen van de PP dat zij de gegevens van ontslagen werknemers in vaste dienst zouden “verzinnen”. En specifiek heeft hij met hen gereageerd op de senator van de Partido Popular, María Teresa Ruiz-Sillero, die hij ervan beschuldigde te ‘liegen’ over deze kwestie.

“De enige echte en gecertificeerde gegevens zijn het parlementaire antwoord dat we nog maar een jaar geleden hebben verkregen, waarin de regering heeft verklaard dat er in december 2022 443.078 mensen waren die niet als werkloos werden beschouwd en dat u vandaag in deze verschijning willens en wetens hebt gelogen, en ” Je doet het herhaaldelijk, juist omdat de waarde van het publiek voor jou nul is”, verdedigde hij zichzelf.

Díaz is nog een stap verder gegaan en heeft gewaarschuwd dat “in de politiek niet alles gaat”: “Genoeg is genoeg, vraag ik je met al mijn genegenheid, want Het is heel ernstig dat ik dit zeg, en in de politiek gaat niet alles. Als ik de gegevens verdraai, ga dan naar de rechter, want je weet dat ik een misdrijf pleeg.”.

Boodschap aan de PP via de autonome gemeenschappen

Yolanda Díaz heeft dat verzekerd Het Ministerie van Arbeid heeft de volgorde die de berekening van beëindigde vaste werknemers in de statistieken regelt, niet gewijzigd. In dit verband heeft hij, verwijzend naar de PP, verklaard dat “als u de order wilt wijzigen, wij deze zullen wijzigen. Maar deze regering heeft geen enkele wetgeving gewijzigd. Ik hanteer dezelfde standaard als de heer Felipe González, de heer Aznar, de heer Zapatero en de heer Rajoy.”

Op dit punt herinnerde de minister van Arbeid de senator van de Populaire Partij daaraan Het zijn de autonome gemeenschappen die de gegevens registreren en ze sturen ze door naar de openbare dienst voor arbeidsvoorziening: “Vervalst de heer Moreno Bonilla de gegevens over beëindigde vaste lijnen? Doet meneer Rueda het? Doet meneer Page het? Alsjeblieft, deze frivoliteiten op de Sectorale Werkgelegenheidsconferentie, waar we het ook over hadden, zijn niet gepleegd”, was hij krachtig. Ten slotte antwoordde hij, ook in reactie op de PP-senator, botweg: “Je vraagt ​​mij of een publieke leider moet aftreden als hij liegt. Ik zeg hem ja. En je hebt vandaag gelogen.’