Afwezigheidsbericht: voorbeelden en betekenissen

Vooruitgang op het werk

Zet niets: onvoorzichtig (of verslaafd)

‘Hé, je doet me denken dat ik de mijne nog moet schrijven! ze maakt grapjes. Catherine Oberlé wordt aan de vooravond van haar vertrek met verlof opgehaald en bevestigt dat dit geen triviaal onderwerp is. “De medewerker die vergeet zijn berichtensysteem in te stellen met een afwezigheidsbericht loopt het risico in de problemen te komen, onderstreept deze persoonlijke ontwikkelingscoach. Als hij echt de verbinding heeft verbroken, loopt hij het risico een paar gesprekspartners te irriteren, verrast om geen antwoord te krijgen zonder uitleg en erg nalatig te lijken. Om nog maar te zwijgen van het aantal berichten, herinneringen en dus excuses om aan het begin van het schooljaar rond te komen! »

Maar iemand die afziet van een bericht, kan net zo goed precies het tegenovergestelde verraden… wanneer hij zijn e-mails beantwoordt tijdens zijn vakantie (lees hierover ons artikel Kunt u werken tijdens uw betaalde vakantie?).

“Van mijn kant zet ik niets op”, bekent Pascale Joly. Alleen reageert deze recruitment consultant volgens haar gesprekspartners op maat. “Als het kan wachten, heb ik een formulier op mijn computer en stuur ik een briefje om te zeggen dat ik met verlof ben. Maar ik ben ook gepassioneerd door mijn werk en ik erken dat ik niet het risico wil nemen om een ​​prospect te verliezen…”.

Losgekoppeld (en zakelijk)

Hallo, ik ben niet op kantoor van 15 juli tot 8 augustus. Maar in geval van nood kunt u…

Voor kondigen hun vertrek op vakantie aan, geen behoefte aan grote literatuur. “Het meest klassieke zakelijke vakantiebericht is het bericht dat zegt: ‘Ik heb geen toegang tot mijn e-mail tijdens de tant à tant-periode, dus ik zal je bericht lezen als ik terugkom, terwijl ik een geruststellend contact geef voor alle dringende vragen, gaat verder Pascale Joly. Dit is de meest voorkomende en duidelijke boodschap.”

Voor deze adviseur niets te klagen hier. “Het is een teken dat een medewerker de middelen heeft om de verbinding te verbreken en dat hij die ook gebruikt. Het is ook een teken dat hij op een voldoende grote en georganiseerde afdeling werkt, met vertrouwde collega’s aan wie hij zo nodig bepaalde bevoegdheden kan overdragen. »

Overwerkt (of gestrest)

Ik heb beperkte toegang tot mijn e-mails…

“Niet iedereen wil of kan delegeren”, nuanceert Catherine Oberlé. En de coach citeert een gemeenschappelijke formule gedurende het jaar, maar die tijdens de zomervakantie niet te veel naar rust riekt.

“Iedereen die schrijft dat ze beperkte toegang tot hun e-mails hebben, gaat er niet helemaal vanuit dat ze met verlof zijn en verbreekt de verbinding niet volledig. Deze formule zou dus een behoefte verraden om in contact te blijven met het werk. “Ofwel zit de werknemer in een kleine structuur waar hij, terecht of onterecht, denkt dat hij geen andere keuze heeft dan zijn e-mails op afstand te controleren, of hij zou kunnen delegeren maar de controle niet willen opgeven, en hij riskeert de burn-out…”

Onderweg

Na het hele jaar door mijn doos uitgewrongen te zijn, probeer ik eindelijk mijn baas te vergeten.

Als Pascale Joly toegeeft dit soort afwezigheidsbericht nooit te hebben ontvangen – wat in meer bloemrijke versies zou kunnen worden afgewezen, zou je het vermoeden – herinnert ze zich dat ze enkele regels heeft aangenomen die ze moeten respecteren. “Een afwezigheidsbericht, ook al is het persoonlijk, blijft een uithangbord voor het bedrijf.

Het is dan ook niet aan te raden om de fout in te gaan en je werkgever te denigreren op straffe van het riskeren van een waarschuwing of ontslag wegens ernstig wangedrag, een van de ontslaggronden! »

Met andere woorden, tenzij je buitengewoon roekeloos bent, is het beter om een ​​idee in gedachten te hebben voordat je een ironische of vernietigende boodschap van afwezigheid achterlaat. “Een lezer zal denken dat de werknemer ontslagen wil worden of dat de pauze al voltrokken is en dat hij op het punt staat te vertrekken. ” Uitstraling…

Grappig

Wat ? Jij bent nog steeds hier ? Je blijft niet de hele zomer achter je computer zitten! Ga weg, ga op vakantie, en we praten als ik terug ben op xx/xx.

De afgelopen jaren heeft de toepasselijke naam “Absent du bureau” tumblr-thread plezier gehad met het samenstellen van de meest ongebruikelijke automatische berichten die door zijn internetgebruikers zijn ontvangen. “Ik kom in de verleiding om het af en toe te proberen”, zegt Catherine Oberlé.

De Fransen blijven vreselijk conventioneel en dit zou een kans kunnen zijn voor wat frisse lucht. » Waarom niet een beetje ontsnapping bieden aan zijn contacten? Happy die net als deze medewerker een fijne reis heeft gehad en zijn brievenbus als volgt heeft ingericht: “Ik ben verdwaald langs de fjorden tussen Bergen en de Lofoten. Als ik de weg terug vind, zal ik je bericht lezen als ik op 18 augustus terugkom (“A la Sainte Hélène, behandel je e-mails…”). »

De melding tenminste als je het bedrijf definitief verlaat

Ik heb het bedrijf verlaten op …. Ik nodig u uit om contact op te nemen met …. telefonisch (…) of per e-mail (…) die mijn dossiers overneemt. Vriendelijke groeten.

Op de dag van zijn definitieve vertrek uit het bedrijf is het, naast de traditionele afscheidsborrel, belangrijk om zijn professionele contacten op de hoogte te stellen door een afwezigheidsbericht op zijn professionele e-mail te schrijven. Met Outlook-berichten kunt u bijvoorbeeld: een automatische reactie-e-mail instellenaanpasbaar, om u op de hoogte te stellen van uw afwezigheid of uw onmogelijkheid om te antwoorden.

Het sleutelwoord is neutraliteit. Denigreer het bedrijf in geen geval en geef de contactpersoon door van de persoon die uw verschillende bestanden overneemt.

Eerste publicatie: 01-09-2020. Bijgewerkt: 27-7-2022