Hoe schrijf je een cv voor een stage?

Zoek werk

Bij het schrijven van je cv voor een stage loop je vaak tegen het blanco pagina-syndroom aan. Of erger nog: die van onnodig vullen. Als je het gevoel hebt dat je geen ervaring hebt om te waarderen, raak dan niet in paniek, het betekent alleen dat je wat dieper moet graven.

De goede techniek is om te beginnen met jezelf af te vragen wat de recruiter zou interesseren. “Als je reageert op een advertentie, vermeld dan de vaardigheden die nodig zijn. Ze zullen als een rode draad dienen”, verzekert Émilie Letailleur van Embelys Coaching. Als er geen advertenties zijn, bladert u door de website van het bedrijf of door sites zoals Viadeo, waar werknemers beoordelingen en beoordelingen achterlaten voor het bedrijf dat u target.

>>Vind de stage-aanbiedingen

Personaliseer je sollicitatie zo veel mogelijk

Met dit onderzoek kunt u elk van uw toepassingen personaliseren: “ de meest voorkomende fout van de student is om niet elk van zijn verzoeken aan te passen. Je moet vooral de juiste persoon vinden om contact op te nemen en je cv en brief aanpassen aan een bepaalde functie “, zegt Audrey Olivier, een getrainde arbeidspsycholoog, die door human resources management is gegaan en nu directeur is van ‘een kabinet’.

Daarbij, vermeld in de kop van het cv de naam van de gezochte functie en een minitekst met uitleg : “dit is het moment om aan te geven dat je passie hebt voor het werkveld, dat je tijdens je studie een specialisatie hebt gekozen waarmee je je onderscheidt van de massa, enz.”, legt Émilie Letailleur uit.

Hoe praat je over je (zeldzame) stages

Als je het geluk hebt om te hebben gemaakt stages tijdens je studie, dit is wat je in het eerste deel moet benadrukken: Professionele ervaring. In dezelfde categorie kunt u ook: voeg groepswerk toe onder begeleiding van een professionaldagen doorgebracht in het bedrijfsleven voor een scriptie of banen die verband houden met het vakgebied waarop u zich richt.

Vooral, noem deze ervaringen niet alleen op. “Je moet de missies ontwikkelen die van jou waren en de vaardigheden die je hebt opgedaan. Maar bovenal, voor elke ervaring een resultaat aangeven, kwalitatief en kwantitatief. Dat is het belangrijkste”, zegt Émilie Letailleur.

Als je solliciteert voor een ander filiaal dan je kent, of voor een ander type structuur, probeer dan continuïteit te tonen. “Het doel van stages is om te verkennen, dus het is normaal om verschillende functies, verschillende structuren of werkgebieden te testen. Maar de recruiter moet jouw pad begrijpen legt Audrey Olivier uit. Als je bijvoorbeeld in een grote doos hebt gewerkt en je solliciteert vandaag voor een start-up, benadruk dan dat je bent geëvolueerd binnen een klein projectteam, of dat je regelmatig contact hebt gehad met klanten van start-ups. De recruiter zal begrijpen dat je meer over deze wereld wilt ontdekken. En als er echt een radicaal verschil is tussen je verschillende stages, maak er dan een verhaal van dat je bewaart voor je sollicitatiebrief.

Lees ook : Stage in het buitenland: 6 fouten om te vermijden

Markeer uw associatieve ervaringen en uw hobby’s

Dan komt de belangrijkste categorie van veel cv’s van studenten: persoonlijke ervaring. Hier gaat het er niet om uw hobby’s op te sommen, maar om te laten zien hoe bepaalde activiteiten of hobby’s u in staat hebben gesteld om nuttige vaardigheden in de wereld van werk te verwerven.

Begin met het opschrijven van alles wat in je opkomt bij een concept: een associatieve activiteit, een keuze op school, uitstapjes, de sport die je beoefent, een sociaal netwerk dat je in het bijzonder beheerst, je bioscoopuitstapjes, je leesvaardigheid… Zoek dan voor elke activiteit op hoe je daardoor kon rijpen, vormen en leren. Aan het einde, bewaar degene die je het meest interessant lijken om een ​​parallel te trekken met het professionele leven. Het doel is vooral om een ​​waarheid te onthullen, niet om te verzinnen. Je moet echt geloven dat je iets hebt geleerd om er in een interview op een natuurlijke manier over te kunnen praten.

Degenen die nog geen stage hebben gelopen, kunnen het zich veroorloven om hun cv direct te starten met een Vaardigheidsblok waarin ze de vaardigheden ontwikkelen die ze zich eigen hebben gemaakt door ervaringen buiten de professionele wereld”, verzekert Émilie Letailleur. Anders kunt u bijvoorbeeld Professionele ervaring en Diverse ervaringen scheiden.

Hoe praat je over je studentenjobs

Voor banen die niets te maken hebben met het werkterrein waarop u zich richt, selecteer alleen degenen die je echt iets hebben gebrachtVaak zijn dit vaardigheden zoals nauwkeurigheid, synthetiseren, interpersoonlijke vaardigheden of leiderschap. “Als de student wil laten zien dat hij veel heeft gewerkt, als bewijs van volwassenheid, maar zonder zich uit te sloven, kan hij alles op één lijn zetten”, adviseert Audrey Olivier. Dit geeft bijvoorbeeld: van 2014 tot 2017: vakantiejobs in de verkoop in contact met klanten.

Afhankelijk van hoeveel je besluit ze te ontwikkelen, plaats je ze in een aparte categorie, of bij de rest van de Persoonlijke Ervaringen.

Lees ook : De 20 meest gestelde vragen in een sollicitatiegesprek