Aedan Idres, de hindernisbaan van een transgendermedewerker

Nieuws

Intolerante leiders van start-ups

De jongeman, inmiddels dertiger, begint zijn transitie terwijl hij werkt in een start-up met zo'n honderd mensen. “Ik kwam naar buiten door een e-mail te sturen naar het hele bedrijf, waarin ik mijn nieuwe mannelijke voornaam en de bijbehorende voornaamwoorden ‘hij’ en ‘hem’ specificeerde. Het doel was om mensen te informeren over mijn persoonlijke situatie, maar ook om medewerkers en werkgever bewust te maken van wat zij konden doen voor de zaak van transgenders.hij herinnert zich.

Zeer snel ontving Aedan Idres steunbetuigingen van medewerkers, gerustgesteld dat het onderwerp niet langer taboe was, uit de kast wilde komen, enz.

Maar aan de werkgeverskant is het een ander verhaal.

Het was niet gemakkelijk. De juridische dienst weigerde mijn e-mailadres te wijzigen en mijn nieuwe voornaam te gebruiken totdat ik officiële papieren had. Heel moeilijk te verdragen. Toen ik naar het hoofdkantoor ging, werd ik bespot en kreeg ik weinig respect van het management. Vriendelijke mensen vertelden me dat ik het voorwerp van spot was geworden. Ik kreeg er bijna spijt van dat ik eruit was gekomen

Aedan Idres

Op een dag arriveert hij verkleed als man op het hoofdkwartier. “Toen ik een vrouw was, had mijn tomboy-look nooit een probleem opgeleverd, nu praten mensen plotseling tegen mij over travestie. We kunnen je net zo goed vertellen dat dit soort reacties je zelfbeeld schaden. Ik besloot een laag profiel te houden”getuigt hij.

Als je wordt gerekruteerd bij Ubisoft, verandert alles

Een pijnlijk deel van zijn carrière dat eindigde toen hij werd weggejaagd door Ubisoft.

Tijdens het rekruteringsproces bij de uitgever van videogames stelde Aedan Idres zichzelf voor met zijn mannelijke voornaam zonder zijn transitie te vermelden.

“Destijds in september 2020 had ik er nergens buiten en ook niet op sociale media over gesproken. Pas nadat ik de arbeidsbelofte had ontvangen, heb ik de recruiter op de hoogte gebracht met het verzoek om mijn arbeidsovereenkomst op naam van Dhr. Een verzoek dat geen probleem opleverde”hij legt uit.

De HR geeft hem dan de keuze: “Of we zeggen tegen niemand iets en stellen je voor als man, of we praten over zijn transitie en maken van de gelegenheid gebruik om intern het bewustzijn over het onderwerp te vergroten”.

Aedan Idres kiest voor de tweede optie. En begint intern maar ook extern campagne te voeren over deze kwestie van transgenders.

Het moet gezegd worden dat Ubisoft destijds al zeer gevorderd was op dit gebied. Eén van de 7 ‘employee resource groups’ richt zich op LGBTQIA+ thema’s. “Ubiproud” heeft wereldwijd 200 medewerkers, waaronder 100 mensen in Frankrijk (Frans Queer Bureau).

Het verschil maken in gewilde expertise

Nu is hij projectmanager diversiteit & inclusiviteit bij Ubisoft met expertise op het gebied van LGBTQIA+ en inclusie van mensen met een beperking, ondersteunt hij medewerkers bij dit soort aanpak.

“Wij zijn het eerste bedrijf dat onze sociale dienstverlener ACSIe heeft gevraagd om hun maatschappelijk werkers op te leiden in administratieve en sociale ondersteuning voor transgender werknemers”specificeert hij.

Intern wordt hij ook geraadpleegd door gameontwerpers om zijn mening te geven over het realisme van een transgenderpersonage.

Extern wordt hij sinds 2023 door de vereniging L'Autre Cercle tot rolmodel benoemd en evangeliseert daarom dagelijks over dit onderwerp.