5 vragen die je jezelf moet stellen voordat je van baan verandert

Vooruitgang op het werk

Vraag nr. 1 om jezelf te stellen voordat je van baan verandert: Komen de waarden die door het bedrijf worden bepleit overeen met mij?

HR-communicatie is nu zo goed geolied dat het voor een kandidaat moeilijk is om te weten of de waarden die in de toespraak (en op de site) worden weergegeven, dagelijks goed worden gerespecteerd. “Het discours van HR is nogal smakeloos over dit onderwerp. Als het voor een kandidaat niet werkt, is dat vaak omdat de kloof tussen retoriek en realiteit enorm is”, stelt Olivier Dezé, oprichter van gespecialiseerde rekruteringsfirma William Sinclair. Om onaangename verrassingen te voorkomen, kunt u beter contact opnemen met – via sociale netwerken – alumni van het doelbedrijf om meer te weten te komen over de echte waarden: ethiek, werkwijze, managementstijl, enz. “Zelfs als sommige mensen het risico lopen verbitterd te raken, zal de kandidaat, door 3 of 4 antwoorden te kruisen, een redelijk precies idee krijgen van de echte waarden die door het bedrijf worden verdedigd”, meent hij.

Lees ook >> Ken uw professionele waarden om te floreren op het werk

Vraag nr. 2: Ben ik echt in staat om te doen wat het bedrijf vraagt?

Als u in het doelbedrijf tijdens het sollicitatiegesprek begrijpt dat u zeer flexibel moet zijn, kan uw professionele/persoonlijke balans worden verstoord. Denk vooruit over wat voor u belangrijk is: werk, privéleven of beide.

Als de balans tussen privé- en beroepsleven niet belangrijk voor je is, ga dan naar het einde van je aanpak!

Omgekeerd, als het kapitaal is, ga dan je gang, deze doos is gewoon niet voor jou gemaakt. Je zou er zelfs ongelukkig zijn.

Ons advies : denk over deze vraag na voordat u ontslag neemt en de nieuwe functie aanvaardt. ” Waar het om gaat is de match tussen de wensen, de behoeften van de kandidaat en wat het bedrijf zal vragen “, dringt Olivier Dezé aan.

Lees ook >> Beroeps- en privéleven: hoe vinden leidinggevenden balans?

Vraag nr. 3: Past de persoonlijkheid van de toekomstige N+1 bij mij?

Uiteraard ontmoet je hem aan het einde van het wervingsproces. Natuurlijk moet je jezelf weer verkopen om zijn vertrouwen te winnen. Maar niet alleen. Het is ook een kans om zijn persoonlijkheid te peilen door jezelf te transformeren in een interviewer. Doel: zoveel mogelijk leren over zijn achtergrond, zijn werkwijze, zijn werkwijze, zijn visie op management… “Als het die dag niet lukt, is de kans klein dat het daarna wel lukt”, erkent Olivier Dezé.

Lees ook >> 5 eigenschappen van een goede manager

Vraag nr. 4 om jezelf te stellen voordat je van baan verandert: Wat zijn de mogelijke loopbaanontwikkelingen in het bedrijf?

Vraag aan het einde van het wervingsproces HR naar het loopbaanbeleid. Probeer erachter te komen in welke tijd van het jaar de evolutiemogelijkheden worden geëvalueerd. Bij elk beoordelingsgesprek? Of om de twee jaar? Wat is de anciënniteit in de functies in het bijzonder binnen het team dat u zou kunnen vervoegen? Zijn er specifieke integratietrajecten? U kunt dus uw potentiële carrière op middellange en lange termijn beoordelen als u ermee instemt om zich bij deze structuur aan te sluiten.

Lees ook >> Wervingsgesprek: 10 feiten die je moet weten over het bedrijf

Vraag nr. 5: Is het salaris echt interessanter?

Het aanbod van het bruto jaarsalaris is altijd makkelijk te vergelijken met je vorige salaris. Maar je moet verder gaan dan het salaris en nadenken over wereldwijde beloning : voordelen in natura, ziektekostenverzekering, spaargeld voor werknemers, enz. “Je moet denken op middellange en lange termijn. In sommige bedrijven wordt de vergoeding na 3 jaar anciënniteit verdeeld over 15 of 17 maanden”, adviseert Olivier Dezé. Bereken ook het uurtarief. Want uiteindelijk een grote kloof maken qua salaris maar 20 uur meer per week werken is niet per se een goede berekening.

Lees ook >> Verhoog uw salaris met uw werknemersbesparingen