Hoe maak je een mindmap?

Vooruitgang op het werk

Mindmap: waarom maken?

Mindmapping, wat is het?

De mindmap is een hulpmiddel voor het maken van aantekeningen en creativiteit. Zij geeft een overzicht van een onderwerp en stelt u in staat om ideeën op te schrijven zodra ze in u opkomen zonder ze eerst te ordenen.

Mindmapping, waar is het voor?

Mindmapping is een organisator van ideeën. Het doel is om concepten en projecten visueel weergeven om ze met de werkelijkheid te confronteren. De mindmap stelt je in staat om uit het lineaire denken te stappen om verbanden te leggen die anders niet voor de hand zouden liggen, en zo te innoveren in oplossingen en het behalen van doelstellingen.

Deze tool kan op veel gebieden worden gebruikt: onderwijs en training om een ​​cursus visueel samen te vatten of op het werk om een ​​project weer te geven en samen te werken.

Laat met mindmapping uw ideeën de vrije loop, oefen uw geheugen en uw verbeeldingskracht. Het is schaalbaar, je kunt het verrijken als er nieuwe ideeën in je opkomen.

Lees ook >> 10 essentiële tools om uw efficiëntie op het werk te vergroten

Hoe maak je een mindmap?

Volg deze vier stappen om uw mindmap te maken met eenvoudig papier/potlood:

  1. Schrijf het hoofdthema in het midden van je blad. Bijvoorbeeld ‘jaargesprek’, om je daarop voor te bereiden.
  2. Van daaruit maak je takken die subthema’s vertegenwoordigen en denkrichtingen voor je openen. In dit geval “sterke punten”, “prestaties”, “afgelopen jaar”, “gebieden voor verbetering”, “doelstellingen”, “wensen voor ontwikkeling”… U kunt ze illustreren met afbeeldingen, symbolen of zelfs een video. Droom je van expats? Teken een vlag of kopieer de link naar een rapport over het land dat u interesseert in het gedeelte “doelstellingen”!
  3. Koppel trefwoorden aan elke branche, bijvoorbeeld in “sterke punten”: “organisatie”, “communicatie”, “motivatie”…
  4. Gebruik kleuren en lijnen om verwante ideeën beter te visualiseren.

Weet dat er geen regels zijn: experimenteer om het formaat te vinden waarmee u zich het prettigst voelt, en aarzel niet om uw mindmaps te ontwikkelen als u nieuwe ideeën heeft of als u eenmaal een van uw doelen heeft bereikt.

Lees ook >> Gefocust blijven op het werk: hoe doe je dat?

Welke tools om een ​​mindmap te maken?

Je kunt je mentale kaart heel goed handmatig maken of je wenden tot modernere oplossingen. Er zijn veel softwareprogramma’s die dit kunnen:

  • Gratis oplossingen : Freemind, Xmind, Edraw, Mindomo… Merk op dat deze software eigenlijk gratis basisfuncties biedt, bijvoorbeeld drie mindmaps gereserveerd voor persoonlijk gebruik, ideaal om de tool te starten en te testen, maar alleen om verder te gaan, de aanbiedingen worden over het algemeen betaald .
  • Betaalde software : Lucidchart, Mindjet, iMindMap… Ze hebben de voorkeur als u vaak mindmaps maakt, er tussen wilt goochelen en ze met anderen wilt delen, of ze zelfs wilt laten wijzigen.
  • online tools : Mindmeister, Thinkmapping, Canva… Ze vereisen meestal e-mailregistratie, waardoor je waar je ook bent toegang hebt tot je mindmaps door in te loggen op je account.

Lees ook >> Ik durf het niet te vragen maar… wat is de Kanban methode?