40 jaar: hoe zit het met de voorbereidingen voor uw pensioen?

Vooruitgang op het werk

Terwijl de volgende grote pensioenhervorming in hoge kringen wordt voorbereid, is het nooit te vroeg om u voor te bereiden op uw oude dag.

Pensioen: wat u moet weten

“. Premies betaald door werkende mensen worden gebruikt om ouderdomspensioenen te financieren. Pensioenrechten zijn afhankelijk van twee hoofdcriteria: leeftijd en het aantal kwartalen. »

Wat de leeftijd betreft, is deze verhoogd tot 62 jaar (minimumleeftijd) en 67 jaar (startleeftijd volgens volledig automatisch tarief) voor mensen geboren na 1955. Een kwart wordt gevalideerd wanneer men het equivalent van 150 keer de Smic per uur wint, momenteel 1.482 euro. De duur van de verzekering die nodig is om van het volledige tarief te genieten, hangt af van het geboortejaar. Voor veertigers die na 1973 zijn geboren, moet u 172 kwartalen valideren.

Hoofdpensioen en aanvullend pensioen

“De tijdens je professionele loopbaan opgebouwde rechten worden terugbetaald in de vorm van een pensioen wanneer je met pensioen gaat »,.

Volgende hervorming: wat gaat er veranderen

In 2019 moet een nieuwe pensioenhervorming het levenslicht zien met als credo: vereenvoudiging. “Eén euro die wordt bijgedragen, geeft dezelfde rechten, ongeacht de status van de donateur. In ruil daarvoor zou een korting moeten worden toegepast op het niveau van aanvullende pensioenen om werknemers aan te moedigen langer door te werken.

5 praktische tips om u voor te bereiden op uw pensioen

1- Raadpleeg uw persoonlijke pensioenrekening. Het is nooit te vroeg om meer te weten te komen over uw toekomstige pensioen. De site info-retraite.fr maakt het nu mogelijk om een ​​loopbaanoverzicht te downloaden met alle pensioenrechten die zijn verworven uit de verschillende regelingen: kwartalen, punten, behouden salarissen, enz. Een reflex waarmee Nicolas Billaud, een 42-jarige computeringenieur, kon verifiëren dat er geen afwijkingen te melden waren. “hoe meer een loopbaan niet-lineair is, met verschillende werkgevers en perioden van werkloosheid, tijdelijk werk en contracten van bepaalde duur, hoe belangrijker het is om uw persoonlijke pensioenrekening vroegtijdig te controleren “. In het geval van een fout is het noodzakelijk om zich tot het betrokken regime te wenden.

3- Bewaar schriftelijke verslagen thuis. Terwijl de informatisering papieren administratieve documentatie geleidelijk aan overbodig maakt, is het nog steeds belangrijk om basisdocumenten te bewaren, zoals Francis Weissman zich herinnert: “Een lening over 20 of 25 jaar zou me in staat stellen om het terug te betalen zodra ik met pensioen ga, wat me een mooie aanvulling zou kunnen bieden met de huren komen elke maand binnen. »

5- Denk na over andere besparingsmogelijkheden. Een strategie goedgekeurd door Gilbert Prévost die erop wijst dat er andere geschikte financiële producten op de markt zijn om zijn pensioen aan te vullen: “ Pensioenspaarplan (PERP), Actiespaarplan (PEA), Collectief pensioenspaarplan (PERCO), levensverzekeringen… Ik raad aan om bij uw bankier te kijken wat het beste past, wetende dat dit van geval tot geval is. afhankelijk van ieders wens om te sparen voor de toekomst. »

Goed om te weten : met pensioen? We vertellen je alles over de regels van het combineren van pensioenarbeid.