4 voordelen van AI en 4 potentiële nadelen

Vooruitgang op het werk

Verandering is zenuwslopend – en als het in een snel tempo gebeurt, is het moeilijk om de impact ervan te meten.

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is slechts een van de veranderingen van de jaren twintig die mensen nu volgen. Hoewel het potentieel om geweldig werk te doen en de kwaliteit van leven te verbeteren opwindend is, bestaat er ook angst over hoe het mensen tegen zou kunnen houden. Hoewel het processen kan stroomlijnen om de productiviteit te verbeteren, kan het dat ook doen automatiseer voorheen stabiele banen en wegnemen menselijke creativiteit.

Zoals bij elke technologie zijn er zowel voor- als nadelen van AI. En door de voordelen van AI te verkennen, kunt u de potentiële positieve kanten zien en ontdekken hoe u nieuwe tools kunt benutten.

Waarom is AI belangrijk?

AI dateert uit 1950, maar kreeg in 2022 enorme populariteit toen het technologieonderzoekslaboratorium OpenAI ChatGPT publiekelijk uitbracht: een slimme chatbot die vragen kan beantwoorden, over ideeën kan brainstormen en coherent kan schrijven.

Toepassingen van AI omvatten nu klantenservice, bedrijfsvoering, schriftelijke communicatie en meer. Je hebt er waarschijnlijk mee te maken gehad zonder dat je het doorhad.

Misschien heeft een chatbot voor klantenondersteuning u geholpen een probleem op te lossen, zoals het opnieuw instellen van een wachtwoord, of heeft een assistent zoals Siri of Alexa een timer ingesteld op basis van uw verbale signaal. De chatbot of de AI van de stemassistent hielp hem gegevens te gebruiken om te weten hoe hij op uw commando moest reageren en de gevraagde actie moest ondernemen.

De mondiale markt voor AI en machinaal leren was in 2023 150 miljard dollar waard. AI-hulpmiddelen zijn nu de norm, zowel op het werk als thuis. En hoewel AI een instrument is dat anders is dan alle andere, is het belangrijk om jezelf te informeren over de voor- en nadelen van deze technologie om deze op de juiste manier te kunnen gebruiken en de impact ervan te begrijpen.

4 voordelen van AI

Misschien had je je eerste interactie met AI toen je een app gebruikte om een ​​levensecht schilderij van jezelf te genereren. Misschien heb je ChatGPT gevraagd een begeleidende brief te schrijven of een prompt te volgen en zag je hoe de app een fatsoenlijke eerste versie maakte.

Deze ervaringen laten u de positieve kanten van deze tools zien: ze zijn snel en bieden indrukwekkende resultaten. Hier zijn meer voordelen van AI en hoe het de wereld ten goede verandert:

1. Vermindert menselijke fouten

Iedereen heeft wel eens een e-mail gestuurd met een typefout, foutieve gegevens in een spreadsheet ingevoerd of een eenvoudige rekenfout gemaakt. Maar computers vermijden deze fouten meestal, dankzij hun vermogen om complexe berekeningen uit te voeren en datasets nauwkeurig en snel te lezen.

Volgens een rapport van Forbes kunnen menselijke fouten bedrijven miljoenen dollars kosten. Hoewel het maken van fouten normaal is, kan het bedrijven een achterstand opleveren. En in de meest extreme gevallen, zoals in de techniek of de luchtvaartindustrie, kunnen eenvoudige fouten catastrofale storingen veroorzaken. Het gebruik van AI in het bedrijfsleven kan bedrijven helpen fouten te voorkomen en sneller betere producten te maken, met gestroomlijnde en betaalbare activiteiten.

Het voorkomen van menselijke fouten door AI maakt het dagelijks leven ook veiliger. Zelfrijdende auto's zijn daar een goed voorbeeld van. Volgens een onderzoek uit 2023 voorkomen ze ongelukken die mensen kunnen veroorzaken als ze moe zijn of als iets hen afleidt.

2. Is 24/7 bereikbaar

Mensen werken misschien acht uur per dag of langer, maar uit een onderzoek bleek dat ze slechts ongeveer drie uur productief zijn. Mensen raken verveeld door repetitieve taken, worden moe na lange werkdagen en moeten de hele dag afleiding vermijden. Maar machines kunnen 24/7 werken zonder pauzes, waardoor AI-tools uitstekend geschikt zijn voor activiteiten waarbij mensen uitgeput raken.

Chatbots voor de klantenservice zijn een sterk voorbeeld van dit effect in actie. Bedrijven laten conversatie-AI routinematige vragen overnemen, zoals het opnieuw instellen van wachtwoorden of het retourneren van standaardproducten.

Dat bespaart de energie van hun agenten voor complexe problemen. Op hun beurt genieten werknemers van meer stimulerend werk, terwijl ze beschikbaar blijven voor het afhandelen van ingewikkelde klantvragen, en consumenten krijgen op elk moment basishulp.

Een andere industrie die profiteert van het 24-uurswerk van AI is de productie. Machines kunnen blijven presteren terwijl menselijke werknemers rusten of met minimaal toezicht. En AI-robots, cobots genoemd, werken samen met mensen om te helpen bij moeilijke productietaken en tijd te besparen.

3. Automatiseert tijdrovende routinetaken

Of u nu leiding geeft aan een afdeling en de taken van uw team wilt stroomlijnen of ervan droomt een deel van uw minst interessante werk aan een machine over te dragen, AI-systemen kunnen u daarbij helpen. Ze kunnen alles automatiseren, van routinematige e-mails tot gegevensanalyse, waardoor u en uw team tijd besparen en taken zonder menselijke fouten kunnen voltooien.

Generatieve AI – AI die gebruik maakt van natuurlijke taalverwerking om inhoud te creëren, zoals ChatGPT – kan ook sneller tekst, afbeeldingen of audio construeren dan een mens. Het kan in slechts een minuut of twee inhoud opstellen en vergadernotities samenvatten. Met deze functies kunnen marketeers snel de eerste conceptteksten genereren, ontwerpers opvallende mockups samenstellen en allerlei soorten professionals tijd besparen bij het maken van aantekeningen of het schrijven van e-mails.

4. Helpt mensen betere beslissingen te nemen

Omdat AI-algoritmen op efficiënte wijze enorme hoeveelheden big data kunnen synthetiseren, is deze technologie van onschatbare waarde voor besluitvorming en analyse. Organisaties kunnen de projecties van AI gebruiken bij het nemen van beslissingen over welk onderwerp dan ook, zoals hoe ze moeten opschalen, een doelgroep moeten bereiken of mensen kunnen beschermen.

Het World Economic Forum heeft een aantal verbazingwekkende voorbeelden uit de praktijk verzameld van de beslissingsmacht van AI:

  • De analyse van AI helpt marketeers te ontdekken welk type contact mensen verkiezen en de klantervaring te personaliseren
  • Helmen met AI-radar helpen brandweerlieden mensen in gebouwen te vinden door duidelijke beelden van de rokerige ruimte te creëren
  • Medische beeldvorming met AI detecteert ziekten, waardoor artsen vroegtijdig kunnen ingrijpen
  • AI zal overheidsinstanties helpen bij het bestrijden van bosbranden, voorspellen waar deze kunnen uitbreken en laten zien waar mensen veilig kunnen worden geëvacueerd

De suggestieve capaciteiten van AI helpen mensen ook in het dagelijks leven. Mogelijk gebruikt u al een tekstverwerker die uw zinnen afmaakt of gebruikt u ChatGPT om over ideeën voor een project te brainstormen, wat u uren tijd kan besparen als u vaak schrijft. En de app die u gebruikt om uw voeding bij te houden, kan suggesties doen op basis van wat u normaal eet, waardoor u gezonde maaltijdideeën krijgt waar u anders niet aan zou hebben gedacht. Dit zijn allemaal geweldige voorbeelden van AI in actie.

persoon-die-een-laptop-in-een-standaard-voordelen-van-ai gebruikt

4 nadelen van AI

In een onderzoek van het Pew Research Center uit 2022 zei 45% van de Amerikanen dat ze even nerveus en enthousiast waren over het potentieel van AI. Sommigen maken zich zorgen over het verlies van hun baan aan de toekomst van AI, en anderen vrezen het onbekende van wat er zou kunnen gebeuren als machines ‘slimmer’ worden dan mensen – en deze zorgen zijn terecht.

AI heeft zijn voordelen, maar gesprekken en regelgeving rond de ethiek en grenzen van deze technologie zijn noodzakelijk voor succes. Het doel is om het negatieve potentieel van AI te controleren en te profiteren van de tijdbesparende, efficiëntie- en datamodelleringscapaciteiten van deze tools, terwijl de tekortkomingen ervan worden erkend.

Hier zijn een paar nadelen van AI om te onthouden:

1. Het kan inbreuken op de cyberbeveiliging mogelijk maken

Zoals elke technologie is AI onderhevig aan hacking en andere soorten beveiligingsproblemen. Volgens een nieuwsbericht van het World Economic Forum kunnen hackers chatbots infiltreren en gebruikers om vertrouwelijke informatie vragen. En volgens Forbes verzamelen AI-tools zoals ChatGPT gegevens die in verkeerde handen terecht kunnen komen, en biedt de technologie zelf cybercriminelen complexere tools voor het maken van malware.

Overheden, bedrijven en opinieleiders zijn zich echter bewust van deze problemen en ondernemen stappen om de risico's van AI te beperken. Vanaf 2023 werkt het Witte Huis aan een AI Bill of Rights en vraagt ​​het vooraanstaande CEO’s uit de industrie om zich in te zetten voor het veiliger maken van hun technologieën.

Deze nadelen hebben ook een spannende keerzijde. Volgens een artikel van IBM kan AI datalekken sneller dan ooit indammen. Het meldt dat AI persoonlijke informatie snel beschermt en verdachte activiteiten detecteert, waardoor bedrijven miljoenen kosten besparen in verband met het opsporen en beheersen van deze incidenten. Dus hoewel AI nieuwe veiligheidsrisico's met zich mee kan brengen, is het bedreven in het beheersen van andere risico's.

2. Het werkt vaak desinformatie in de hand

Desinformatie is niets nieuws. Gemanipuleerde foto's op de covers van tijdschriften en misleidende krantenkoppen bestaan ​​al zo lang als de media zelf. Maar AI zou deze tendens kunnen versterken met zijn vermogen om overtuigende, maar nepbeelden te creëren en desinformatie te verspreiden.

Een van de grootste angsten van theoretici is gepersonaliseerde desinformatie die zich richt op de vooroordelen en kwetsbaarheden van mensen, en valse informatie produceert die ontworpen is om geloofwaardig over te komen. Politieke desinformatie zou zelfs de macht kunnen hebben om verkiezingen te beïnvloeden.

Maar het feit dat theoretici, regeringen en burgers een gezonde angst hebben voor deze potentiële negatieve gevolgen is een goed teken. Het betekent dat velen platforms creëren zoals AI for Good (van de Verenigde Naties), dat forums opent over hoe preventieve maatregelen kunnen worden genomen en wetten kunnen worden geschreven om deze technologie te beheersen.

Er is nog een andere positieve kant aan dit probleem. Net zoals AI verkeerde informatie kan genereren of delen, kan het de verspreiding ook tegenhouden door bronnen te controleren op feiten en geloofwaardigheidsscores. Het is misschien niet in staat om het probleem van desinformatie volledig op te lossen, maar organisaties kunnen het wel gebruiken als instrument om het probleem te beperken.

man-die-met-zijn-laptop-in-een-winkel-werkt-voordelen-van-ai

3. Het ontbreekt aan ethiek en empathie

Volgens een Forbes-lijst van enkele risico's van AI heeft AI geen gevoel voor ethiek of empathie. Studies tonen aan dat deze technologie geen verantwoordelijkheid kan nemen voor haar daden zoals mensen dat kunnen, en ook niet in staat is menselijke emoties volledig na te bootsen of compassie te tonen. Dat betekent dat mensen de regels voor AI moeten bepalen en verantwoordelijkheid moeten nemen als het schade toebrengt. En als het gaat om werk dat een menselijke inslag vereist, voldoet AI niet aan de eisen.

AI kan een medische scan lezen, maar kan niet actief naar een patiënt luisteren of de medelevende houding aan het bed bieden die een menselijke zorgverlener zou kunnen hebben. En AI-technologie kan een vliegtuig veilig besturen, maar kan een nerveuze reiziger niet het comfort of vertrouwen bieden dat een menselijke piloot wel kan. Het behandelt de technische aspecten van bepaalde situaties, maar mensen moeten nog steeds de leemten opvullen.

Hoewel AI geen gevoelens heeft, kan het deze in sommige gevallen voorgoed nabootsen. Neem het voorbeeld van AI-therapie. Patiënten die maanden hebben gewacht om contact te maken met een therapeut of de interactie helemaal hebben laten varen vanwege sociale stigma's, kunnen nu tijdige ondersteuning krijgen van een AI-tool. En onderzoeken tonen aan dat AI cognitieve gedragstherapie effectief kan uitvoeren bij patiënten.

4. Het zou sommige menselijke banen kunnen vervangen

Volgens een onderzoek van McKinsey uit 2022 is het aantal bedrijven dat AI voor ten minste één functie gebruikt sinds 2017 meer dan verdubbeld. Bedrijven investeren veel tijd en geld in het ontdekken hoe ze AI het beste kunnen gebruiken. Hoewel het een terechte angst is dat AI jouw baan zal overnemen, heeft technologie al eeuwenlang de menselijke beroepsbevolking vervangen. Dit is geen nieuw probleem.

AI kan taken vervullen zoals proeflezen of wiskundige modellen beter maken dan een mens. En hoewel dit feit niet noodzakelijkerwijs de behoefte aan bepaalde professionals zal wegnemen, betekent het wel dat AI rudimentaire taken van mensen kan wegnemen en daardoor het personeelsbestand kan verkleinen.

Maar dat blijkt uit een onderzoek in het academisch tijdschrift van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). DAedalus: de capaciteit van AI is beperkt en taakspecifiek, waardoor het alleen geschikt is voor cognitieve eisen op laag niveau. Mensen moeten nog steeds taken op hoog niveau uitvoeren, zoals redeneren, oordelen en sociale interactie. Dit is geweldig nieuws als u zich zorgen maakt dat AI uw baan overneemt.

In veel gevallen zal AI uw minder interessante taken overnemen, waardoor u meer tijd overhoudt om te innoveren en met klanten te communiceren. Je zult een meer verrijkende professionele ervaring hebben door taken uit te voeren die alleen menselijke intelligentie kan en een burn-out voorkomen dat kan voortkomen uit alledaagse, tijdrovende activiteiten.

computer-met-bril-in-een-bureau-voordelen-van-ai

Mensen bepalen het belang van AI

AI-toepassingen zijn geweldig als ze u helpen bij het brainstormen over marketingteksten voor uw merk of als u een kostenbesparend productontwerp voorstelt. Maar AI kan zich niet inleven in een gefrustreerde klant of een rechtszaak beredeneren. Het is aan de mens om een ​​onderling afhankelijke relatie met deze technologie tot stand te brengen. Gebruik de voordelen van AI om de workflows te verbeteren en het dagelijks leven flexibeler te maken, zodat u tijd kunt besteden aan de taken die er echt toe doen.