Wil je niet werken? Onze tips om jezelf te remotiveren

Vooruitgang op het werk

Identificeer de redenen voor het gebrek aan verlangen om te werken

Geen zin om te werken? Of wil je niet meer werken? Voordat u probeert uzelf opnieuw te motiveren, van werkgever te veranderen of een professionele omscholing te starten, is het essentieel om de redenen voor dit gebrek aan werklust te identificeren.

Om aan dit introspectieve werk te beginnen, is het noodzakelijk om een ​​stap terug te doen uit uw situatie:

 • Doe deze professionele reflectieoefening als je tijd hebt. Het weekend bijvoorbeeld.
 • Vraag jezelf af of je tijdelijk niet meer wilt werken, of niet wilt werken, of dat de situatie al goed ingeburgerd is.
 • Lijst op een blad:
  undefinedundefinedundefinedundefined

Ons advies : neem de tijd om dit werk te doen. Het kan over meerdere dagen worden gespreid. Het is belangrijk om het niet te overhaasten, want het vormt de basis van de acties die je later gaat ondernemen om de zin om te werken terug te krijgen.

Woorden zetten op professionele kwalen

Bepaalde beroepssituaties kunnen rechtvaardigen om niet meer te willen werken. Burn-out en bore-out zijn twee concrete voorbeelden. Dit zijn twee burn-outsyndromen. De eerste door overwerk, de tweede door gebrek aan werk.

Eenmaal gestart kunnen deze beroepsziekten ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de werknemer. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op de eerste tekenen van uiterlijk en snel een arts te raadplegen. Deze kan een werkonderbreking voorschrijven als hij van oordeel is dat de situatie daarom vraagt.

Black-outs kunnen iedereen overkomen. Maar als je voelt dat je ongemak dieper zit, aarzel dan niet om erover te praten om je heen. Je moet reageren en jezelf niet opsluiten in een staat van depressie.

Onderneem actie om het verlangen om te werken terug te krijgen

Probeer voor elke hierboven genoemde reden die uw gebrek aan werklust kan rechtvaardigen, een concrete oplossing te bedenken om het tij te keren.

Praat met je leidinggevende

Om de wil om te werken terug te krijgen, niets beter dan communicatie. Praten met je N+1 kan je helpen om weer wat professionele emulatie te krijgen. Samen vind je concrete oplossingen voor je demotivatie.

Bijvoorbeeld :

 • een tijdrovende taak delegeren;
 • een vastgelopen situatie met een collega onschadelijk maken;
 • betaald verlof nemen;
 • verander naar 4/5ths;
 • uw bestanden reorganiseren;
 • u een nieuw project toevertrouwen;
 • een stagiair of werkstudent aanwerven om je te ontlasten;
 • intern van baan veranderen.

Uw jaarlijkse gesprek kan een goed moment zijn om uw verlies van werklust te bespreken. Maar als het te lang duurt en je niet kunt wachten, dan kun je vooraf een afspraak aanvragen.

Ons advies : let op de gebruikte woorden. Bereid je goed voor op je gesprek met je lijnmanager. Het doel is niet om het bedrijf of het management te bekritiseren, maar om u te helpen uw dagelijkse taken weer uit te voeren.

Begin met de gemakkelijke taken

Bestanden stapelen zich op uw bureau op, u weet niet waar u moet beginnen? Kies de gemakkelijkste om mee om te gaan. “Maak je verlangens wakker” uiteindelijk, niet meer willen werken. “Natuurlijk zijn complimenten intimiderend om te krijgen dan kritiek, maar je moet ze accepteren. Insgelijks, dwing jezelf om elke dag positieve woorden te gebruiken. Je kunt ook beginnen met trainen in je privéleven.adviseert Michel Lejoyeux.

Kleur uw projecten in

Soms (zelfs vaak) worden we boos om een ​​kleinigheid. Zoals de vastzittende bureaustoel. Of de berichten die crashen. “Het is op dit moment dat de wens om te werken wordt gedefinieerd. Werk bestaat alleen in deze afwisseling van perioden van inspanning en concentratie met momenten van ontspanning., analyseert Michel Lejoyeux. Ga dus op vakantie zonder spijt of schuldgevoel. Zeg tegen jezelf dat dit waarschijnlijk de gunstigste tijd is voor productiviteit, want je zult overlopen van nieuwe ideeën en je gelukkig maken, zelfs door niets te doen. Dit is wat onze expert noemt “het syndroom van ideeën onder de douche”. Bericht voor degenen die nog geen afscheid hebben genomen…

Meer werklust en professionele omscholing

Het kan voorkomen dat het gebrek aan werklust dieper zit. Het wisselen van rijstrook kan dan vanzelfsprekend lijken.

De redenen voor een professionele omscholing kunnen divers zijn:

 • werk vermoeidheid;
 • zoeken naar betekenis op het werk;
 • betere balans tussen werk en privé;
 • afgelegen centrum van belang…

Om de werklust terug te krijgen, is dan een verandering van beroep nodig. Het is misschien een goed moment om de balans op te maken van vaardigheden en eindelijk oude vergeten dromen te realiseren.