Spreken in het openbaar: 10 tips om je uit te spreken in vergaderingen

Vooruitgang op het werk

Geheim n°1: een nuchtere ondersteuning

Een sobere ondersteuning, met een donkere achtergrond, een eenvoudig en leesbaar lettertype (bijvoorbeeld Arial 30), niet te veel effecten en een enkel niveau van opsommingstekens of, nog beter, afbeeldingen: dit is de ideale ondersteuning voor een perfecte spraakopname in vergaderingen, aldus coach Fabian Delahaut. Je dia’s mogen de show niet stelen of je publiek afleiden en nog minder dienen als geheugensteuntje… Als je ze nodig hebt, schaam je dan niet om je aantekeningen bij de hand te houden: Barack Obama verwijst zelf naar een teleprompter voor zijn geweldige toespraken.

Geheim nr. 2: een eenvoudige structuur voor uw toespraak

U hoeft zich geen zorgen te maken over uw vergadertoespraak. De eenvoudigste spraakstructuren gebouwd volgens de regel van drie blijken over het algemeen het meest effectief te zijn. Hier zijn de basisprincipes van een solide argument: “eerst interesseren, dan overtuigen en ten slotte geruststellen”, merkt de auteur op.

>>Te veel vergaderingen in uw inbox? Misschien is het tijd voor verandering… Upload je cv naar onze cv-bibliotheek die door meer dan 15.000 recruiters wordt gebruikt

Secret n°3: een smakelijk voorgerecht

Hoe spreek je in een vergadering? Of het nu gaat om een ​​relevante anekdote, een opvallend beeld, een opvallend nummer, een adembenemend geluid of een andere slogan om de vergadering te beginnen, het maakt niet uit. Het gaat erom dat je vanaf het begin indruk maakt op je publiek, aldus de specialist. Je moet je publiek betrekken en ervoor zorgen dat ze naar je willen luisteren. Werk aan je haak om het publiek vanaf het begin van de vergadering vast te leggen. Voor een succesvolle toespraak in een vergadering zijn de eerste seconden van uw interventie cruciaal.

Geheim nr. 4: één gebaar per uitdrukking

Het principe is hetzelfde als voor je support: leid je publiek niet af met nutteloze elementen. Een gebaar, geen uitdrukking. Fabian Delahaut raadt aan om gebaren te openen: als je naar links wilt, begin dan met de linkervoet; als je iets aan je linkerhand aanwijst, gebruik dan je linkerarm (geen sprake van bijvoorbeeld je borst kruisen met je rechterarm).

Geheim #5: ‘ik’ wordt ‘jij’

Als je spreekt in een vergadering, om degenen die naar je luisteren te betrekken, “niets beter dan met hen over zichzelf te praten”, zegt de coach. Probeer dus een nauw verband te vinden tussen je onderwerp en je publiek (geografisch, emotioneel, universeel, enz.). Het omvat ook een heel eenvoudige truc: praat over “jij” in plaats van “ik”.

Geheim nr. 6: een blik naar het publiek aan het begin en einde van de zin

Je moet overal tegelijk zitten. Als je groep klein is, kijk dan naar alle leden. In het tegenovergestelde geval werpt u achtereenvolgens blikken naar alle delen van de kamer. Voor een succesvolle toespraak is het scannen van uw publiek van fundamenteel belang.

Lees ook: 5 tips voor effectief vergaderen

Geheim #7: Krachtige woorden en spraakfiguren

“Steve Jobs gebruikte in zijn toespraken de superlatieven ‘revolutionair’, ‘prachtig’ of zelfs ‘buitengewoon'”, herinnert de professor zich. Dit is volgens hem het geheim van grote, en zelfs zeer grote redenaars. Maar pas op, als je er misbruik van maakt, “verwatert het effect”, waarschuwt de auteur in zijn boek.

Geheim nr. 8: een perfecte AR-TI-CU-LA-TION

Het lijkt misschien een boot, maar de articulatie blijkt zo essentieel dat het onmogelijk is om het niet te vermelden. Het dwingt je om langzamer te spreken en zelfs om beknopter en preciezer te zijn. Het maakt het ook makkelijker om jezelf wat tijd te geven om na te denken terwijl je praat. Het gaat hand in hand met de tone of voice en helpt een bepaald begrip of punt te benadrukken.

Secret n°9: perfect passende stiltes

Een goed geplaatste stilte werkt als een overtreffende trap. Het vertienvoudigt de kracht van een woord of een figuur. ”En als je een ”gaatje” hebt, doe dan alsof het een vrijwillige stilte is”, adviseert Fabian Delahaut.

Secret n°10: een daverende exit

Er zijn meerdere mogelijkheden voor u beschikbaar: de ”knipoog” die herinnert aan een belangrijk element van de toespraak, de oproep tot actie, enz. Het einde is bevorderlijk voor een mini-samenvatting van uw bericht, dus aarzel niet om uw bericht opnieuw te formuleren of aan te dringen op het markeren van uw bericht.