Wervingsgesprek: de 10 feiten die u moet weten over het bedrijf

Zoek werk

1 – Bedrijfsactiviteit

De kandidaat moet begrijpen wat daar wordt gedaan: wat er wordt verkocht, aan wie en via welk distributiekanaal

Emmanuel Stanislas, directeur van het wervingsbureau Clémentine.

“Chemische industrie” of “zakelijke dienst” is vaag. Om de specifieke activiteit van het bedrijf te begrijpen, gaat u naar de bedrijfssite van het bedrijf. Je ontdekt in het bijzonder:

  • pagina’s die de organisatie van activiteiten beschrijven (hoofdkantoor, fabrieken, eventuele dochterondernemingen, filialen of joint ventures bijvoorbeeld)
  • de activiteiten van de verschillende business units
  • de naam van de ‘ster’-producten of -diensten van het bedrijf

2 – Het organigram

Het kennen van de naam van de CEO of DG is een minimum. Nog beter, interesse tonen in bestuursleden. Er is vaak een speciale webpagina op de site van het bedrijf waar u onder andere leert:

  • hoe lang de leden van het management in functie zijn geweest?
  • hun diploma’s en professionele loopbaan
  • de aan-/afwezigheid van vrouwen onder topmanagers
  • de essentiële referentieaandeelhouders (indien aanwezig)

“De kandidaat moet ook zoeken naar de naam van het hoofd van de betrokken afdeling. Zijn achtergrond en zijn profiel kunnen de kandidaat helpen om de verwachtingen, of in ieder geval de gewoontes van het bedrijf, te identificeren”, vult de zaakvoerder van Clémentine aan.

3 – Belangrijkste concurrenten

Weten Een goede manier om snel een beeld te krijgen van de samenstelling van de sector. Het kennen van deze namen helpt om het verrassingseffect te voorkomen als de recruiter erover komt praten of je ernaar vraagt.

4 – Kerncijfers

Natuurlijk moet u de omzet, het resultaat, het personeelsbestand, de eventuele beurskoers en de belangrijkste ratio’s die betrekking hebben op de betreffende functie kennen. “Deze gegevens stellen de kandidaat in staat om de financiële gezondheid van het bedrijf in te schatten: groeit het? In verval? Heeft ze geleden tijdens de crisis? Hoe reageert ze? », legt onze rekruteringsexpert uit.

5 – Boxnieuws

De ondertekening van een belangrijk contract, de indiening van een octrooi, de opening van een dochteronderneming, de lancering van een reeks producten, de publicatie van kwartaalresultaten… ga naar de rubriek “Nieuws” (of druk op ) van de website om deze informatie verzamelen. Of ga door Google Nieuws.

voor verder >> Hoe beantwoord je actuele vragen in een sollicitatiegesprek?

6 – Laatste afspraken

Wijzigingen in sleutelposities geven een indicatie van de door het bedrijf geselecteerde profielen. Gaat het eerder om interne promoties of om externe aanwervingen? Mannen in het veld of mannen in de schaduw?

7 – Recente onderscheidingen

Weten of de recruiter zojuist is gekozen tot HRD van het jaar of is onderscheiden voor acties ten gunste van (of andere) diversiteit, is een goed punt. Idem voor de CFO, de marketingdirecteur… Dit zegt veel over de dynamiek van het bedrijf en kan gebruikt worden om de dialoog tijdens het interview weer op gang te brengen.

8 – De koers van de recruiter die jou verwelkomt

“Door verbinding te maken met professionele sociale netwerken, moet de kandidaat erachter komen of het meer een operationele of pure HR is, of ze samen bedrijven hebben bezocht…”, adviseert Emmanuel Stanislas. Het doel is om te begrijpen door welk prisma u wordt beoordeeld.

9 – De dresscode

Het kennen van de geldende kledinggewoonten en gebruiken helpt om slechte smaak in kleding op de dag van het interview te voorkomen. Om erachter te komen, kunt u de video’s online bekijken op de website van het bedrijf, de Facebook- en andere pagina’s (Pinterest, Youtube, enz.) raadplegen met als doel foto’s of video’s van werknemers in post te vinden. Eenvoudiger, vraag je interne kennis over de beroemde dresscode.

Luister naar onze podcast The Candidate’s Checklist >> In onderhoud maken de kleren altijd de monnik

10 – De digitale strategie van het bedrijf

Controleer op welk sociaal netwerk het bedrijf pagina’s host. Heeft ze een tumblr geopend? Foto’s op Pinterest geplaatst? Een Twitter-account? Zoveel mogelijkheden om informatie te verzamelen over de stemming van het bedrijf. Maar ook de uitgelezen kans om de initiatieven van de box te “liken” en fan te worden. Eindelijk, zonder te overdrijven. In ieder geval kun je tijdens het interview erop merken dat je op de FB-pagina van het bedrijf hebt gezien dat er sprake was van een beleid gericht op generatie, X, Y of Z.

voor verder >> Schokkende vragen om te stellen in een interview

Voor het eerst gepubliceerd: 02/07/2014. Laatste update: 24/8/2022