Werknemers zullen beslissen hoeveel ze willen bijdragen aan de sociale zekerheid: het voorstel van Garamendi

Nieuws

De voorzitter van de Spaanse Confederatie van Bedrijfsorganisatiesheeft de CEOE-werkgever, Antonio Garamendi, dat gesuggereerd werknemers innen hun maandelijkse loon compleet en zij zijn degenen die hun socialezekerheidsbijdragen bepalen. Tijdens de IV Trade Meeting, georganiseerd door CEOE, benadrukte de voorzitter van de werkgeversorganisatie dat dit de enige manier is om “echt te zien hoeveel de werkelijke loonkosten in Spanje bedragen.”

Het idee, zo verdedigt hij, is dat de werknemer al het geld van de loonlijst ontvangt en dat hijzelf (net als bij de personenbelasting) degene is die aangifte doet bij de sociale zekerheid en de schatkist. “Het kan bijna het dubbele zijn van de hoeveelheid geld die iemand feitelijk op zak heeft”, zei Garamendi, die van de gelegenheid gebruik maakte om de afwijzing door de CEOE van de pensioenhervorming door minister Escrivá, toen hij verantwoordelijk was voor de sociale zekerheidsportefeuille, te rechtvaardigen.

De organisatie onder voorzitterschap van Antonio Garamendi heeft haar aanpak altijd met duidelijke ideeën op tafel gelegd. Bijvoorbeeld bij de onderhandelingen over de verhoging van het SMI (Interprofessioneel Minimumloon) en nu met de verkorting van de werkdag.

CCOO wordt geplant: bedrijven betalen voor opleidingen

De algemeen secretaris van de Arbeiderscommissies (CCOO), Unai Sordo, heeft via zijn sociale netwerken gereageerd op de voorzitter van de werkgeversorganisatie.

“Ik vraag dat de kosten van infrastructuur (wegen, havens, luchthavens, spoorwegen), opleiding of gezondheidszorg die hen in staat stellen werknemers te hebben, op de balansen van bedrijven worden gebracht, en zo zien we de werkelijke kosten die ze niet op zich nemen, omdat we samen betalen”.

Sordo heeft er daarom op aangedrongen de kosten van infrastructuur, training en gezondheidszorg toe te wijzen aan de bedrijfsbalans. Op deze manier, zo benadrukt hij, zou men de werkelijke kosten kunnen zien die bedrijven niet op zich nemen, omdat ze door iedereen worden betaald.