Wat zijn de favoriete cv-formaten in 2021?

Zoek werk

Welk formaat moet je kiezen voor je cv?

We zijn vandaag niet meer van toepassing, zoals we een paar jaar geleden deden. U hoeft geen papieren cv meer in een envelop te sturen, welkom bij sollicitaties per e-mail. Desalniettemin is het cv, zelfs gedematerialiseerd, niet immuun voor afdrukken door een recruiter. Sterker nog, de dag van het sollicitatiegesprek waar de kandidaat mee te maken heeft. Welk formaat moet u prefereren bij het verzenden van uw aanvraag? Word-formaat of PDF?

CV in Word-formaat

Het is mogelijk om een ​​modern CV te maken met Word. Aan de andere kant raden we ten zeerste af om het in dit formaat naar de recruiter te sturen, om 3 redenen:

  • Word is een betaalde tekstverwerker. Niet alle recruiters hebben noodzakelijkerwijs het Office Pack op hun computer of dezelfde versies van Word. Door je cv in Word-formaat op te sturen, loop je het risico dat deze niet geopend en dus gelezen kan worden door de recruiter.
  • Er zijn verschillende versies van Word, de software evolueert door de jaren heen. Als uw cv in dit formaat naar de recruiter wordt gestuurd, riskeert u compatibiliteitsproblemen. Uw cv, bijgevoegd bij uw sollicitatie, mag niet worden gelezen.
  • Een Word-bestand (.doc of .docx) is zwaar. Hoe meer elementen het bevat (kolommen, afbeeldingen, randen, enz.), hoe groter het zal zijn. Het verzenden ervan kan dan enige tijd duren, of zelfs worden gestopt zonder ooit de ontvanger te bereiken.
  • Een cv verzonden in Word-formaat kan worden bewerkt. De elementen in het CV staan ​​niet vast. De lay-out kan verschuiven en informatie in het cv kan zelfs verspringen.

CV in pdf-formaat

Het versturen van een CV in PDF-formaat is het veiligst voor de kandidaat. Enerzijds, lichter omdat het gecomprimeerd is, wordt je cv gemakkelijk per e-mail verzonden. Aan de andere kant, in PDF-formaat, zijn de elementen van het CV vast. Geen risico dat uw gesprekspartner een aangepast cv krijgt, of een rommelige lay-out.

Hoe verander je het formaat van een cv?

Je hebt je CV in Word-formaat gemaakt, of met de gratis Open Office-tekstverwerkingssoftware, en je wilt het omzetten naar PDF-formaat? Hoe doe je ? Het is relatief eenvoudig, maak je geen zorgen:

  1. Download het cv naar uw werkstation en sla het op “als”.
  2. Kies in het vervolgkeuzemenu dat u wordt aangeboden het PDF-formaat.
  3. Hernoem uw document duidelijk, CV-PDF-Voornaam-Achternaam.
  4. Klik ten slotte op Opslaan.

Opmaak hervatten, liggend of staand?

Het cv is doordrenkt met te respecteren codes, zowel inhoudelijk als vormelijk. Het papieren formaat is er één van. Om conventioneel te blijven, raden we het A4-formaat (21 x 29,7) aan, in portretmodus. Het liggende CV-formaat wordt niet aanbevolen. Tenzij je in een creatieve sector werkt waar originaliteit essentieel is. In het laatste geval is het mogelijk om een ​​CV in liggend formaat te overwegen.

Welk paginaformaat moet je kiezen voor je cv?

De vraag naar het aantal pagina’s voor een cv komt steeds terug. Moet het cv op één pagina passen of mag het zich over twee pagina’s uitstrekken?

Als algemene regel geldt dat u uw cv het beste in één paginaformaat kunt maken. Het stelt de recruiter in staat om snel een precies beeld te krijgen van het profiel van de kandidaat, zonder te verdwalen in de details. Zo demonstreert u uw geest van synthese.

Als je een senior profiel hebt, is het CV op twee pagina’s mogelijk.

Goed om te weten : het CV in het Engels past probleemloos op twee pagina’s. Aarzel niet om ons speciale artikel te raadplegen om een ​​idee te krijgen van een cv-presentatie in het Engels.