Omscholing: 4 argumenten om te overtuigen in een sollicitatiegesprek

Zoek werk

Professioneel omscholingsgesprek: mijn project is geen modegril

Eerste punt waarop je moet aandringen om een ​​recruiter te overtuigen van je omscholing: het gebeurt niet in een opwelling. Je omscholing mag nooit voor een modegril doorgaan; uw professionele project moet zorgvuldig zijn uitgedacht en dit moet duidelijk zijn voor de recruiter. Logischerwijs betekent dit dat je al hebt gewerkt aan je inzetbaarheid in het kader van het beoogde beroep, dat je ook een verdiepend onderzoek hebt gedaan naar de sector. “Aarzel niet om de uitdagingen en sleutelfiguren van de sector te belichten. Laat zien dat je de hoofdrolspelers kent”, adviseert Corinne Cabanes, oprichter van het gelijknamige recruitmentadviesbureau. Praat over je ontmoetingen met de profs in de sector, de opleidingen die je hebt gevolgd of van plan bent te volgen.

Omscholing en noodzakelijke vaardigheden

Omdat uw project serieus is en daarom volwassen voorbereid, moet u uw ervaringen en vaardigheden in verband hiermee kunnen weigeren en benadrukken. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je operationeel bent in de beoogde functie: het enige wat een recruiter je kan meegeven, als je hem weet te overtuigen van je potentieel, is je gebrek aan ervaring. Niet makkelijk ? Ten eerste, maak niet de fout om je hele professionele verleden op tafel te leggen. “De kandidaat moet gemeenschappelijke en dupliceerbare vaardigheden en kennis uitfilteren bij de potentiële werkgever. Die laatste zal dan zijn “onmiddellijke” inzetbaarheid kunnen raken”, benadrukt Corinne Cabanes. Weet dat alle ervaring en extra-professionele vaardigheden, als ze verband houden met uw project, goed zijn om mee te nemen. “Een bouwmanager die zich op milieugebied wil omscholen, kan bijvoorbeeld zijn deelname aan de commissie voor duurzame ontwikkeling van zijn laatste bedrijf laten gelden. Of zijn inzet voor een militante vereniging’, benadrukt de adviseur.

Mijn andere profiel dan geconverteerd geeft een toegevoegde waarde aan mijn applicatie

Waarom zou een recruiter, zeker in tijden van crisis, voor jou kiezen als andere kandidaten met een meer traditioneel profiel ook de baan willen? Ook als een recruiter geraakt wordt door jouw aanpak, zal hij je pas aanwerven als hij denkt dat jij interessanter bent voor het bedrijf dan de anderen. Dus toen Tom N. (de anonimiteit van de getuige werd op zijn verzoek gerespecteerd) besloot zijn mooie loopbaan als productiemanager op te geven om projectmanager in de grafische kunsten te worden, drong hij aan op de namen van twee van zijn laatste werkgevers, wetende dat ze partners waren van het beoogde bedrijf. Deze omscholingskandidaat is na vijf sollicitatiegesprekken eindelijk aangenomen…

Je kunt ook inzetten op je soft skills, sommige zijn bijzonder gewild bij bedrijven.

Omscholingsgesprek en snelheid van aanpassing

Zelfs als je de kennis en het potentieel voor de baan hebt, zal je gebrek aan ervaring zeker een aanpassingsperiode vergen. Kan het ook zijn dat je de technische kant van het vak niet helemaal beheerst? “Je moet de recruiter dus overtuigen van je vermogen om je aan te passen aan de cultuur en organisatie van zijn bedrijf, en ook van je leergierigheid. Bijvoorbeeld door te praten over de opleidingen die tot nu toe zijn gevolgd om altijd in de voorhoede van uw vak te blijven, door met hem de managementmethoden te bespreken die in het bedrijf zijn ingevoerd…”, merkt Christine Pruvost, manager van de IT, telecom, op. divisie en web van de firma Hudson.

Deze basistips zijn elke keer geldig. Dat gezegd hebbende, ze zijn niet altijd genoeg, erkennen de experts. “Recruiters staan ​​niet allemaal open voor heroriëntatieprojecten. Evenzeer is een overgang van een industrieel bedrijf naar een dienstverlenend bedrijf heel goed mogelijk. Het omgekeerde lijkt mij utopisch. Fabrikanten zijn op hun hoede voor kandidaten die te veel worden aangemerkt als ‘diensten’, merkt Corinne Cabanes op.

Om er zeker van te zijn dat u geen fout maakt in uw professionele omscholingsproject, maakt u een cv en een begeleidende brief speciaal voor uw professionele omscholing en volgt u de stappen om uw project te bevestigen.