Wat zijn de diskwalificerende fouten op een cv?

Zoek werk

Een slechte lay-out

De opmaak van het cv heeft direct invloed op de beoordeling van een recruiter, nog voordat deze rekening houdt met de achtergrond en opleiding van de kandidaat. Een slecht georganiseerd of slecht gepresenteerd cv maakt niet dat je geraadpleegd wilt worden, terwijl een helder en luchtig document meteen een betere indruk maakt.

Denk na over hoe u de verschillende secties van uw cv kunt ordenen. Een goed cv moet makkelijk en prettig leesbaar zijn. De werkgever moet snel kunnen vinden wat hij zoekt. Idealiter past het op één pagina. Houd indien mogelijk marges en gebruik een gemeenschappelijk lettertype van een comfortabele grootte, zelfs als dit betekent dat u bepaalde informatie moet samenvatten of weglaten.

Goed om te weten : als je niet weet hoe je je cv moet structureren, kun je voorgeformatteerde cv-templates gebruiken.

Slecht weergegeven vaardigheden

Uw vaardigheden moeten duidelijk zijn en overeenkomen met die vereist voor de functie.

Afhankelijk van je achtergrond kun je ervoor kiezen om je vaardigheden te presenteren in de sectie “professionele achtergrond” of liever een cv per vaardigheden. Beschrijf in beide gevallen niet alleen de taken die u hebt uitgevoerd.

Richt u in plaats daarvan op uw resultaten, leg uit wat je concreet naar bedrijven hebt gebracht waarvoor je werkte. Vermijd in dit verband vage termen, geef de voorkeur aan actiewerkwoorden en wees precies om je vaardigheden te benadrukken.

Voorbeeld : als je “Commerciële werving” schrijft, is het vaag en vertelt het de recruiter niet over je vermogen om nieuwe klanten te vinden. Geef in plaats daarvan aan: “Commerciële prospectie (mailings en telefoongesprekken): Acquisitie van X nieuwe klanten in X maanden”.

De aanwezigheid van spelfouten

De aanwezigheid vaneen spelfout is niet welkom in een cv. Het weerspiegelt een gebrek aan zorg en dus nalatigheid van de kandidaat. Dus meerdere… Het is onbetaalbaar!

Om je te helpen je document te controleren, kun je ons artikel raadplegen met de belangrijkste spelfouten die je uit je cv kunt bannen.

En vooral: herlezen of laten herlezen.

Een gebrek aan beknoptheid

Het cv moet een weerspiegeling zijn van de samenvatting van uw beroepsprofiel en als zodanig mag het geen onbeduidende of overbodige details bevatten. Vraag uzelf bij elke verstrekte informatie af of deze interessant is voor de recruiter en of het echt nodig is om deze op te nemen.

Als je achtergrond bijvoorbeeld rijk is of als je een goede professionele ervaring hebt, een sectie “vaardigheden” bovenaan het cv weergeven kan het mogelijk maken om de beschrijving van uw verschillende functies samen te vatten. Zo voorkom je dat je in herhaling valt als je meerdere opeenvolgende soortgelijke banen hebt gehad.

Te veel originaliteit

Het wordt niet aanbevolen om een ​​te origineel cv in te dienen. Het is beter om niet te hard uw best te doen om visueel op te vallen als u uw software of de basis van grafische afbeeldingen niet voldoende beheerst. Als je kleur gebruikt, voeg het dan spaarzaam toe en controleer of het de leesbaarheid van je cv niet aantast.

Humor moet worden vermeden, evenals onhandige hoogtepunten. Om het unieke van uw profiel naar voren te brengen, richt u zich in plaats daarvan op onderscheidende elementen die uw toepassing zullen verbeteren.bijvoorbeeld je professionele kwaliteiten of “soft skills”.

Een ongepaste titel

de titel op een cv het is niet verplicht. Als u ervoor kiest om er een aan te duiden, moet dit absoluut: corresponderen met de functietitel in de aanbieding, en informeer of stel de recruiter gerust. Anders is het duidelijk dat het u van dienst zal zijn.

Goed om te weten : sommige kandidaten voegen ook een korte CV-teaser toe. U kunt bepaalde vaardigheden of kwaliteiten benadrukken, of gebruiken om uw professionele project te presenteren. Controleer op dezelfde manier als voor de titel of deze beschrijving nuttig voor u is, of verwijder deze indien niet.

persoonlijke informatie

Een cv mag alleen de professionele aspecten van het leven en de persoonlijkheid van de kandidaat weergeven. Hoewel het mogelijk is om kort je hobby’s te noemen, of als bepaalde familiegegevens soms nog worden genoemd, moet je daarentegen meer persoonlijke informatie en in het bijzonder politieke of religieuze informatie vermijden.

Wat betreft de foto op het cv, niets verplicht, maar als je er een toevoegt, kies het dan goed!

De inconsistenties

Controleer zorgvuldig de chronologie van uw informatie in de opleidingssectie en in de loop van uw ervaring. Wees nauwkeurig en rigoureus om dateer en bestel je professionele ervaring en diploma’s, zelfs oude. Je cv moet zoveel mogelijk coherent zijn.

In het geval van perioden van professionele inactiviteit, is het mogelijk om het nuchter te vermelden. Maar vooral in de context van opeenvolgende herzieningen van uw cv, moet u vermijden om tegenstrijdige informatie op te nemen, bijvoorbeeld twee functies of diploma’s die in dezelfde periode worden genoemd of zelfs moeilijk verenigbare vaardigheden.