Wat zijn de beste kleuren voor een cv in 2021?

Zoek werk

Waarom is de kleurkeuze belangrijk in een cv?

De keuze van een kleur is vooral persoonlijk. Van jongs af aan kun je een kleur waarderen of juist haten. Het is allemaal een kwestie van smaak. Afhankelijk van of ze je een positief of negatief gevoel geeft, zullen je gevoelens niet hetzelfde zijn. Om te voorkomen dat je cv de recruiter emoties bezorgt, is de kleurkeuze belangrijk.

Als u ervoor kiest om meerdere kleuren te combineren, let dan extra goed op hun associatie. Voorkom smaakfouten, een slechte combinatie van kleuren kan je schaden.

Wat is het gebruik van kleur in een cv?

Kleur in een cv kan verschillende interesses hebben voor je sollicitatie. Het kan worden gebruikt voor:

 • Fleur het document op.
 • Markeer enkele belangrijke aspecten van uw aanvraag.
 • Bevestig je persoonlijkheid.
 • Trek de aandacht van de recruiter.

Waar zet je kleur in een cv?

Het is mogelijk om op meerdere plekken op je cv kleur aan te brengen. Verlies niet uit het oog dat het geheel harmonieus moet zijn.

 • Het lettertype: nadat je het lettertype van je cv hebt gekozen, kun je de kleur kiezen. Die laatste moet donker zijn om leesbaar te blijven voor de recruiter. Je kunt kiezen voor zwart of donkergrijs.
 • Boxen: als je hebt besloten om je essentiële secties in boxen op te nemen, kunnen deze worden gekleurd om je cv een vleugje helderheid te geven. Het is niet nodig om sterke kleuren te kiezen, het risico is om de harmonie te verliezen.
 • Randen: als het interieur van je cv sober is, kun je perfect kiezen voor gekleurde randen. Een gekleurde rand fleurt het cv op.
 • De achtergrond: delicater als oefening, de keuze van een achtergrondkleur voor je cv. Ga aan de slag met de realisatie ervan als je kleurcodes en afbeeldingen beheerst.

Welke kleur voor een cv?

Een gouden regel moet worden gerespecteerd: geen regenboog van kleur. Een veelkleurig cv kondigt meteen een slecht georganiseerde kandidaat aan. Het lezen van uw professionele achtergrond zou de recruiter geen hoofdpijn moeten bezorgen, met het risico uw kandidatuur in gevaar te brengen. Om dit te voorkomen, beperk je jezelf absoluut tot drie kleuren in je cv en ban je felle kleuren uit.

Bovendien moet u de codes van uw beroep respecteren:

 • In de verzekerings-, bank- of juridische sector zijn kleurrijke cv’s niet zo’n grote uitdaging. Wil je toch wat toevoegen, doe het dan in kleine stapjes.
 • Omgekeerd, in de sectoren communicatie, marketing of voor creatieve beroepen, zullen kleuren gunstig worden ontvangen en uw persoonlijkheid onthullen.

In een cv hebben kleuren niet alleen een esthetische rol. Ze hebben ook betekenissen.

De kleuren voor op je cv

Wat zijn de trendy kleuren voor een modern en effectief cv?

 • Blauw: het weerspiegelt rust, optimisme en betrokkenheid. Het is een hot en trendy kleur op dit moment. Er zijn verschillende tinten voor u beschikbaar: Twitter-blauw, een meer mat blauw of een donkerblauw.
 • Groen: het weerspiegelt stabiliteit, hoop, ecologie. We raden gedurfde tinten groen aan om je cv er niet saai uit te laten zien.
 • Geel: het weerspiegelt de helderheid, de uitstraling, het relationele gemak van een kandidaat. Pas echter op dat u het niet te bleek kiest, op een computerscherm of afgedrukt wordt het snel onzichtbaar.
 • Bruin: dit is de cv-kleur waar geen enkele recruiter genoeg van krijgt. Het weerspiegelt de kleur van de aarde, zacht en natuurlijk.

Er zijn andere trendy kleuren, die je ook zonder risico op je cv kunt zetten: paars, oranje of zelfs grijs.

Kleuren om te vermijden op je CV

Twee kleuren in een cv zijn te vermijden, omdat ze een verkeerd signaal kunnen geven aan de recruiter:

 • Rode passie. Het kan een recruiter afschrikken. Het is een dominante kleur die een sterk karakter illustreert. Deze kleur moet spaarzaam worden gebruikt.
 • Roze: optimisme en verleiding. Maar roze is het slachtoffer van veel vooroordelen, het is een kleur om opzij te zetten voor een cv.

Kunnen we zwart-wit gebruiken?

De meest klassieke en meest leesbare vorm blijft schrijven in het zwart. Zwart op wit blijft een must op dit gebied.

Er is geen contra-indicatie om je cv in zwart-wit te schrijven. Maar aarzel niet om een ​​kleurtje toe te voegen om je cv op te fleuren.

Voorbeelden van kleurrijke cv’s

zalmkleurige cvblauwe en gele kleurrijke cv's