Wat is waarderende werving?

Zoek werk

Waarom overstappen van traditionele werving naar waarderende werving?

Als je regelmatig nieuwe medewerkers aanwerft, ben je ervaren in de oefening: CV validatie, diagonaal lezen van de begeleidende brief en tot slot wervingsgesprek.
Je beheerst de behoeften van de functie, weet welke vaardigheden vereist zijn om de functie te vervullen. Uw doelstelling: valideren dat de kandidaat over de vaardigheden beschikt, zodat hij direct operationeel is.
Houd er rekening mee dat als dit uw klassieke wervingsmethode is, u deze moet wijzigen in: innovatieve persoonlijkheden rekruteren. Want de uitdaging voor jou is niet langer het identificeren van reeds verworven vaardigheden, maar een persoonlijkheid en potentieel in lijn met je bedrijf.

de waarderende werving zal des te relevanter zijn als uw bedrijf een bevrijd bedrijf is dat communiceert rond zijn waarden van innovatie en het waarderen van verschillen. Veel bedrijven positioneren zich inderdaad op de waardering van soft skills en mad skills. Zonder de criteria en methoden van werving te wijzigen. Vandaar een gebrek aan consistentie tussen het beeld dat het bedrijf wil overbrengen en de realiteit van zijn teams.

Hoe werkt Appreciative Recruitment?

Op het formulier lijkt het waarderende wervingsgesprek misschien identiek aan dat van een klassieke werving, aangezien het erin bestaat de kandidaat in een 1 keer te laten spreken, vervolgens de recruiter, om uiteindelijk te eindigen op een moment van vrije uitwisseling in de vorm van vragen en antwoorden. Wat verschilt in waarderende werving zijn: houding, intentie en inhoud van wat wordt uitgewisseld.

>> Waardevolle werving aan de kandidatenkant

Tijdens het gesprek kan de kandidaat zich vrij uiten om deel zijn ervaring. In deze context moet de kandidaat niet proberen de antwoorden te geven die de recruiter verwacht, zelfs niet om zijn presentatie te oriënteren op de functie, maar gewoon om zijn ervaringen, zijn motivaties en zijn uitdagingen op te roepen. Zoveel elementen waardoor de recruiter hem beter kan leren kennen.

>> Waardevolle werving aan de recruiterkant

In het kader van een waarderende werving positioneert de recruiter zich niet als rechter. Hij zoekt niet naar hokjes, maar plaatst zichzelf in een actieve luisterhouding. Naast de vaardigheden – die noodzakelijkerwijs vermeld en gevalideerd moeten worden -, wil het bedrijf een persoonlijkheid aanwerven die in overeenstemming is met zijn eigen waarden, wat vereist dat de kandidaat echt aan het woord is.
Bovendien moet de recruiter zelf een eerlijke en transparante benadering hanteren om het bedrijf, zijn waarden, zijn verplichtingen, de details van de te vervullen functie (waarom niet een functiebeschrijving te presenteren als die er is) en arbeidsvoorwaarden te presenteren.

Wat zijn de voordelen van waarderende werving?

Met een klassieke rekrutering valideer je verworven vaardigheden. Een kandidaat die precies voldoet aan de vaardigheden die u zoekt, is vaak een kandidaat die zich niet wil ontwikkelen. Werven op vaardigheden betekent zich afsluiten van iemands potentieel en ontwikkelingsperspectieven. Het sluit haar ook op in een kader waaruit ze niet per se wil vertrekken. In eerste instantie geruststellend en effectief, kan werving op basis van verworven vaardigheden van korte duur blijken te zijn: als waarden verschillen, als de persoonlijkheid niet overeenkomt met de ondernemersgeest, als de functie in een onverwachte richting moet evolueren, of gewoon als de diepe drijfveren van uw medewerker zijn u onbekend.

Met waarderend werven weet je wat voor de kandidaat zinvol is. Als leidinggevende heb je dus de mogelijkheid om alles in het werk te stellen voor de ontwikkeling van je medewerker.
Je kunt veranderingen in zijn positie overwegen dankzij zijn vermogen tot autonomie, aanpassing en innovatie. Tot slot kunt u vertrouwen op een professionele relatie gebaseerd op vertrouwen en authenticiteit. de dialoog het is vanaf de wervingsfase vastgesteld, maar het is belangrijk om het daarna te behouden, zodra de kandidaat is geïntegreerd in het team. Het zal een … zijn De sleutel tot succes uw werving en dus de duurzaamheid van uw team.