Wat is een seniorenprofiel?

Loon

Het senior profiel: definitie

Als het gaat om het aannemen van personeel, specificeren recruiters meestal het ervaringsniveau dat vereist is voor een functie. Het is daarom heel normaal dat je de kwalificaties “senior”, “ervaren”, “bevestigd” of “beginner” aantreft op vacatures.

Bijvoorbeeld: Junior External Auditor, Confirmed Real Estate Lawyer, Senior Auditor of Senior Management Controller.

Op de arbeidsmarkt betekent de term ‘senior’ dat de te werven persoon een bepaald aantal jaren ervaring moet hebben in de betreffende functie. De gezochte kandidaat moet een expert zijn in zijn vakgebied en een loopbaanontwikkeling laten zien. Beroepservaring is belangrijker dan de behaalde diploma’s.

>> Ontdek al onze vacatures op

Vanaf hoeveel jaar ervaring wordt als senior beschouwd?

Een exact antwoord op deze vraag is er niet, omdat het sterk afhangt van de baan waarop je solliciteert. Maar in de overgrote meerderheid van de gevallen kunnen we zeggen dat een kandidaat wordt overwogen:

  • Jonge afgestudeerde: van 0 tot 1 jaar ervaring.
  • Junior: 2 tot 4 jaar ervaring.
  • Bevestigd: tussen 5 en 9 jaar ervaring.
  • Senior of ervaren: meer dan 10 jaar ervaring.

Goed om te weten : het vereiste ervaringsniveau mag niet worden verward met leeftijd. Je kunt een jonge afgestudeerde zijn of een junior boven de 40, bijvoorbeeld in het kader van een professionele omscholing.

Lees ook >> Slaag in je sollicitatiegesprek

Wat zijn de voordelen van het aanwerven van een senior profiel?

Het senior profiel wekt vertrouwen bij de recruiter. De opgedane ervaring gedurende het hele professionele leven een autonome kandidaat voorstelt die onmiddellijk operationeel is en wiens belangrijkste vaardigheden die nodig zijn om de functie te aanvaarden, zijn gecertificeerd. Dit profiel staat synoniem voor productiviteit en tijdsbesparing, het beperkt het nemen van risico’s.

Een ander belangrijk punt: integratie in het bedrijf. De opgedane ervaring maar ook uw goede kennis van het bedrijf legitimeren het aangaan van een functie bij andere medewerkers.

Zo zal de kandidaat die voor een leidinggevende functie wordt aangeworven, zijn knowhow snel kunnen doorgeven aan zijn team. Of, als hij het vak kent, zal hij heel snel de wapens hebben om het veld op te gaan als het een commerciële functie is.

Lees ook >> 5 strikvragen in een sollicitatiegesprek

Wat zijn de belemmeringen voor het werven van senioren?

De ervaring wordt te gelde gemaakt, het aanwervingssalaris van een senior profiel weegt zwaarder op het bedrijfsbudget dan een junior profiel. Het rekruteringsbedrijf moet dus meer geld betalen om hem in dienst te nemen. Alleen op het eerste gezicht! Want het vergeet iets te snel de verborgen kosten van het aanwerven van een junior: opleiding en begeleiding.

Ons advies : als u moeite heeft met het vinden van een seniorbaan die bij u past of als de baan van uw dromen minder goed wordt betaald dan de baan die u momenteel heeft, pas dan op dat u uzelf niet verkoopt om uw kansen op het vinden van de baan te optimaliseren. Deze houding kan een a priori negatief voor de recruiter. De geaccepteerde drop-limieten zijn specifiek voor elk. Ga echter niet onder de 20 tot 25% ten opzichte van het vorige salaris, met het risico niet meer geloofwaardig te zijn.

Lees ook >> Hoe beantwoordt u de vraag over uw salarisverwachtingen?

Bijzonder kenmerk van het werven van een senior profiel

CV en motivatiebrief

De voordelen zijn niet hetzelfde, of je nu junior of senior bent. En je cv en motivatiebrief aanpassen aan je profiel is natuurlijk de beste manier om je sollicitatie onder de aandacht te brengen.

Als je in de categorie “senior” valt, raden we je aan om te kiezen voor een cv dat je professionele ervaring benadrukt. Je opleiding en je diploma zijn niet meer van hetzelfde belang.

Uw sollicitatiebrief moet ook uw professionele achtergrond vermelden. Maar vergeet soft skills niet. Tijdens je carrière heb je veel gedragsvaardigheden opgedaan, die moeten worden benadrukt. Teamspirit, managementvaardigheden, creativiteit, kritisch denken of gevoel voor service… deze soft skills zullen zeker het verschil maken bij jongere kandidaten.

Het sollicitatiegesprek

De sleutel tot succes ligt in een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek. De ervaring staat niet los van een goede voorbereiding. Geef jezelf alle kans om je droombaan te vinden en anticipeer op alle vragen met betrekking tot je senior status. Bijvoorbeeld :

  1. Ben je klaar om met junior profielen te werken?
  2. Wat zijn uw professionele projecten op middellange en lange termijn?
  3. Wat zijn uw salarisverwachtingen?

Nog een laatste advies: alleen omdat je een senior bent, wil nog niet zeggen dat je geen vooruitgang wilt boeken. Geef je motivatie aan de recruiter.

Noteren : het ontslaan van een werknemer op grond van zijn leeftijd is wettelijk niet toegestaan. Aarzel niet om ons speciale artikel te raadplegen om alles te weten te komen over het ontslag van senioren.