Waarom jij en niet iemand anders?

Zoek werk

Wat proberen we over jou te weten te komen?

Waar is een sollicitatiegesprek voor? Recruiters proberen in korte tijd zoveel mogelijk over jou te weten te komen. Of het nu je knowhow is, maar ook je interpersoonlijke vaardigheden, alles wordt onder de loep genomen omdat de nieuwe rekruut zich op alle mogelijke manieren – of in ieder geval zoveel mogelijk – aan de eisen van de werkgever zal moeten houden. In dit perspectief wordt er geen risico genomen en wordt er gebruik gemaakt van een lawine van vragen om u zo goed mogelijk te leren kennen.

Waarom jij en niet iemand anders? dient meerdere doelen:

  • Detecteer of je vertrouwen in jezelf hebt, dat wil zeggen of je jezelf weet te ‘verkopen’.
  • Bepaal of je de inzet van de functie hebt begrepen.
  • Evalueer uw niveau van motivatie om bij het bedrijf te komen werken.

Deze vraag komt meestal aan het einde van een sollicitatiegesprek. Krijg niet het verkeerde antwoord, het idee is om een ​​goede indruk achter te laten op de recruiter.

Lees ook >> Wat verwacht u van uw leidinggevende?

Waarom jij en niet iemand anders? : omdat jij de beste bent

Je moet je volkomen legitiem voelen op de felbegeerde positie. Om een ​​winnende houding aan te nemen, vermeldt u de redenen, vaardigheden of persoonlijkheidskenmerken die u onderscheiden van andere kandidaten.

Een vaardigheid onderscheidt je van andere kandidaten

Een gesproken taal, een “zeldzame” vaardigheid, ervaring in een concurrerend bedrijf… het is tijd om op te vallen en te schitteren. De kers op de taart voor de recruiter, deze kleine “plus” zal de balans naar je profiel doen doorslaan.

Bijvoorbeeld “Waarom jij en niet iemand anders? Omdat ik door mijn ervaring in bedrijf X een belangrijk adresboek in deze sector heb kunnen ontwikkelen. Met mijn netwerk ga ik je veel tijd besparen”. En aangezien tijd geld is, ziet de recruiter veel potentieel in jou.

Maak met gelijke technische vaardigheden het verschil met je gedragsvaardigheden

Bij gelijke competentie met de andere sollicitanten, geef niet op, het is tijd om te pronken met je soft skills, dat wil zeggen je interpersoonlijke vaardigheden. Je bent geïnvesteerd in de associatieve omgeving, je bent een dichter in je vrije tijd of traint het junior volleybalteam van je stad… zoveel soft skills waar bedrijven voor vechten. Praat met de recruiter om het verschil te maken met andere kandidaten.

Hoe ? Onthoud eerst dat je carrièrepad in alle opzichten overeenkomt met de vereisten van een dergelijke functie – zonder te vertellen wat de recruiter al op je cv leest -. Vervolgens kunt u een concrete prestatie in uw huidige baan beschrijven. Door specifieke voorbeelden te geven, kan de recruiter uw gedragsvaardigheden identificeren.

Bijvoorbeeld : “Ik heb 10 maanden leiding gegeven aan een team van 6 mensen, we hebben stilgestaan ​​bij de bijzonder belangrijke waarden die ons bedrijf sturen. We hebben samen een ethisch charter opgesteld dat we hebben voorgesteld aan de verschillende medewerkers en aan het management”. De recruiter zal zich uw leiderschap en uw teamgeest herinneren, twee waarden die in bedrijven bijzonder gewaardeerd worden.

Vergeet niet dat er tegenwoordig geen sollicitatiegesprekken meer zijn op basis van alleen het diploma. Soft skills zijn net zo belangrijk.

Lees ook >> De 20 meest gestelde vragen ter voorbereiding op je sollicitatiegesprek

Waarom jij en niet iemand anders? : omdat je naast de beste ook bescheiden bent

Waarom jij en niet iemand anders?Het beantwoorden van deze vraag is een evenwichtsoefening. Het moeilijkste is om de juiste balans te vinden: niet te zeker van jezelf lijken, maar toch zeker genoeg om te vertrouwen. Egocentrisme, arrogantie, degene die alles heeft gezien en beleefd… zijn de fouten die worden gemeden door recruiters. Een overmoed zal je noodzakelijkerwijs slecht van pas komen. Omgekeerd wordt bescheidenheid zeer op prijs gesteld.

Ons advies : “omdat ik de beste ben” of “het is aan jou om het me te vertellen! zijn de reacties die je moet vermijden.

Lees ook >> Sollicitatiegesprek: de 3 mislukkingen om over te praten