Waar zie je jezelf over 5 jaar? De juiste antwoorden om aan de recruiter te geven

Zoek werk

Waar zie je jezelf over 5 jaar? : vooral een kwestie van introspectie

Bij het voorbereiden van de vraag Waar zie je jezelf over 5 jaar?, begin je met jezelf af te vragen wat je verwachte situatie op dit moment is:

 • Welke professionele richtingen wil je inslaan?
 • Welke activiteiten geven vandaag betekenis aan uw werk?
 • Hoe is deze ontwikkeling binnen uw bedrijf te realiseren?
 • Wat zijn de verschillende mogelijke opties?

U kunt dan uw professionele ambities delen. Deze vraag kan dus het uitgangspunt zijn voor een werk van co-constructie van je professionele carrièredie uw interne ontwikkeling en uw eventuele opleidingsbehoeften zullen bepalen.

Wat beoordelen recruiters als ze je vragen waar je jezelf over 5 jaar ziet?

Vergelijkbaar met de bekende vraag van de 3 kwaliteiten en 3 fouten, de vraag Waar zie je jezelf over 5 jaar? onthult belangrijke informatie aan de recruiter.

Om je alle kansen op succes te geven, of het nu gaat om een ​​jaarlijkse beoordeling of een sollicitatiegesprek, is het daarom essentieel om je vooraf voor te bereiden.

Aan de hand van uw antwoord beoordeelt de persoon die het gesprek voert – HRD of manager -:

 • Uw niveau van interviewbereidheid.
 • Jouw persoonlijkheid: ben je eerder ambitieus of voorzichtig? Vertrouw je jezelf? Ben je idealistisch of realistisch? Wat zijn uw criteria voor professioneel succes?
 • Uw vermogen om uw eigen professionele toekomst te projecteren: hoe stelt u zich uw carrièreplan voor? Welke oriëntatie wil je je toekomstige professional meegeven? Wat is jouw professionele ideaal? Is het realistisch in relatie tot uw huidige situatie?
 • Uw mate van betrokkenheid bij het bedrijf en de manier waarop u zich daarin projecteert: zijn uw waarden in lijn met de bedrijfswaarden? Is er een vertrouwensrelatie? Is een gemeenschappelijke toekomst mogelijk?
 • De match tussen uw professionele project en het zakelijke project: is de functie die u over 5 jaar wilt vervullen mogelijk in uw huidige bedrijf? Is het verenigbaar met de evolutie van de behoeften en activiteiten van uw werkgever?

De antwoorden die je moet vermijden op de vraag Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Met het risico dat je sollicitatie in de prullenbak belandt, moet je bepaalde antwoorden vermijden als een recruiter je over een paar jaar vraagt ​​naar je professionele situatie. Hier zijn er al 5:

 1. Ik weet niet waar ik over 5 jaar zal zijn: gebrek aan reflectie op je carrière of artistieke vaagheid over de toekomst van de planeet, dit antwoord is vaak verontrustend voor een recruiter. Zelfs als de realiteit waarschijnlijk anders zal zijn dan je je had voorgesteld, is het belangrijk om de recruiter gerust te stellen met een minimum aan projectie.
 2. Het hangt ervan af: dit is typisch het soort antwoord dat dat niet is. Niemand kan zich immers precies voorstellen wat de economie, de professionele wereld en de behoeften van bedrijven over 5 jaar zullen zijn. Hoewel het belangrijk is om een ​​dosis reserve en flexibiliteit in uw visie aan te brengen, is het ook noodzakelijk om de contouren van uw professionele middellangetermijnproject te definiëren.
 3. In jouw plaats ! : als je een medeplichtige en ongeremde relatie onderhoudt met je gesprekspartner, is het mogelijk om de humorkaart te spelen. Houd er echter rekening mee dat humor voorzichtig moet worden behandeld, vooral als het gaat om “officiële” interviews.
 4. Het tonen van overdreven ambitie kan je ook een slechte dienst bewijzen. Als uw gesprekspartner zich bijvoorbeeld bedreigd voelt in zijn positie, zal hij niet aarzelen om een ​​spaak in uw wielen te steken.
 5. Over 5 jaar ga ik zonnebaden: “Ik heb mijn startup gecreëerd, een fortuin verdiend en hoef alleen maar te profiteren van mijn situatie als lijfrentetrekker”. Zelfs als dit antwoord overeenkomt met uw dromen, is het te ver verwijderd van uw professionele realiteit en die van het bedrijf om acceptabel te zijn. Met dit soort reacties loop je vooral het risico in de kast te worden gezet.

De antwoorden die de recruiter moet geven als hij je over 5 jaar naar je professionele situatie vraagt

Omdat je over dit onderwerp wordt ondervraagd, heb je een goede kans om de basis te leggen voor je professionele toekomst.

Heb je je functie verkend en ambieer je andere verantwoordelijkheden? Wil je een opleiding volgen voor een andere baan? Ben jij klaar om een ​​nieuwe uitdaging aan te gaan? Dit is het juiste moment om uw professionele wensen kenbaar te maken.

Er zijn echter verschillende manieren om deze vraag te beantwoorden: waar? :

 • Waar zie je jezelf over 5 jaar… in het organigram van het bedrijf?
  Bijvoorbeeld: momenteel projectmanager, ik zou graag doorgroeien naar een functie van productiemanager.
 • Waar zie je jezelf over 5 jaar… qua expertise?
  Bijvoorbeeld: naast mijn commerciële vaardigheden, zou ik graag een opleiding in digitale marketing willen volgen om mijn reikwijdte te vergroten.
 • Waar zie je jezelf over 5 jaar… qua verantwoordelijkheden?
  Bijvoorbeeld: over 5 jaar zou ik graag deel uitmaken van het directiecomité om volwaardig deel te nemen aan de strategische beslissingen van het bedrijf.
 • Waar zie je jezelf over 5 jaar… geografisch gezien?
  Bijvoorbeeld: het bedrijf dat in de wereld wordt gevestigd, zou ik graag willen profiteren van een internationale ervaring door naar Latijns-Amerika te verhuizen.

Ons advies : geef zeker eerlijke, ambitieuze en realistische antwoorden.