Vrouwen beter gekwalificeerd dan mannen, maar nog steeds minder goed betaald

Nieuws

Vrouwen beter gekwalificeerd dan mannen, maar nog steeds minder goed betaald

In de hoofdstuk over gendergelijkheid van het scorebord van de Franse economie, lazen we een bevestiging die we zonder zouden hebben gedaan. Vrouwen hebben misschien meer kwalificaties dan mannen (27,6% van de vrouwen heeft een Bac+3 of meer, vergeleken met 24,8% van de mannen), maar ze verdienen nog steeds minder dan zij. In 2019 was de loonkloof tussen vrouwelijke kaderleden en mannelijke kaderleden nog 17%.

Evolutie van de loonkloof tussen mannen en vrouwen tussen 2010 en 2019. Bron: Insee, dashboard van de Franse economie

Deze Amerikaanse bedrijven die hun handen in hun portemonnee steken om het verbod op abortus tegen te gaan

Dankzij de’DNA, vernemen we dat een groot aantal bedrijven zich ertoe verbindt de reiskosten te dekken van hun werknemers die een abortus zouden moeten ondergaan in een staat die abortus toestaat. En dit in een context waarin het federale recht op abortus zojuist is ingetrokken door het Hooggerechtshof.

Moederschap weegt steeds zwaarder op de carrières van vrouwen

Als de komst van een kind een geluk is voor de koppels, is de impact op hun carrière altijd sterk gendergerelateerd. Daarbij volgens een INSEE-studie, verminderen moeders vaker hun werktijd dan vaders, waardoor de loonkloof in hun nadeel toeneemt. Moeders zijn ook minder mobiel en veranderen minder vaak van baan dan mannen. Nog een luchtgat voor hun carrière. Ten slotte geven steeds meer moeders aan dat ze hun werk niet goed kunnen doen. De drievoudige straf.

Seksisme op het werk neemt toe

De seksistische grond is de belangrijkste bron van discriminatie voor vrouwen geworden. INSEE geeft aan dat in 2019-2020, 46% van de vrouwen gelooft dat ze zijn gediscrimineerd vanwege hun geslachtvergeleken met 28% in 2008-2009, waar ze deze reden noemden naar herkomst, nationaliteit of huidskleur.

De ongelijkheid tussen meisjes en jongens zoals gezien door kinderen

Als kinderen en tieners bij de microfoon van Brut hun visie (en hun dagelijks leven) op genderongelijkheid vertellen, zeggen we tegen onszelf dat er nog werk aan de winkel is. Maar we werken eraan!

Belastingvrij overwerk komt mannen meer ten goede

Wat als de wet op de koopkracht de professionele genderongelijkheid verder verergert? Hoe dan ook, dat is wat de Hoge Raad voor de Gelijkheid wijst de vinger in de nieuwe maatregelen over de belastingvrijstelling van overwerk. Onder werknemers die overuren maken:

  • 57% van de mannen werkt gemiddeld 126 overuren
  • en 39% van de vrouwen slechts 84.

“De redenen hiervoor zijn algemeen bekend: zoals blijkt uit het laatste HCE-seksismerapport, wegen gezinsverantwoordelijkheden helaas nog steeds zwaar op vrouwen. Zij zijn daardoor minder beschikbaar om “meer te werken om meer te verdienen”, terwijl zij juist degenen zijn met de laagste inkomens en daardoor vaak al niet belastbaar zijn”, stelt de HCE.

“Een vrouw op een fiets is lelijk”

“Een vrouw zien dansen is heel mooi, een vrouw op een fiets zien is lelijk, zeg ik! »

Marc Madiot, wielrenner, INA-archieven 1987

Ter gelegenheid van de Tour de France voor dames spelen we dit geweldige moment van machismo van Marc Madiot tegen de kampioen Jeannie Longo in 1987 opnieuw. En we houden van zijn repliek en het vernietigende antwoord van de gastheer. Dus, wie is de gele trui?

Een vrouwvriendelijk ecosysteem voor vrouwelijke wetenschappers

Aude de Thuin, Angélique Gérard en Léna Touchard hebben volgens Challenges besloten om het glazen plafond te doorbreken dat vrouwen ontmoedigt om deel te nemen aan wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (Stem). hun project Sistemic is beschikbaar in opleiding in een STEM Academy (1e klas aanstaande oktober), wervings-, mentoring- en netwerkplatform en organisatie van een forum (maart 2023).

Deconjugalisatie van de invaliditeitsuitkering voor volwassenen, het is eindelijk gestemd!

Elisabeth Borne had zich ertoe verbonden om over deze maatregel te stemmen in haar algemene beleidstoespraak, het is gedaan door de Nationale Vergadering sinds 21 juli. Het bedrag van de invaliditeitsuitkering voor volwassenen is niet langer afhankelijk van de middelen van de echtgenoot. Alleen de middelen die specifiek zijn voor de persoon met een handicap tellen mee voor de berekening van de AAH. Jammer dat de inwerkingtreding pas in oktober…2023 plaatsvindt.

Vrouwen en luchtvaart, het vliegt niet echt voor hen

Piloten, managers, ingenieurs… waar zijn de vrouwen in deze sector? In dit artikel van BFM Business ontdekken we de plaats van vrouwen in de luchtvaart, gisteren en vandaag. Maar ook de inspanningen van bepaalde bedrijven om van de mix af te komen. Anne Rigail, de algemeen directeur van Air France en de Luitenant-kolonel Claire eerste gevechtspiloot op Rafale, ook de eerste vrouw die het bevel over een jachteskader op zich neemtmogen geen bomen zijn die het bos verbergen.

Luitenant-kolonel Claire – Luchtmachtfoto