Wat dromen over werk betekent

Vooruitgang op het werk

Nee Riya, op Facebooklegt ons uit dat hij “reeds voltooide bestanden tijdens [s]zijn dromen. De dag erna, [elle] hebben[t] als een gevoel van “déjà vu”. Florian, hij droomde dat hij zijn dienst met ijzeren vuist leidde. Best wel gaaf. Maar voor anderen is dromen van hun baan eerder synoniem met nachtmerries… Wat denken psychiaters?

Dromen over je baan, is dat normaal?

“Dromen van je baan is niet pathologisch en heeft geen eenduidige betekenis in termen van de geestelijke gezondheid van de dromer”, benadrukt Christophe Dejours, psychiater en psychoanalyticus en co-auteur van “La Panne, een nieuwe kijk op werk en levens veranderen” bij Bayard. Opluchting. Dromen van zijn baan zou zelfs nodig zijn. “Samen met liefde is werk een fundamentele dimensie van het leven. We maken van werk een dimensie van menselijk verlangen en verlangen wil altijd naar buiten komen, hetzij in de vorm van een misstap, een symptoom of zelfs een droom”, legt Roland Guinchard uit, psychoanalyticus, directeur van de firma Montgolfière Management en auteur van het te verschijnen boek. gepubliceerd door Masson, “ Moeilijke of gevaarlijke persoonlijkheden op het werk “. Dromen over je baan is dus best gezond: het stelt je in staat om de spanningen los te laten die je ervan weerhouden vooruit te komen op kantoor.

Droom van je baan, om het onverwachte het hoofd te bieden

Op dagelijkse basis wordt uw job over het algemeen bepaald door zeer strikte voorschriften (bestelling, procedure, werkingsmodus, enz.) die geen rekening houden met onvoorziene gebeurtenissen, technische bugs of andere. “Om ermee om te gaan, moet iedereen ‘vals spelen’, het doen met de eerste voorschriften… En om effectief te sleutelen, moeten werknemers hun inventieve intelligentie oproepen door hun subjectiviteit aan te spreken tijdens hun werktijd, maar ook buiten hun werktijd. Alle dingen die ons in subjectiviteit brengen, wekken echter dromen op. Het werk houdt eigenlijk nooit op. Als je niet droomt, word je nooit een geschoolde arbeider”, demonstreert Christophe Dejours, grondlegger van de psychodynamica van het werk.

Pas op voor herhaling!

Dat gezegd hebbende, de ‘pathologische’ droom bestaat en moet worden opgespoord. Heb je al wekenlang elke nacht dezelfde droom? Daar is een probleem. “De herhaling van een droom is het teken van een neurose of een trauma, dat wil zeggen van iets dat niet kan worden verteerd. Bijvoorbeeld shock, stress. Er is iets belangrijks aangetast in het individu, daar moeten we het niet bij laten’, waarschuwt Roland Guinchard. Waarschuwing ook als u bij het ontwaken nog steeds een gevoel van woede, schaamte voelt… Erger nog, als u uitgeput bent. “Door je dag ’s nachts een tweede keer over te doen, slaap je niet herstellend, dus een vermoeiende situatie”, voegt Thierry Chavel, coach of binnen het bedrijf, toe. Alter & Coach – btc-partners. Dus, dromend van de baan, is niet te veel nodig.

Datum eerste publicatie: 05 november 2012. Bijgewerkt: 27/7/2022