Vraagt ​​u zich af hoe u van carrière kunt veranderen? 12 stappen om het te veranderen

Vooruitgang op het werk

Ga naar sectie

Succesvol een carrièreswitch maken: 12 stappen

Ga verder met je carrièreswitch

Op de snelle en steeds veranderende arbeidsmarkt van vandaag is het zoeken naar een carrièreverandering ongelooflijk gebruikelijk. Misschien twijfelt u aan uw werkplezier, verlangt u naar een rol die meer voldoening geeft, of bent u gewoon op zoek naar een gedurfde verandering in uw professionele leven.

Hoe het ook zij, het vooruitzicht op een nieuwe en betere baan is waarschijnlijk opwindend. Maar het vinden van de juiste rol is een hele opgave; niemand leert je hoe je van carrière kunt veranderen totdat je voor de beslissing staat. Als u hulp nodig heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken: hier is een stapsgewijze handleiding met praktische tips over hoe u van carrière kunt veranderen en hoe u een soepele, succesvolle overgang kunt bewerkstelligen.

Succesvol een carrièreswitch maken: 12 stappen

Volgens het Bureau of Labor Statistics hebben individuen gedurende hun hele leven gemiddeld 12,4 banen. En hoewel de baanduur doorgaans langer wordt naarmate u ouder wordt, is er tussen de 35 en 44 jaar een kans van 26% dat uw baan binnen een jaar eindigt en een kans van 61% dat deze binnen vijf jaar eindigt.

Met andere woorden: het is nooit te laat om te leren hoe u uw carrièrepad succesvol kunt veranderen, zelfs als u bijna met pensioen gaat. Ongeacht je leeftijd of ervaring, je verdient een rol die je enthousiast maakt om in te werken. En als dat niet je huidige baan is, heb je altijd de mogelijkheid om iets nieuws na te streven.

Ja, het veranderen van carrière is een belangrijke stap, maar het hoeft geen ontmoedigende stap te zijn. De juiste informatie en een beetje strategische planning zijn alles wat u nodig heeft om de reis van uw huidige functie naar uw droombaan te navigeren. Om u te helpen deze koers uit te stippelen, volgen hier 12 tips:

1. Zelfreflectie

De eerste stap van een succesvolle carrièretransitie bestaat uit het grondig beoordelen van uw huidige baan. Als u ontevreden bent over uw carrière of baan, is het nuttig om te weten waarom, zodat u weet wat u in de volgende moet vermijden.

Neem de tijd om aspecten van uw werk te identificeren die u leuk vindt en die u niet leuk vindt. Zodra u begrijpt wat u tevreden of ontevreden maakt met uw huidige baan, bent u klaar om carrièremogelijkheden te identificeren die aansluiten bij uw interesses en sterke punten van uw medewerkers. Deze evaluatie is van cruciaal belang omdat het u helpt de drijvende factoren achter uw wens om van carrière te veranderen te identificeren.

2. Zelfbeoordeling

Een uitgebreide zelfevaluatie moet uw professionele capaciteiten, interesses en persoonlijke waarden omvatten. Identificeer uw sterke en zwakke punten, samen met uw passies en hobby’s.

Slechts 16% van de werknemers begrijpt precies hoe hun vaardigheden nuttig zouden zijn in een andere carrière, dus het begrijpen van uw capaciteiten in de context van andere beroepen is essentieel. Zelfs als u geen sectorervaring heeft, merken rekruteringsmanagers overdraagbare vaardigheden.

Door deel te nemen aan een persoonlijke audit krijgt u inzicht in uw carrièremogelijkheden en -voorkeuren, zodat u deze kunt afstemmen op potentiële functies. Overweeg het gebruik van assessments, zoals de CliftonStrengths-tool, om objectief uw natuurlijke talenten en capaciteiten vast te stellen en zo de weg naar zelfverbetering te effenen.

3. Onderzoek

Nadat u potentiële carrières heeft geïdentificeerd die aansluiten bij uw zelfevaluatie, kunt u zich verdiepen in het onderzoeken van deze vakgebieden. Voer informatieve interviews met professionals in deze sectoren, woon brancheconferenties bij en bekijk gerelateerde publicaties.

Online bronnen, zoals het Occupational Outlook Handbook, bieden ook een schat aan informatie over specifieke functiebeschrijvingen en trends in de sector. Deze diepgaande duik geeft u een beter inzicht in uw potentiële carrièrepaden en bevordert weloverwogen besluitvorming.

4. Actieplan

Nadat u uw nieuwe carrièrepad heeft geïdentificeerd, heeft u een actieplan nodig. Deze routekaart moet SMART-doelen bevatten die de stappen schetsen om over te stappen naar de gewenste carrière. Je actieplan kan bestaan ​​uit het opdoen van ervaring door middel van stages, vrijwilligerswerk of het opnemen van extra verantwoordelijkheden in je huidige baan.

Als u hulp nodig heeft bij het ontwikkelen van een plan, bieden bronnen zoals het Bureau of Labor Statistics waardevolle informatie over groeitrends in verschillende sectoren, zodat u realistische doelen kunt stellen voor loopbaanontwikkeling.

5. Rebranding

Het lanceren van een nieuwe carrière betekent het debuteren van een nieuwe professionele identiteit. Schrijf in deze rebrandingfase een Linkedin-samenvatting die uw nieuwe carrièredoelstellingen weerspiegelt om ervoor te zorgen dat uw professionele sociale media aansluiten bij uw ambities.

Voordat u sollicitaties verstuurt, moet u bevestigen dat u uw beste vaardigheden voor uw cv heeft geselecteerd. Neem de tijd om uw overdraagbare kennis en ervaringen die aansluiten bij uw nieuwe carrièrepad onder de aandacht te brengen, en pas vervolgens uw cv en sollicitatiebrief aan om aan te tonen hoe uw unieke vaardigheden waarde toevoegen aan uw nieuwe branche.

Deze herpositionering verzekert potentiële werkgevers van uw bereidheid om over te stappen naar een nieuw vakgebied (zelfs als u branchespecifieke ervaring mist).

jongere-man-die-telefoon-gebruikt-terwijl-werkt-met-laptop-en-documenten-hoe-van-carrière-te-anderen

6. Netwerk

De kans is groot dat je iemand kent die een nieuwe baan heeft gekregen vanwege een connectie die hij of zij had in zijn/haar branche. In een zee van kandidaten levert het hebben van een relatie met iemand in het door jou gewenste vakgebied waardevolle inzichten en naamsbekendheid op. Uw netwerk is een essentiële bron van mentoren en voorkennis die uw carrière ondersteunen, dus sluit vriendschap met alle recruiters en werknemers die u tegenkomt.

Neem het initiatief om verbindingen te smeden binnen de door u gewenste branche en aarzel niet om informatieve interviews aan te vragen. Deze opdrachten bieden waardevol loopbaanadvies en perspectief van degenen die al ondergedompeld zijn in uw doelgebied. Uw netwerk is uw sociale cv en vergroot uw kansen op een succesvolle carrièreswitch aanzienlijk.

7. Ervaring opdoen

Jouw ervaring is de basis van jouw carrière. Als u over de juiste ervaring en vaardigheden beschikt, onderscheidt u zich van andere kandidaten en bereidt u zich voor op het succesvol aanpakken van alle uitdagingen die op uw pad komen. Als je je afvraagt ​​hoe je succesvol van baan kunt veranderen, zoek dan naar nieuwe vaardigheden en mogelijkheden om praktische ervaring op te doen in je nieuwe branche door middel van stages, deeltijdbanen of vrijwilligerswerk.

Als je er klaar voor bent, overweeg dan om je nieuwe carrière te beginnen met een tijdelijke fulltime baan om nog meer ervaring op te doen terwijl je de wateren van je nieuwe branche op de proef stelt. Praktische ervaring is goud waard bij het veranderen van carrière, omdat u hierdoor branchespecifieke vaardigheden en kennis krijgt die essentieel zijn voor uw werk. Bovendien helpt deze ervaring uw CV te versterken en toont u uw toewijding aan uw nieuwe carrièrepad.

8. Upgrade je vaardigheden

Bijscholing is een van de beste manieren om op te vallen bij het maken van een carrièreswitch. Evalueer de harde en zachte vaardigheden die vereist zijn in uw nieuwe branche en zoek naar aanvullende opleiding of verbetering van vaardigheden om uw vooruitzichten te verbeteren en uw cv te verbeteren.

Overweeg online cursussen, workshops voor professionele loopbaanontwikkeling en certificeringen die relevant zijn voor uw nieuwe vakgebied. Deze toewijding aan continu leren toont aan dat u bereid bent zich aan te passen en uit te blinken bij rekruteringsmanagers.

oudere man die een laptop gebruikt, hoe hij van carrière kan veranderen

9. Verwacht afwijzingen

Afwijzing maakt deel uit van het carrièreveranderingsproces en tijdens uw reis naar een nieuwe carrière zult u waarschijnlijk met een aantal gesloten deuren worden geconfronteerd. Alle afwijzingen zijn echter leerervaringen. Ze zijn het schuurpapier dat de ruwe kantjes van uw zoektocht naar werk gladstrijkt.

Laat eventuele ‘nee’s’ uw vastberadenheid voeden en niet laten leeglopen, want uw veerkracht is een krachtig hulpmiddel dat u door uw werktransitie zal leiden. Onthoud: elke afwijzing brengt je een stap dichter bij de juiste kans.

10. Wees realistisch

Je moet voorbereid zijn op de uitdagingen die gepaard gaan met veranderende carrières. Het is essentieel om de implicaties van uw beslissing te beoordelen en ervoor te zorgen dat u over een ondersteuningssysteem beschikt voordat u de sprong waagt. Of het nu gaat om contact opnemen met een financiële coach, het omgaan met grotere verantwoordelijkheden of het navigeren door een steile leercurve, u moet eerlijk zijn over uw mogelijkheden om realistische doelen te stellen.

Door vooraf deze potentiële obstakels te erkennen, kunt u zich beter voorbereiden en uw kansen op een succesvolle transitie vergroten. In plaats van bijvoorbeeld te streven naar een gelijkwaardige managementrol op hoog niveau in een gloednieuwe sector, moet je misschien teruggaan naar een middenpositie om de kneepjes van het vak te leren.

11. Back-upplan

Het ontwikkelen van een back-upplan biedt zekerheid tijdens de onzekere periode van een carrièreswitch. Een Plan B kan bijvoorbeeld het veiligstellen van een deeltijdbaan of het creëren van een stevige spaarbuffer inhouden. Dit vangnet biedt stabiliteit tijdens de transitie, zodat u zich zonder onnodige stress kunt concentreren op uw carrièredoelen.

zakenman-die-onderzoek-doet-en-aan de telefoon-zit-hoe-hij-van-carrière kan veranderen

12. Zoek professionele begeleiding

Professionele begeleiding kan uw loopbaantransitieproces aanzienlijk vereenvoudigen. Loopbaancoaches bieden persoonlijk advies en strategieën om uw reis soepeler te laten verlopen en begeleiden u bij elke stap op weg naar uw nieuwe carrière.

Zorg ervoor dat u voldoende onderzoek doet en zoek naar een coach wiens methodologie aansluit bij uw unieke behoeften.

Ga verder met je carrièreswitch

Een carrièreswitch maken is niet alleen een professionele verandering, het is een reis van zelfontdekking, veerkracht en groei. Houd er rekening mee dat de weg naar uw droombaan, zoals alle waardevolle reizen, gemarkeerd is met uitdagingen. Elke hindernis die je tegenkomt, is een kans om te leren, je aan te passen en verbeteren. Geloof in je vermogen tot verandering en blijf op koers, ook als de weg lastig wordt.

Hoewel het essentieel is om te erkennen dat hoewel zelfredzaamheid cruciaal is in dit proces, extra hulp soms het ontbrekende stukje van de puzzel kan zijn. BetterUp kan die leemte opvullen. Met onze coachingdiensten krijgt u persoonlijke begeleiding en de nodige hulpmiddelen om succesvol carrièreveranderingen door te voeren.