Verveling op het werk: hoe zet je het in je voordeel?

Vooruitgang op het werk

In welke situaties kun je verveling op het werk omzetten in een voordeel?

Verveling op het werk komt veel vaker voor dan je denkt in het bedrijfsleven. Het kan het gevolg zijn van twee verschillende oorzaken. Een werknemer kan zich vervelen op het werk omdat zijn missies hem niet interesseren, of niet aan zijn vaardigheden voldoen. Maar een medewerker kan zich ook op een concretere manier vervelen, omdat hij tijdens zijn werktijd weinig of in extreme gevallen niets te doen heeft. In deze tweede situatie is het mogelijk om je beschikbare tijd te benutten en er iets productiefs mee te doen.

Voorbeelden van situaties waarin het zinvol is om van verveling een voordeel te maken in plaats van te lijden onder de leegte van je dagen:

  • Je leidinggevende geeft je weinig werk. Hij vindt het moeilijk om te delegeren, of je wordt bewust buitengesloten.
  • Je taken zijn repetitief, je beheerst ze perfect en je bent er niet de hele dag mee bezig.
  • Uw bedrijf heeft een belangrijke klant verloren of ervaart een terugval in activiteit.
  • U komt terug van lang verlof (zwangerschapsverlof, sabbatical leave), of u bent in deeltijd gegaan en u heeft moeite met het herstellen van uw taken.

Goed om te weten : er bestaat een risico op verveling op het werk: dat van bore-out. Als je je op je werk verveelt, is het belangrijk om de situatie niet te laten aanslepen.

Hoe profiteer je van je verveling op het werk?

In het begin heb je zeker gebruik gemaakt van je vrije tijd om wat uit te rusten, door je over te geven aan afleidende activiteiten (sociale netwerken, online lezen, koffiepauzes, enz.). En dan, naarmate de tijd verstrijkt, vind je het steeds moeilijker om te profiteren van dit “koopje”. Het is normaal, het gebrek aan stimulatie en perspectief is deprimerend.

Om van verveling op het werk een voordeel te maken, een doel te vinden of doelen te stellen.

Hier zijn enkele aanwijzingen:

Verbeter uw professionele vaardigheden

Wil je tijdens je werkuren een opleiding volgen om je vaardigheden en knowhow aan te vullen, en je werktempo staat het toe? U kunt het binnenkort beschikbare beroepsopleidingsprogramma op de hoogte stellen en hierover met uw manager praten.

Goed om te weten : er zijn ook veel trainingen die zelfstandig gevolgd kunnen worden, waarvan sommige zelfs gratis online beschikbaar zijn.

Een ander idee is om samen met een collega aan de slag te gaan die functies vervult die breder of anders zijn dan die van jou. Je kunt samen met hem leren en hem aanbieden om een ​​deel van zijn werk op zich te nemen.

Verwen je collega’s

Ben je verveeld, maar ben je gelukkig in je bedrijf? Probeer jezelf nuttig te maken. Bied je hulp aan je collega’s aan, ontlast ze van bepaalde taken. Sorteer door mappen of archieven. Als uw bedrijf een bibliotheek of documentatiecentrum heeft, zorg dan voor het controleren of hervatten van de archivering. Waarom niet ook nadenken over de toekomst van het bedrijf en zijn werking, om suggesties te doen voor verbeteringen? Anders, feestelijker, kunt u ook een sportevenement, ontspanning of een bedrijfsavond organiseren.

Verfijn je applicatie zodat je je niet gaat vervelen

Is je cv een beetje gedateerd? Heb je nog nooit professionele sociale netwerken geraadpleegd? Gebruik de tijd die je hebt om je professionele profiel te inventariseren en je cv opnieuw te maken. Als je op zoek moet naar een nieuwe baan, dan is dit erg handig voor je. In deze context kunt u ook de tijd nemen om bepaalde aspecten van uw professionele sector te leren kennen, uw netwerk te verrijken en op de hoogte te blijven van het laatste professionele nieuws door dagelijks of wekelijks te kijken op internet.

Bereid je voor op je carrièreswitch

Als je al hebt nagedacht over een eventuele professionele omscholing, neem dan de tijd om deze optie serieus te bestuderen. Ontdek het op internet. Voer persoonlijkheidstesten uit of vraag een vaardigheidstest aan. Door verveling op het werk kun je beginnen aan uitgebreid documentair onderzoek dat je zal helpen een nieuw professioneel project te definiëren.

Investeer ergens anders

Een zaak trekt je aandacht en je hebt nooit tijd gehad om mee te doen? Het is nu of nooit om een ​​vereniging op te richten of er lid van te worden. Je kunt ook een blog maken die is gewijd aan een van je passies en wat inhoud schrijven vanaf je werkstation.

Zorg voor uw persoonlijke zaken

Wat als je je werkuren zou gebruiken om alles te regelen wat je geacht wordt te doen tijdens je persoonlijke uren: financiën beheren, je rekeningen betalen, inschrijvingen, administratieve papieren, medische afspraken, persoonlijke correspondentie, reisplannen… Eenmaal thuis ben je kunt uitgaan, genieten van uw dierbaren, genieten van uw favoriete hobby’s.

Verveling op het werk: laat de situatie niet verzanden

Verveling op het werk kan in een voordeel worden omgezet zolang de situatie tijdelijk blijft. Als je geen interessante functies en genoeg werk in je functie vindt, is dat omdat je het zult moeten veranderen.

Begin met te proberen met uw werkgever of meerderen te praten over het krijgen van meer werk of meer zinvolle verantwoordelijkheden. Als niets mogelijk is, of als er niets wordt gedaan, wees dan bereid om van baan te veranderen. Jij kan :