Tweede sollicitatiegesprek: welke vragen te stellen?

Zoek werk

Hoe herken je je gesprekspartner om de juiste vragen te stellen bij het tweede sollicitatiegesprek?

Vaak, het eerste sollicitatiegesprek wordt gevoerd door de persoon die verantwoordelijk is voor de werving van het bedrijf. Dit valideert een bepaald aantal punten: vaardigheden, ervaring, match tussen de behoeften van de functie en je vaardigheden als kandidaat.

Als je uit alle kandidaten bent geselecteerd, de tweede stap is vaak om je persoonlijkheid te valideren, waaronder je vermogen om te integreren in een team, een project te leiden of als je alle kwaliteiten hebt om een ​​goede manager te zijn. En heel vaak wordt het tweede wervingsgesprek toevertrouwd aan de persoon die verantwoordelijk is voor het beheer van u.

De eerste vraag die je voor je tweede gesprek moet stellen is dan ook: wie ontmoet ik tijdens het tweede gesprek?

Afhankelijk van deze informatie is het aan jou om de tijdens het interview te stellen vragen aan te passen. bijvoorbeeld voor de besproken onderwerpen verdiepen tijdens het eerste gesprek als u de HRD opnieuw ontmoet, of bespreekt meer operationele vragen als je te maken hebt met je toekomstige leider.

Welke vragen moet u stellen over het bedrijf tijdens het tweede sollicitatiegesprek?

Jullie hebben, u heeft a priori tijdens je eerste sollicitatiegesprek goed de ins en outs van de in te vullen functie hebben uitgediept. Het tweede gesprek biedt de mogelijkheid om bepaalde vage punten te verduidelijken, maar ook om je kennis van het bedrijf te ontwikkelen.

Vragen over bedrijfscultuur

Ze bewijzen dat je jezelf daar begint te projecteren. Tegelijkertijd evalueer je belangrijke factoren voor je toekomstige motivatie.

Voorbeeldvragen over bedrijfscultuur

 • Wat zijn de waarden van het bedrijf?
 • Is het toegewijd aan een MVO-beleid?
 • Zijn er grote gebeurtenissen die het leven van het bedrijf accentueren?
 • Hoe vaak worden er successen gevierd?

Vragen over de activiteit van het bedrijf

Verder, door in te stellen zakelijke vragen als geheel zul je een bredere visie hebben en je interesse tonen buiten de aangeboden baan. Zo verzamelt u bijkomende informatie over de gezondheid van het bedrijf en de activiteitssector en toont u tegelijkertijd uw wens om een ​​360°-visie te hebben.

Voorbeelden van zakelijke vragen

 • Wat zijn de doelstellingen van het bedrijf op middellange en lange termijn?
 • Hoe staat het tegenover de concurrentie?
 • Wat zijn zijn grootste uitdagingen op dit moment?

Welke vragen moet u stellen over het team tijdens het tweede sollicitatiegesprek?

Naast je vaardigheden, de recruiter moet beoordelen of je in een bestaand team past. Stel in plaats van te zeggen dat u over het algemeen goede relaties hebt met uw collega’s, vragen die uw relationele intelligentie en onthul je soft skills:

Voorbeelden van vragen over uw toekomstige team

 • Hoe is het team opgebouwd?
 • Wat zijn de profielen waaruit het bestaat?
 • Hoe gaat het evolueren?
 • Wat zijn de relaties tussen de verschillende medewerkers?
 • Wat is de context van deze afspraak?

Dit tweede gesprek stelt u ook in staat om het type management te identificeren dat wordt uitgeoefend binnen het bedrijf en in het team dat u zou kunnen vervoegen:

 • Hoe stimuleer je de autonomie van medewerkers?
 • Is het een bevrijd businessmodel?
 • Zijn de managers van interne promotie?

Wanneer praktische vragen stellen bij het tweede sollicitatiegesprek?

Als je in de tweede sollicitatiefase zit, overweegt het bedrijf serieus om je een baan aan te bieden. U heeft dus de legitimiteit om vragen te stellen met betrekking tot: arbeidsvoorwaarden :

Voorbeelden van vragen over arbeidsomstandigheden:

Dring er niet sterk op aan om het bedrag van uw Tickets-Restaurant te weten, bepaalde vragen moeten het zwijgen worden opgelegd in een sollicitatiegesprek. Aan de andere kant, verberg deze vragen die noodzakelijkerwijs deel uitmaken van de discussie tijdens een tweede sollicitatiegesprek niet.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd op 8-10-2021. Bijgewerkt 4/12/2022.