Staking in de horeca met Kerstmis: zonder werknemers in bars en restaurants

Nieuws

De staking in de horeca, bijeengeroepen door de Arbeiderscommissies (CCOO) in de Gemeenschap van Madrid, zal plaatsvinden gedurende vijf sleuteldagen voor de sector. De maatregel zal gevolgen hebben voor de kerstperiode, met name de 25 en 31 december en 1,5 en 6 januari. De vakbond eist dat de onderhandelingen over de CAO Horeca en Toeristische Activiteiten, die vastzaten omdat er geen overeenstemming werd bereikt met de werkgevers, worden gedeblokkeerd.

De vakbond wijst erop dat “we na vier bijeenkomsten genoodzaakt zijn te demonstreren tegen de houding van de werkgevers in de sector, die zich niets aantrekken van de behoeften van de 180.000 werknemers“, aldus de verklaringen van de algemeen secretaris van de Federatie van Diensten van de vakbond, Ángeles Balué, aan persbureau Europa Press.

Er is geen akkoord over de salarisverhoging van werknemers

Het belangrijkste punt waarom vakbonden en werkgevers in de horecasector geen overeenstemming bereiken tijdens de onderhandelingen over de Collectieve overeenkomst, zit in de procentuele stijging van de salarissen. Van haar kant vragen de Arbeiderscommissies dat a Een stijging van 15% in drie jaar tijdDat wil zeggen 7% voor 2023, 4% voor 2024 en nog eens 4% voor 2025. “We hebben geprobeerd de salarisverhoging te vervroegen, maar ze reageren met een lager tegenbod”, zegt Balué.

Om deze reden heeft de vakbond een beroep gedaan op de sector “omdat geduld een grens heeft” en vragen ze klanten om de maatregel te steunen als een gebaar van “solidariteit”. De salarisverhoging is niet de enige eis van de arbeiders, die “maak een einde aan onzekere arbeidsomstandigheden”. Hieraan worden nog andere toegevoegd, zoals de regulering van het discontinue deeltijdcontract van onbepaalde duur, de aanpassing van de huidige arbeidswetgeving aan de overeengekomen regelgeving en de verbetering van de promotiecriteria.

De staking zal plaatsvinden op belangrijke data voor de sector, omdat de activiteit met Kerstmis piekt, vooral in Madrid, dat een aanzienlijk aantal toeristen ontvangt. Volgens de algemeen directeur van de horeca van de stad, Juan José Blardony, zal de sector dit jaar alleen tijdens de kerstdiners is van plan om 12% meer op te halen dan in 2022.