SEPE-steun van 600 euro voor het volgen van opleidingen: voor werkenden en werklozen

Nieuws

De staatsdienst voor arbeidsvoorziening (SEPE), in samenwerking met de Staatsstichting voor Arbeidsopleiding (Schedee), heeft een open oproep voor overheidssubsidies waarmee u een steun van 600 euro ter financiering van opleidingen.

Het gaat om sommigen “microkredieten” die tot doel hebben dat 100.000 mensen opleidingsprogramma’s kunnen voltooien die gericht zijn op het verbeteren van hun professionele carrière, hun inzetbaarheid of die hen in staat stellen vaardigheden te verwerven voor digitale, ecologische en productieve transformatie. Maar wie kan erom vragen? Fundae beantwoordt deze vraag op haar website en maakt duidelijk dat de volgende groepen deze kunnen aanvragen:

  • Werkende, werkende en werkloze mensen. Voor cursussen van een gelijk of groter bedrag ontvangen zij een beloning van 600 euro.
  • Opleidingsentiteiten of groepen opleidingsinstituten, verwijzend naar de opleidingsprogramma’s die zijn opgenomen in de Catalogus van opleidingsspecialiteiten van het nationale werkgelegenheidssysteem. Daarnaast is er voor hen een prijs van 600 euro, met een extra module van 100 euro per deelnemer.

Er moet echter rekening mee worden gehouden dat het voor het ontvangen van de onderscheiding van 600 euro noodzakelijk is om de cursus eerder te hebben afgerond. Dat wil zeggen dat het geld wordt ontvangen nadat het is verzonden. Op dezelfde manier moet de cursus betrekking hebben op een van de onderwerpen die in de oproep aan bod komen (officiële graden uit het onderwijs- of universitaire systeem zijn niet inbegrepen, inclusief master- of postdoctorale graden, evenals graden, certificeringen of beroepsopleidingsaccreditaties) en moet uitgevoerd vóór 30 september 2024.

Hoe SEPE-microkredieten voor training aan te vragen

Aanvragers kunnen hun aanvragen indienen tot 30 september 2024 en de subsidies worden toegekend onder een ‘niet-competitief concurrentieregime’. Daarom zullen besluiten worden genomen door volgorde van indiening van de aanvragen totdat het begrotingskrediet is uitgeput.

De oproep geldt voor de hele staat en hoewel deze wordt beheerd door de SEPE, moet uw aanvraag via Fundae worden gedaan en vindt de verwerking ervan online plaats. Eenmaal binnen hoeft u alleen maar de oproep “Microcredits 2023-2024” te selecteren, u te registreren bij het Cl@ve-systeem, een elektronisch DNI of digitaal certificaat en de informatie in te vullen die op het scherm verschijnt (in deze link vindt u een handleiding met de stap Stap).

Ten slotte is het belangrijk om enkele regels te kennen. Per werkende of werkloze wordt slechts één aanvraag aanvaard. Ook natuurlijke personen mogen tijdens de gehele oproep slechts één trainingsactie uitvoeren.