Slagen in een online- of webcaminterview: 5 tips om het verschil te maken

Zoek werk

Zodra je cv is geselecteerd door de recruiter, kan deze je een eerste gesprek op afstand aanbieden. Hij heeft verschillende opties: telefonisch of via videoconferentie (verschillende platforms laten het toe zoals Teams, Zoom, Skype, Hangouts om er maar een paar te noemen …).

De perfecte setting voor een sollicitatiegesprek op afstand

Of het nu gaat om een ​​telefonisch interview, webcam, videoconferentie of zelfs een video-interview, het belangrijkste is om jezelf in de juiste omstandigheden te brengen om te slagen.

Kies voor kwaliteitsgeluid (online interview en zelfs via webcam) een rustige plek die niet wordt vervuild door mensen die naar je huis komen en gaan. Het gaat erom dat je tijdens je gesprek op afstand niet wordt afgeleid door de soms onvoorspelbare buitenomgeving. Breng uw familie, huisgenoten of iemand anders op de hoogte die u zou kunnen onderbreken tijdens het webcam- of telefoongesprek. Sluit zeker de ramen en beperk het omgevingsgeluid (wasdroger draait, koffiezetapparaat aan, enz.).

Als u de camera van uw computer of telefoon gebruikt, zorg er dan voor dat u de achtergrondkleur achter u kiest. Een effen, neutrale en niet te agressieve wand verdient de voorkeur. Let ook op de opslag van de kamer die achter je verschijnt. Ben jij het rommelige type in je interieur, dan kun je deze boodschap beter niet overdragen aan de recruiter.

Laatste logistieke trucje, je kunt eventueel wat spiekbriefjes op de rand van je scherm plakken.

Controleer uw communicatiemiddelen vóór het online- of webcaminterview

Aan de technische kant is het doel om niet meer tijd te besteden aan het proberen om uw telefoon of computer aan de praat te krijgen dan de tijd die is toegestaan ​​voor het virtuele sollicitatiegesprek. Naast de staat van stress of nervositeit die u hierdoor kunt krijgen, stuurt u niet per se de juiste boodschap naar de recruiter over uw vermogen om communicatiemiddelen op afstand te gebruiken wanneer u op afstand werkt.

Een tip, controleer de batterijen van je telefoons en laptops, de kwaliteit van het internetnetwerk, geluid en beeld een kwartier voor de geplande tijd bij de recruiter.

Ook voor een interview op afstand moet je kleding passend zijn

Zelfs als het interview op afstand is, is het geen kwestie van je dresscode verwaarlozen onder het voorwendsel dat de recruiter je niet volledig zal zien (of helemaal niet als het een telefonisch interview is). Of het interview nu virtueel of fysiek is, de dresscodes blijven hetzelfde. Je moet dus de juiste outfit kiezen voor een sollicitatiegesprek.

Neem via webcam of online het uiterlijk van een kandidaat over. Vermijd ook de “halve” interviewoutfit. Dat wil zeggen, de representatieve top (walker, blouse, jas…) en de casual broek (short, jogging, deken…), als je ervan uitgaat dat je gesprekspartner je alleen ziet zitten. Inderdaad, als je om een ​​bepaalde reden X of Y moet opstaan ​​(om een ​​document te halen, een licht aan te doen of je oplader aan te sluiten), zal je favoriete jog de recruiter waarschijnlijk verbazen. Door van top tot teen goed gekleed te zijn, voorkomt u dat u zich minder presentabel maakt voor uw sollicitatiegesprek op afstand.

Bereid de antwoorden op sollicitatiegesprekvragen zorgvuldig voor

Zien we onszelf dezelfde vragen stellen tijdens een virtueel sollicitatiegesprek? Het antwoord is ja. Het verloop van de uitwisseling is bijna identiek aan de traditionele fysieke uitwisseling met de recruiter. Deze laatste zal op dezelfde manier proberen uw technische (knowhow) en gedragsmatige (soft skills) compatibiliteit te beoordelen. Maar ook je vermogen om te integreren in het bedrijf, gezien zijn morele waarden.

Ons advies: bereid vooraf de antwoorden op de 20 meest voorkomende vragen voor ter voorbereiding op je sollicitatiegesprek.

Online aan je enthousiasme werken

Online of via de webcam moet u zich vanaf de eerste minuten van het wervingsgesprek goed opstellen. Hier zijn een paar tips.

  • Blijf gefocust tijdens de virtuele uitwisseling. De duur van een sollicitatiegesprek varieert tussen een half uur (voor een meer junior profiel) en een uur (voor een meer ervaren kandidaat).
  • Kijk altijd heel enthousiast. Voor de felbegeerde functie, maar ook voor het bedrijf. Enthousiasme is te horen aan de telefoon, dus glimlach (vooral als je op camera wordt betrapt).
  • Accepteer de stiltes van de recruiter. Aan de telefoon kunnen blanke mensen ingewikkeld zijn om mee om te gaan. Maar start niet koste wat kost “hallo hallo”. De recruiter maakt misschien gewoon aantekeningen en/of denkt na over de volgende vraag. Dus wacht zonder iets te zeggen, haast je niet.

Te enthousiast? Pas op dat u de recruiter niet afsnijdt. Laat uw gesprekspartner vooral tot het einde van zijn vragen en opmerkingen gaan. Aan de telefoon is niets erger dan twee mensen die tegelijkertijd praten. Te lange pauzetijden moet je goed weten in te vullen. Kom meer te weten over het bedrijf en de aangeboden functie op een moment dat jou het beste lijkt.

U heeft nu alle sleutels in handen voor een succesvol interview op afstand, online of via videoconferentie. Veel succes met je onderzoek!