Saiz viert de 21 miljoen aangesloten sociale zekerheidsorganisaties, dit cijfer “zal de annalen van de geschiedenis ingaan”

Nieuws

De Minister van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie, Elma Saizheeft via een video op zijn sociale netwerken zijn tevredenheid geuit over de gegevens over aangesloten bedrijven van de Sociale zekerheid in april. Maand waarin meer dan 21 miljoen werknemers voor het eerst een aantal dat volgens Saiz “de annalen van de geschiedenis zal ingaan”. Dat betekent in totaal 199.538 meer aangeslotenen dan in maart. De minister benadrukt dat het bovendien een atypische april is, vanwege de afwezigheid van Pasen, een vakantieperiode die doorgaans van invloed is op de stijging van de werkgelegenheid.

Zo reageerde de minister op de werkloosheidsgegevens die maandag 6 mei werden gepresenteerd met betrekking tot de maand april. Het plaatsen van de werkloos onder 2.666.500 mensen, de laagste cijfers sinds september 2008. Vergeleken met de maand maart daalde het aantal werklozen met 60.503 mensen, wat neerkomt op 2,22% minder in april. Yolanda Díaz van haar kant schrijft deze goede werkloosheidsgegevens toe aan de arbeidshervorming en de verhoging van het interprofessioneel minimumloon.

“Enkele data om als land te vieren”

De optimistische boodschap van Saiz weerspiegelt niet alleen de positieve impact van deze gegevens op de huidige economische vooruitzichten, maar voedt ook de hoop op een duurzaam herstel in de loop van de tijd. De minister van Inclusie wijst ook op de groei van het lidmaatschap van meer kwetsbare groepen, zoals vrouwen, waarbij de grens van 10 miljoen wordt overschreden in termen van het aantal vrouwen dat is aangesloten bij de sociale zekerheid.

In het geval van de jonger dan 30 jaaris het lidmaatschap 5 punten boven het gemiddelde gestegen. Sinds vóór de pandemie is het met 15,2% gestegen. Een ander gegeven dat Saiz benadrukt als ‘een reden om feest te vieren’ is het historische record van 3,36 miljoen zelfstandige leden, een cijfer dat sinds 2008 niet meer is voorgekomen, en waarbij de sterke vrouwelijke aanwezigheid opvalt.

Deskundigen hebben de beweringen van Saiz gesteund en benadrukten dat deze mijlpaal niet alleen een symbool is van economisch herstel, maar ook een veelbelovend teken voor de toekomst. De economische stimuleringsmaatregelen en de geleidelijke reactivering van verschillende sectoren hebben aanzienlijk tot deze verwezenlijking bijgedragen.