Rekrutering, omscholing, tewerkstelling van leidinggevenden, management, salaris…: onze selectie van de beste artikelen gepubliceerd in juli 2023

Nieuws

Ga naar de artikelen door op de titels te klikken. Let op: sommige artikelen vereisen een abonnement.

Verandering in werkgelegenheid /Impact IA, automatisering, digitalisering, herindustrialisering

Herindustrialisatie: “Frankrijk bevindt zich in een enorm moment van kansen”

Le Figaro – 17 juli

INTERVIEW – Senior Associate Director bij McKinsey, Hugues Lavandier, is van mening dat de industrie een “cyclusverandering” doormaakt waarvan Frankrijk zou kunnen profiteren.

In de Verenigde Staten vindt een massale overdracht van rijkdom naar het zuiden plaats

Les Echos – 9 juli

Bevolkingsmigraties van het noordoosten of Californië naar de zuidoostelijke staten zijn versneld met de Covid. In twee jaar tijd stroomde $ 100 miljard aan belastbare inkomsten binnen. Financiële diensten en nieuwe industrieën zijn booming.

Volgens een enquête is de opkomst van telewerk wat de perceptie van werk het meest heeft verstoord

Le Figaro – 7 juli

Het zijn de jongsten die het meest voor deze verandering zijn. Volgens een OpinionWay-enquête voor Sia Partners geloven bijna zeven werkende mensen in de leeftijd van 18 tot 24 op de tien (69%) dat het de relatie met werk positief heeft veranderd.

Bedrijfstransformaties: hoe nieuwe generaties verwelkomen?

BFM Zaken – 7 juli

Hoewel 1/4 van de huidige werktaken door AI zou kunnen worden geautomatiseerd (bron Goldman Sachs-rapport – maart 2023), welke wereld van werk zullen jongeren onder de 20 de komende jaren vinden? Interview met François Candelon, global director van de Boston Consulting Group Henderson Institute.

Gilles Babinet: “ChatGPT staat voor de komst van een nieuw tijdperk”

Leidersmagazine – 5 juli

Gilles Babinet is medevoorzitter van de National Digital Council, professor aan Sciences Po Paris en lid van het Institut Montaigne. Hij heeft net gepubliceerd Hoe hippies, god en wetenschap het internet hebben uitgevonden, een werk waarin hij de respectievelijke invloeden tussen nieuwe technologieën en dominante ideologieën belicht. Als onderdeel van zijn toespraak bij de USI richt hij zich voor Décideurs op de kwestie van ChatGPT en de impact ervan op de wereld van werk. In dit interview daagt hij HR-managers uit over hun noodzakelijke betrokkenheid bij het onderwerp AI en de impact ervan op vaardigheden en banen.

Verenigde Staten: het beroep van directiesecretaresse moet zichzelf opnieuw uitvinden

De wereld – 5 juli

Het aantal directiesecretaressen, een overwegend vrouwelijk beroep, is enorm teruggebracht. De erfgenamen van de assistenten van de jaren zestig zijn meer gekwalificeerd, werken soms op afstand en voor meerdere mensen.

Verzadiging veranderen: mythe of realiteit?

Forbes – 4 juli

We gaan een fase van exponentiële verandering in door een vorm van technologische convergentie (digital, AI, robotisering, etc.) Op basis van een bevraging van 22 grote groepen proberen onderzoekers het belang van verandering in organisaties en het gevoel in een context van transformatie in te schatten.

Werkgelegenheid acteurs

Tijdelijk werk, een troef voor herindustrialisatie

Le Figaro – 6 juli

In april steeg de uitzendarbeid in de industrie met 1,7%, terwijl de handel met 11,3% instortte en het transport met 7,5%. Korte contracten zouden een deel van de arbeidsbehoefte voor herindustrialisatie kunnen dekken. Uitleg.

Werkgelegenheid: waarom valt de interim in een diepe depressie?

Frankrijk Info – 6 juli

De uitzendbranche ziet zijn bedrijvigheid sinds het begin van het jaar teruglopen. De opleving van vorig jaar is duidelijk voorbij. Voorlopig is de daling beperkt, maar de trend zal zich waarschijnlijk in de loop van de tijd stabiliseren.

Werving

“Frankrijk leidt jaarlijks 37.000 ingenieurs op, India 1,5 miljoen” (Julien Einaudi, Ortec)

De tribune – 9 juli

ECONOMISCHE BIJEENKOMSTEN IN AIX-EN-PROVENCE. La Tribune ontvangt economische en politieke besluitvormers live vanuit haar buitenstudio tijdens de drie dagen van de Rencontres d’Aix, het Davos van de Provence. Deze zaterdag hebben Alain Di Crescenzo, president van CCI France en Julien Einaudi, algemeen directeur van Ortec environment, van training de belangrijkste uitdaging gemaakt voor het herindustrialiseren van Frankrijk.

Discriminatie bij aanwerving: een wetsvoorstel wil “testen” veralgemenen

BFM Zaken – 5 juli

De tekst voorziet in de oprichting van een speciale dienst, verbonden aan Matignon, die “de missie zou hebben om burgers die erom vragen te helpen bij het uitvoeren van individuele tests”.

Waarom verschijnen er ‘bedrijfskantoren’ op middelbare scholen voor beroepsonderwijs?

20 minuten – 5 juli

“Een netwerk creëren voor wie er geen heeft”. Dat is het doel van de ‘corporate offices’ die aan het begin van het schooljaar zullen worden opgericht in de middelbare scholen voor beroepsonderwijs. In de academie van Toulouse staan ​​de 64 referenten in de startblokken

Alert op de behoefte aan arbeid bij de energetische renovatie van gebouwen

BFM Zaken – 3 juli

France Strategy schat de behoefte aan tussen de 170.000 en 250.000 extra banen, die zouden moeten worden geconcentreerd in regio’s met een groot aandeel energiezeven (noordoostelijke wijk, centrum) en oliegestookte ketels (rond het Centraal Massief, oosten).

Zomerbaan: “Als je twee maanden vakantie hebt, is het goed werken”

De Parijzenaar – 2 juli

Je licentie financieren, je eigen restaurant opzetten, je ervaringen verrijken… Zoveel redenen om een ​​kleine baan te zoeken. Vier studenten delen hun gevoelens, allemaal gemotiveerd om te werken tijdens het zomerseizoen.

Omscholing

Na 15 jaar in het ziekenhuis bekeert een verpleegster zich

Frankrijk Info – 3 juli

Na 15 jaar ziekenhuiservaring besloot Noreline Modon het roer om te gooien en gemeenschapsmanager te worden. Ontmoeting.

Psychologie en werk

Evolutie van de plaats van jongeren op de arbeidsmarkt sinds 1945

Als onderdeel van een wetenschappelijk bemiddelingsproject van Sciences Po’s Interdisciplinair Laboratorium voor de Evaluatie van Openbaar Beleid, gepubliceerd in samenwerking met “Le Monde”, analyseert socioloog Camille Peugny de evolutie van de plaats van jongeren op de arbeidsmarkt van 1945 tot heden.

Welke plek voor werk in ons leven?

Advies – 5 juli

In de aanloop naar de economische bijeenkomsten van Aix-en-Provence stellen Emilie de Lombarès, voorzitter van de raad van bestuur van Onet, en Claudia Sénik, lid van de Circle of Economists, vraagtekens bij de plaats van werk in ons leven.

Na het “grote ontslag”, de grote spijt van medewerkers die graag terug zouden willen

Le Figaro – 4 juli

Het fenomeen van deze zogenaamde “boemerang”-executives, die terugkeren naar hun bedrijven van voor de crisis, blijft groeien, maar de betrokkenen stellen bepaalde voorwaarden.

Opname

De lange en moeilijke mars van vrouwen naar de industrie

De tribune – 11 juli

Het aandeel vrouwen in de industrie bereikt volgens INSEE nog geen 30%. De figuur worstelt om te evolueren en verbergt grote verschillen naargelang de sectoren en het soort functies dat ze bekleden. Geef de schuld aan stereotypen die sinds school goed verankerd zijn en die meisjes afleiden van studies die leiden naar de vele beroepen in de industrie. In een poging hun aanwezigheid in bedrijven in de industrie te versterken, mobiliseren deze laatsten zich naast verenigingen.

Religieus gegeven in bedrijven: problematische situaties nemen toe

Het kruis – 5 juli

De 9e jaarlijkse barometer van religie in bedrijven, gepubliceerd op woensdag 5 juli, laat een toename zien van gevallen waarin een verzoek in verband met religie voor spanningen zorgt in het bedrijf. De tools bestaan ​​om deze uitdagingen het hoofd te bieden, maar ze worden nog niet voldoende ingezet in bedrijven.

Niemand is blij met diversiteitsinspanningen op het werk

Wall Street Journal – 3 juli

Lang voordat het Hooggerechtshof vorige week uitspraak deed over positieve discriminatie, waren er op werkplekken in het hele land spanningen ontstaan ​​over pogingen om diverse werknemers aan te nemen, te behouden en door te laten stromen.

Beheer

De manager, het geheime ingrediënt van de employee experience

Harvard Business Review – 3 juli

Volgens de National Employee Experience Barometer moeten bedrijven hun managementbeleid versterken om de echte hefboom van HR-succes te benadrukken: de managerervaring.

Als je ernaar streeft een groot leider te zijn, wees dan aanwezig

Harvard Business Review – 2 juli

Het vergt inspanning en discipline, maar u en uw medewerkers zullen er waardevolle voordelen van plukken.

Leiderschap: hindernissen bij het luisteren

Harvard Business Review – 1 juli

Je kunt geen leiderschap tonen als je niet volledig kunt horen wat anderen te zeggen hebben. Hier zijn enkele manieren om het te repareren.

Salaris

Een kwart van de mkb-bazen is van plan om in 2023 minder te gaan betalen

Le Figaro – 5 juli

Ondanks bemoedigende economische indicatoren in verschillende sectoren, blijven leiders voorzichtig wat betreft het loonbeleid. Dit gaat hen zelf ook aan, aangezien velen van hen geen verhoging van hun bezoldiging voorzien.

Balans persoonlijk leven / Beter leven op het werk

Bent u slachtoffer van “micromanagement”? 7 tips om eruit te komen

Advies – 5 juli Focus op de oplossingen in plaats van alleen het probleem te presenteren. In plaats van een probleem aan te wijzen, presenteer je verschillende ideeën en suggesties om het op te lossen: “Ik dacht aan de volgende drie oplossingen voor ons huidige project”

Mag ik mijn huisdier meenemen naar mijn werk?

TF1 Nieuws – 4 juli

Wilt u uw huisdier meenemen naar het werk om optimaal te genieten van zijn aanwezigheid? Hoewel de Franse wet het niet formeel verbiedt, is de komst van een hond, een kat of een NAC (Nieuwe huisdieren: knaagdieren, vogels, reptielen, enz.) op de werkplek nog steeds zeer zeldzaam.

Kantoortaal: “gedoe”, valse vakanties, echt gedoe

De wereld – 3 juli

Deze misleidende term, die bestaat uit telewerken op een plek die meestal bedoeld is voor vakanties, markeert een nieuwe fase in de vervaging tussen professioneel en privéleven.

Moeder aan het werk: hoe u twee “to do-lijsten” beheert, het gezin en de professional

20 minuten – 3 juli

De mentale belasting van ouders, die nog steeds vooral moeders betreft, heeft de auteur Shelley Greiver besloten om erover te glimlachen met haar boek “Het pad naar geluk is bezaaid met kiezelstenen (en hondenpoep)”

Ondernemerschap

Ondernemerschap in Frankrijk wordt democratischer maar kan beter (Global Entrepreneurship Monitor)

De tribune – 4 juli

De polsslag van ondernemerschap over de hele wereld volgen. Dat is de doelstelling van het jaarverslag van de Global Entrepreneurship Monitor. In de zojuist verschenen editie over het jaar 2022 onthult de sectie over Frankrijk, geleid door LabEx Entreprendre uit Montpellier, dat ondanks een gespannen geopolitieke situatie de ondernemersactiviteit vordert en democratischer wordt. Een terugblik op deze resultaten in zes punten.

Ongebruikelijk

Mijn werk: geluidstechnicus in de Tour de France

Frankrijk Info – 6 juli

Geluidstechnicus Alexandre Abergel doet dit jaar verslag van de Tour de France. Een baan die scholieren intrigeert die hun vragen stellen aan de microfoon van franceinfo junior.

Deze psycholoog leert soldaten doden

Frankrijk Info – 6 juli

Het Oekraïense tegenoffensief gaat door. Kiev blijft burgers rekruteren. Om hen beter voor te bereiden, versterkt het leger zijn gelederen met psychologen die zijn ingehuurd om deze burgers voor te bereiden op moord.