De papier-kartonsector voorziet jaarlijks 700 aanwervingen van kaderleden: solliciteren of niet?

Nieuws

Ze getuigen

 • Isabelle Margadirecteur van deAfifor (Opleidingsvereniging voor de papier- en kartonindustrie) en directeur Werkgelegenheid-Opleiding van de branche
 • Emanuel Maingard federaal afgevaardigde belast met de afdeling papier en karton bij de CFDT
 • Sébastien Silvestredirecteur van Esepac, de hogere verpakkingsschool
 • Carlo Tunonalgemeen secretaris van Filpac-CGT, federatie van de boek-, papier-, karton- en communicatiebureau-industrie, en medewerker van “Canson” papierfabrieken
 • Catharina Goujonmarketingmanager voor verpakkingsgroep Stratus
 • Caroline Anquetilalgemeen afgevaardigde van Unidis (intersectorale vakbond van papier en karton voor dialoog en social engineering).
 • Christel TroxlerHRD van Stratus-verpakkingen
 • Een centrale CFDT-vakbondsafgevaardigde die in de papier- en kartonsector werkt voor een bedrijf met meer dan 300 mensen
 • Marie-Noelle AmiotCEO van Thiolat
 • Isabel ValentijnKamerlid, co-auteur van het informatief rapport over de papierrecyclingsector
 • Camille Galliard-MinierKamerlid, co-auteur van het informatief rapport over de papierrecyclingsector

Bron : de site van de papier- en kartonindustrie

De papier-kartonsector begrijpen: een snel veranderende sector die het slachtoffer is van zijn oude reputatie

Met een omzet van 20,3 miljard euro staat de Franse papier- en kartonindustrie op de derde plaats in Europa, na Duitsland en Italië. De branche doet ertoe 1.280 bedrijven en 63.500 medewerkers in Frankrijk die bezetten 70 transacties. Maar het lijdt aan een matige reputatie:

 • Hij moest de confrontatie aangaan de-industrialisatie leed onder Frankrijk sinds de jaren 80. Tussen 2005 en 2020 verloor de Franse papier- en kartonindustrie bijna 20.000 banen terwijl de Duitsers hun personeelsbestand versterkten.
 • Het wordt rechtstreeks beïnvloed door de daling van het lezen van kranten op papier, de vermindering van folders, oververpakking maar ook de digitalisering van administratieve documenten (2023-2025), de daling van het printen op papier door telewerken… Nieuwe gewoonten die de papierproductie beïnvloeden, ook al is de behoefte aan kartonnen verpakkingen voor online verkoop explosief toegenomen.
 • Bij dit beeld van een industrie in verval komt een (verkeerde) visie op papier en karton vervuiler.

Gevolg: werkgevers moeten mensen aannemen, maar hebben moeite om kandidaten aan te trekken.

Isabelle Marga

“De situatie is zeer kritiek, met bedrijven die geen kandidaten vinden, met name voor technische functies die worden ingenomen door technici en ingenieurs. betreurt Isabelle Margain, directeur van Afifor (Opleidingsvereniging voor de papier- en kartonindustrie) en als zodanig directeur werkgelegenheidsopleiding van de branche. Een voorbeeld: in september 2022 hebben we 72 aanbiedingen gedaan van leerling-papieringenieurs. Er zijn slechts 22 contracten getekend. De overige plaatsen zijn niet bezet. Het is min of meer dezelfde situatie als het gaat om het aantrekken van technici, supervisors en leidinggevenden. Voor de arbeiders is het nog erger.

Maar tussen nu en 2030 krijgt de sector het hoofd te bieden pensioneringen en bij een toename van de arbeidsbehoefte. Afifor schat dat er jaarlijks 4.000 werknemers gevonden zullen worden, waaronder 700 kaderleden.

Bovengemiddeld loon in papier-karton

Zowel werkgevers als werknemers vinden dat echter het ontbreekt de sector niet aan troeven. De eerste heeft te maken met de forse salarissen die daar worden uitgeoefend. In deze tak van de economie is het gemiddelde salaris 42.000 euro bruto per jaar. Dat is veel, volgens jonge ingenieurs IIESF 2022 studie, vanaf gemiddeld 38.000 euro bruto per jaar.

Sébastien Silvestre

“Onze afgestudeerden vinden heel makkelijk werkillustreert Sébastien Silvestre, directeur van Esepac, de hogeschool voor verpakkingen waar toekomstige projectmanagers in verpakkingsontwikkeling via de master packaging design engineering worden opgeleid. We studeren er 80 per jaar af, terwijl de markt het dubbele zou kunnen absorberen. Met 55% vrouwelijke afgestudeerden, 400 aanbiedingen per jaar voor 80 afgestudeerden, bedragen de aanwervingssalarissen van onze afgestudeerden ongeveer 36.500 euro bruto per jaar. Ze zijn dan verpakkingsontwerpers of verpakkingsontwikkelingsmanagers. Over 10 jaar krijgen ze gemiddeld zo’n 67.000 euro bruto per jaar om uit te komen op 80.000 euro bruto per jaar, vooral in Ile-de-France. Buiten dat, maar het komt zelden voor, zullen ze het beheer van een site, een fabriek of een algemeen management integreren.”.

Dit wordt bevestigd door Carlos Tunon, secretaris-generaal van de Filpac-CGT, federatie van de boeken-, papier-, karton- en communicatiebureau-industrie, zelf een medewerker van de “Canson” papierfabrieken. “Een jonge kaderlid die in onze sector start, krijgt zo’n 35.000 tot 40.000 euro bruto per jaar. We zitten boven de brancheminima”.

Voor Emmanuel Maingard, de federale afgevaardigde van de CFDT-vakbond die verantwoordelijk is voor de papier-kartontak, moeten we geen al te idyllisch beeld schetsen. “Zonder af te raden om in de papier-kartonsector te komen werken, zal ik deze visie temperen . Sommige werkgevers betalen goed en bieden goede interne overeenkomsten. Maar over het algemeen geldt dat als de sector problemen heeft met het aannemen van personeel, dat komt doordat er geen aanbod is Arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk Voor de jongeren. Zo ervaren we grote moeilijkheden bij het onderhandelen over lonen, opleiding en arbeidsvoorwaarden op brancheniveau. Als ik zou moeten kiezen, vervolgt hij, JIk stuur mijn kind liever naar de apotheeksector dan naar de papier-kartonsector”.

Zijn de arbeidsomstandigheden in de papier-kartonindustrie aantrekkelijk?

Gebukt onder een gebrek aan imago, een tekort aan kandidaten en soms managementpraktijken uit een andere tijd, heeft de sector zijn updaten leidinggevenden aan te trekken.

Een cultuur van interne promotie

Catharina Goujon

De troefkaart van de papier-kartonsector voor het aantrekken van kandidaten: mogelijke loopbaantrajecten. Zoals de carrière van Catherine Goujon: ze begon als verkoopster bij Stratus packaging groupe (specialist in bedrukte etiketten) met een BTS op zak Zo’n 20 jaar later werd ze er marketingmanager van. “Loopbaanontwikkeling maakt deel uit van de waarden van onze werkgever”, ze merkt op.

Een derde van de “ouderwetse” werkgevers

Carlo Tunon

De arbeidsomstandigheden zijn ook afhankelijk van de bedrijven. “Ik zou iemand die dicht bij ons staat aanraden om zich bij onze sector aan te sluiten, voegt Carlos Tunon van Filpac-CGT toe. Tweederde van de werkgevers is kwaliteitsvol. Maar een derde vormt een probleem met hun armada van kleine bazen, meedogenloze methoden, anti-vakbondsgezindheid waarbij leidinggevenden worden gebruikt als citroenen, ze uitknijpen terwijl er sap is en ze vervolgens afwijzen… Dat gezegd hebbende, in tweederde van de kwaliteit is interne promotie een realiteit. Onze sector geeft een kans aan degenen die werken, ook al constateer ik een toename van burn-out onder managers, gekoppeld aan een steeds zwaarder wordende werkdruk”.

Een speerpuntsector van de circulaire economie

Een andere grote troef in 2023, de sector is een van de meest deugdzame in termen van circulaire economie. Volgens Afifor is het papier-karton gemaakt van 80% gerecyclede grondstoffen. Hierdoor kan afval hergebruikt worden.

Caroline Anquetil

“Bovendien gebruikt het kartonnen papier edele grondstoffen uit verantwoord beheerde bossen”, vult Caroline Anquetil aan, algemeen afgevaardigde van Unidis, (Union Intersecteur Papiers Cartons for Dialogue and Social Engineering), de werkgeversorganisatie die verantwoordelijk is voor het werkgelegenheids- en opleidingsbeleid van de papierindustrie.

Een vormende sector

Tot slot leidt de sector haar medewerkers op. “We hebben net onze gehuurd Kwaliteitsmanager vanaf de Hem-site (Noord), details Christel Troxler, de HR-afdeling van Stratus-verpakkingen, 460 werknemers en een aanwerving van 40 werknemers in loondienst, waaronder 5 kaderleden in 2022. Op 33-jarige leeftijd heeft ze een Bac +4. We boden hem een ​​inburgeringscursus van 3 weken aan om het bedrijf, zijn activiteiten en onze manier van werken te leren kennen. Het is belangrijk voor ons. We hebben hem onze kennis, onze waarden overgedragen”. Daarna komt er een 2e cursus die ook 3 weken duurt om haar op te leiden voor haar specifieke missie.

Omscholingsmogelijkheden

In een sector die actief op zoek is naar werknemers, zijn sollicitaties van omscholingsmedewerkers welkom.

Een voorbeeld ? Bij Thiolat, een KMO uit Blois (Blois/Loir-et-Cher) met 150 medewerkers, komt de nieuwe productiemanager die begin juli 2023 werd aangeworven niet van de seraglio.

Marie-Noelle Amiot

“Hij studeerde in deheeft mechanica en de automobielsectorlegt Marie-Noëlle Amiot, algemeen directeur van Thiolat, uit. We trainen hem dan een maand voordat hij in functie treedt. Om in onze sector te komen werken, is het dus essentieel om te willen leren”.

Om deze papier-kartonsector zonder professionele ervaring te integreren, wordt de taak voor werknemers-arbeiders gemakkelijker gemaakt. Voor de leidinggevenden zal het ingewikkelder zijn.

Maar het wordt steeds makkelijker. Het zal nodig zijn om te meten wie de werkgevers van de sector zijn in zijn werkgelegenheidspool en om dichter bij Afifor te komen die de cv’s doorgeeft aan zijn leden en hen alle voordelen uitlegt van het inhuren van een “omgekeerde”.

“We hebben een cultuur die “een kans geeft” aan toekomstige werknemers. Toegegeven, daarvoor moeten ze worden opgeleid, maar dat moet in ieder geval.”, benadrukt Isabelle Margain, de directeur van Afifor. “Nu dit is opgehelderd, modereert een goed geïnformeerde waarnemer die liever niet wordt geciteerd, Bruggen van de ene sector naar de andere blijven echter zeldzaam en moeilijk”.

Volgens een parlementair rapport zou papier-karton het uithangbord van de circulaire economie kunnen worden

De industrie neemt mensen aan. Maar pas op, volgens Informatierapport ingediend in januari 2021 door de informatiemissie over de papierrecyclagesector en geschreven door leden van het Europees Parlement Isabel Valentijn En Camille Galliard-Minier, “Frankrijk is een van de leidende Europese landen voor de recycling van papier en karton, met een percentage van meer dan 79%. Maar de industriële sector bevindt zich in een crisis, hoewel hij op een solide basis is gebaseerd: gemobiliseerde spelers, innovatief onderzoek en een industrieel instrument van hoge kwaliteit.

Dit sombere beeld zou het beeld kunnen geven van een voltooide industrie, voorbestemd om te verdwijnen. De overtuiging van de rapporteurs is precies het tegenovergestelde: “de kringlooppapiersector zou morgen een van de belangrijkste troeven kunnen zijn van het beleid van circulaire economie in Frankrijk als er goedgekozen maatregelen worden genomen. Het is al een van de symbolen: “papier maken met papier”. Het heeft alles in zich om morgen een van zijn vlaggenschepen te worden. De aanbevelingen in dit rapport zijn allemaal aanbevelingen die bedoeld zijn om deze sector te consolideren en op te nemen in het momentum voor de herindustrialisatie van Frankrijk dat door de regering via France Relance is gelanceerd.