PP en Yolanda Díaz verenigd door hetzelfde voorstel: het blindencurriculum

Nieuws

Selectieve processen kunnen in Spanje veranderen. Vooral de manier waarop we ze targeten. De reden is dat de Populaire Partij heeft een niet-wettelijk voorstel (PNL) geregistreerd in het Congres van Afgevaardigden implementeren van het blinde leerplanof. Een voorstel dat juist De minister van Arbeid heeft dit lang verdedigd en tweede vice-president van de regering, Yolanda Díaz.

Dit CV-model, ook wel een anoniem CV genoemd, heeft tot doel een einde maken aan discriminatie in selectieprocessen, aangezien het een model is dat geen foto's of persoonlijke referenties bevat die aanleiding zouden kunnen geven tot discriminatie op grond van geslacht, nationaliteit of leeftijd. Zo worden gegevens zoals naam, leeftijd, geslacht, nationaliteit of foto uit het document verwijderd.

Op deze manier zou het CV volledig gericht zijn op wat alleen belangrijk zou moeten zijn voor bedrijven: voornamelijk de opleiding, ervaring, vaardigheden of competenties van de kandidaat. Dat wil zeggen dat alleen de informatie over de professionele capaciteiten van de aanvrager om een ​​bepaalde functie of functies uit te oefenen, zou overblijven. In Spanje is het sinds kort bekend, maar in andere landen zoals Groot-Brittannië, Frankrijk of Duitsland is het ook ingeburgerd.

Al het bovenstaande wordt verduidelijkt door de PP in haar geregistreerde initiatief, waartoe Europa Press toegang heeft gehad: “Leeftijd, geslacht, ras, burgerlijke staat of zelfs fysieke verschijning kunnen voor de werkgever een bepalende factor zijn, beïnvloed door de persoonlijke kenmerken en omstandigheden van de kandidaat, om een ​​of andere sollicitant aan te nemen.”

Persoonlijke interviews zouden niet worden geëlimineerd

Het blinde CV zou discriminatie bij de eerste screening voorkomen, aangezien het persoonlijke interview gewoon door zou gaan. Maar mensen die doorgaans gediscrimineerd kunnen worden vanwege hun leeftijd (zoals bij ouderen), hun nationaliteit of een ander persoonlijk aspect, zouden in ieder geval de kans kunnen krijgen om zichzelf bekend te maken en de baan te krijgen. In feite is dit een van de doelstellingen van de populaire: toegang tot inclusieve werkgelegenheid garanderenmet gelijke mogelijkheden en “Eerlijker voor iedereen.” Bovendien voegen zij eraan toe dat bedrijven baat zouden kunnen hebben bij het inhuren van meer gekwalificeerde werknemers.

Zoals uitgelegd is het bijvoorbeeld al in andere landen in gebruik verplicht in Frankrijk of de meerderheid in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden en Finland. Er zijn echter ook tegenstanders, aangezien het voor velen slechts een blind curriculum is stelt discriminatie uit naar andere fasen van het procesof, maar het elimineert het niet. Daarnaast is er het feit dat er gegevens zijn die intuïtief kunnen zijn, zoals dat gebeurt met de leeftijd: hoe meer werkervaring, hoe ouder de leeftijd ook zal zijn.