Opvallen in een sollicitatiegesprek: 5 tips om te schitteren

Zoek werk

Jouw carrièrepad pitchen

In 90% van de gevallen begint het sollicitatiegesprek met de volgende vraag: Vertel eens over jezelf. Een gouden kans om op te vallen in uw presentatie.

De recruiter kent je cv al. Het is niet nodig om een ​​saaie herhaling te maken. Om te voorkomen dat je in deze valkuil valt, kun je een samenvatting van je cv maken, een soort samenvatting van je professionele achtergrond. Je kunt dit deel van je cv zelfs effectief pitchen. Als je het goed doet, zal je gesprekspartner aandachtig zijn voor je toespraak en de details van je reis beter onthouden.

Presenteer alleen uw belangrijkste ervaringen! Onnodig te vermelden of uitgebreid stil te staan ​​bij je 3 maanden durende stages als onderdeel van je studie.

Een advies ! Dit is niet het moment om bescheiden op je cv te staan. Terwijl natuurlijk gemeten blijft. Wees trots op je carrièrepad, wat je hebt bereikt en wat je kunt doen voor je toekomstige werkgever.

Presenteren hun knowhow maar ook knowhow

Net zoals uw professionele achtergrond kan worden samengevat, zijn uw vaardigheden dat ook. U hoeft niet te beginnen met het opsommen van alles wat u kunt doen. Oefen van tevoren en som je sterke punten op. Geen eindeloze lijst, maar 3 of 4 belangrijke vaardigheden die op het werk worden verwacht. Om succesvol op te vallen tijdens het sollicitatiegesprek, moet je daarom de functiebeschrijving beheersen en de vacature ontcijferen.

Om optimaal op te vallen tijdens het sollicitatiegesprek, vergeet niet dat uw knowhow, als het essentieel is om een ​​recruiter te overtuigen, niet het enige aandachtspunt is. Nieuwe dada voor een paar jaar, deze houden ook rekening met je knowhow, dat wil zeggen je gedragsvaardigheden. Bedrijven verscheuren zelfs bepaalde soft skills, zoals emotionele intelligentie, gevoel voor service of kritisch denken. Als je een van deze gedragsvaardigheden hebt, zorg er dan voor dat je ze in je presentatie benadrukt.

Hoe presenteer je je technische en gedragsvaardigheden? Presenteer concrete en onderbouwde prestaties. Om je te onderscheiden van andere kandidaten, illustreer je punt met cijfers en laat je zien aan welke succesvolle projecten je hebt gewerkt. Je kunt bijvoorbeeld een iPad of een laptop meenemen waarop je eerder je creaties hebt geladen.

Laat zien dat je het bedrijf kent om je te onderscheiden van andere kandidaten

Om je te onderscheiden van andere kandidaten tijdens een sollicitatiegesprek, is het een succesvolle strategie om meer te weten te komen over het bedrijf dat je zoekt. In het bijzonder kunt u meer te weten komen over haar core business, haar concurrenten, haar projecten, maar ook haar waarden. Uit uw toespraak, maar ook uit de vragen die u aan de recruiter stelt, moet blijken dat u zich bij het bedrijf wilt voegen.

Als het felbegeerde bedrijf in de schijnwerpers staat, aarzel dan niet om dit hot topic te bespreken. Als het onderwerp de recruiter natuurlijk niet in verlegenheid brengt.

Sluit het sollicitatiegesprek in stijl af om op te vallen

Als je het hele interview foutloos bent geweest, verpest het dan niet door je uitje te missen. Om op te vallen tijdens een sollicitatiegesprek en goed af te sluiten, moet je van de gelegenheid gebruik maken om iets te zeggen als de recruiter je vraagt ​​of je nog vragen hebt. Om de “leegte” te vermijden, bereidt u vóór het interview enkele leidende vragen voor:

  • Wie zijn uw belangrijkste klanten (of concurrenten)?
  • Aan wie is de functie verbonden?
  • Wat zijn volgens jou de belangrijkste moeilijkheden van de functie?
  • Denk je dat mijn profiel bij de baan past?
  • Wat zijn de volgende stappen in het wervingsproces?

Het doel van deze concrete vragen is om de recruiter te laten zien dat jij jezelf in de functie ziet. Maar ook om hem kracht bij te zetten in het idee dat jouw motivatie niet meer aangetoond hoeft te worden, deze wordt verworven.

Met 2 of 3 vragen die intelligent aan de recruiter worden gesteld, kun je ofwel de lat van een aarzelende start van het interview verhogen, ofwel de eerste mening bevestigen die je gesprekspartner van je had. Aarzel dus niet om naar het interview te komen met een hele reeks voorbereide vragen en kies de meest geschikte, afhankelijk van wat er tijdens het interview werd gezegd of niet.

Zorg voor uw uitgang naar de poorten van het bedrijf

Wat is het einde van de interviewval? De vrijlating! Veel kandidaten beschouwen het gesprek als afgelopen als de recruiter opstaat. De uitwisseling gaat echter door totdat de twee gesprekspartners uit elkaar gaan. Om het risico te vermijden dat je de zin te veel zegt of jezelf grillt op een strikvraag, kun je je beter houden aan trivialiteiten zoals het weer, parkeerplaatsen in de buurt of het vervoersnetwerk. Bespreek daarentegen vooral geen onderwerpen die u van streek kunnen maken: actualiteit of politiek.

Laatste advies: blijf gefocust tot het einde. Dat wil zeggen, totdat u de parkeerplaats van het bedrijf heeft bereikt. Een gastvrouw of een overgestoken collega in de wandelgangen getuigen van uw houding.