Deepfakes: wat als een bedrieger zich voordoet als jou in een sollicitatiegesprek…

Nieuws

Een waarschuwing van de Amerikaanse FBI

Daarna van Europola FBI-memo houdt nooit op om recruiters in paniek te brengen, maar ook sommige kandidaten. Op 28 juni waarschuwde het Amerikaanse federale agentschap voor een toename van klachten over het gebruik van “deepfakes” tijdens sollicitatiegesprekken op afstand. Technologieën kennen geen grenzen, er is geen reden om Frankrijk te sparen. Sinds het verschijnen van deze tructechniek zijn veel publieke figuren het slachtoffer geworden. Nu kunnen deepfakes iedereen treffen.

Deepfakes: definitie

Dit woord koffer duidt een techniek aan van: digitale truc ontwikkeld met behulp van kunstmatige intelligentie. Hiermee kunt u ultrarealistische afbeeldingen of stemmen van echte mensen maken door ze digitaal te synthetiseren. Deze video’s kunnen iedereen alles laten zeggen en iedereen voor de gek houden.

Hoewel sommige deepfakes gewoon vermakelijk zijn, zijn andere meer bedoeld om de mensen die worden nagebootst te schaden. Onder de “deepfakes” van beroemdheden waren die van Obama, Volodymyr Zelensky of Mark Zuckerberg allemaal bedoeld om hun echte dubbelganger schade toe te brengen door op sociale netwerken te circuleren. Volgens Amerikaanse uitgever Sensityis het aantal deepfake-video’s sinds 2019 elke zes maanden verdubbeld, toen het 15.000 telde.

Deepfakes in interviews, hoe werkt het?

Voor degenen die deze deepfakes manipuleren, zijn video-interviews een uitkomst. Ook recruiters die haast hebben om te “sluiten”, degenen die identiteitscontroles verwaarlozen omdat ze niet willen dat de kandidaat aan hen ontsnapt…

De belangrijkste slachtoffers van deze bedriegers zijn bedrijven die volledig hebben hun wervingsproces gedigitaliseerd, inclusief gesprekken. Om werkgevers voor de gek te houden, nemen criminelen een valse identiteit aan voordat ze aangifte doen videoconferentie-interviews. Ze gebruiken zowel deepfake-technologie als persoonlijk identificeerbare informatie die ze hebben gestolen van de echte experts van de baan waarvoor ze solliciteren.

Hoe meer u aanwezig bent op het web (vooral via video’s, die het voor hen gemakkelijker maken), hoe meer u het risico loopt dat deze bedriegers uw identiteit overnemen. Het is inderdaad makkelijker voor hen om een ​​simulatieprogramma te maken op basis van een video dan op statische foto’s van jou. Hetzelfde, het is gemakkelijker om je stem te klonen als er al audio-opnames zijn. (LLees hier de ervaring van Patrick Hillman afgelopen augustuseen voorbeeld van de overlast van deepfakes in het bedrijfsleven).

Het is niet verwonderlijk dat geen enkel bedrijf op dit moment het woord heeft genomen om toe te geven dat het het slachtoffer was geworden van bedriegers. Maar de gemeenschap van IT-profielrecruiters is scherp.

“Ik zal een valse kandidaat kunnen herkennen, verzekert Hakim*, adviseur in de werving van datascientists, profielen die op dit moment felbegeerd en schaars zijn. De bewegingen van de lippen lopen soms uit de pas met het geluid, soms zijn er bugs in het beeld, slechte verbindingen ter hoogte van de nek of de persoon knippert bijvoorbeeld nooit. » De waarschuwingen van Europol en de FBI zijn echter formeel: als de klachten worden ingediend, zijn de boeven al in actie gekomen zonder dat ze op tijd worden ontdekt.

Gelukkig begint Gafam automatische deepfake-detectiesoftware aan te bieden om zichzelf te beschermen tegen deze giftige technologieën.

Waarom zoveel moeite doen om gerekruteerd te worden?

Door je voor te doen tijdens een sollicitatiegesprek kunnen deze misdadigers banen om bedrijven te infiltreren om ze te stelen.

Volgens de FBI richten potentiële imitators zich het vaakst op ” technische functies die de markt worstelt om te vullen, vooral in softwareontwikkeling en databasebeheer”.

Eenmaal aangeworven, krijgen ze gevoelige gegevens, klantendatabases, industriële geheimen of andere strategische gegevens die het gedupeerde bedrijf kunnen schaden, in handen.

Voorbeelden van deepfakes

De meest bekende (2018): hoe Barak Obama iets te laten zeggen

* de voornaam is gewijzigd op verzoek van de recruiter die zijn anonimiteit liever bewaart.